Εννιά μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου: Πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίσημη υποψηφιότητά του

FILE PHOTO: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πανηγυρίζει με την σύζυγό του και τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας μετά την επικύρωσή του ως κοινού υποψηφίου των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης απεναντι στον Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου. EPA, NECATI SAVAS




Η πρώτη έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε μετά την ανάδειξη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως προεδρικού υποψηφίου του αντιπολιτευόμενου μπλοκ, δείχνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εννέα μονάδες μπροστά από τον αντίπαλό του, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν η ψήφος των αναποφάσιστων συμμετεχόντων κατανέμεται μεταξύ των υποψηφίων, ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λαμβάνει το 54,5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ενώ ο Ερντογάν λαμβάνει το 45,5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας για την Τουρκία  από την Istanbul Economics Research , μια εταιρεία έρευνας αγοράς και γνώμης που ιδρύθηκε το 2016.

  • Η έρευνα διεξήχθη σε 2.000 άτομα σε 26 επαρχίες μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 6 και 9 Μαρτίου.

Η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου ανακοινώθηκε από το αντιπολιτευόμενο μπλοκ των έξι κομμάτων, γνωστό ως Nation Alliance, στις 6 Μαρτίου μετά από μια διαφωνία που επιλύθηκε την τελευταία στιγμή.

Χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν συγκεντρώνει 28,5% των ψήφων, το CHP 22,4%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 8,8% και το Κόμμα İYİ (Καλό) , εκλογικός σύμμαχος του CHP, λαμβάνει 7,8%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), εκλογικός σύμμαχος του AKP, λαμβάνει 4,5%.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 13,5% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα ή προεδρικό υποψήφιο θα ψηφίσει, ενώ το 6,4% είπε ότι δεν σχεδιάζει να ψηφίσει στις 14 Μαΐου, όταν η Τουρκία θα διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Όταν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων, η ψήφος του AKP αυξάνεται στο 35,4%, ενώ η ψήφος του CHP αυξάνεται στο 27,4%, η ψήφος του Κόμματος İYİ στο 10,3% και η ψήφος του HDP στο 10,2%.

  • Το HDP θεωρείται ευρέως ως ρυθμιστικός παράγοντας στις προεδρικές εκλογές και αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιο δύσκολες εκλογές στην 20ετή διακυβέρνησή του, με έναν αυξανόμενο αριθμό δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να υπολείπεται του Κιλιτσντάρογλου.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας της εποχής του στην εξουσία και για μια κακή απάντηση στους δίδυμους σεισμούς που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες και άφησαν εκατομμύρια άστεγους στο νότο της χώρας τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από Turkish Minute

Απελπισία στο έπακρο για την εγκληματική Wagner: Έβαλε αγγελία για μισθοφόρους στο Pornhub * “Είμαστε ο πιο κουλ στρατός του κόσμου”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: