Δωρεάν ίντερνετ σε 5.600 σημεία ανά την Ελλάδα: Υπεγράφη η συμφωνία με τους τρεις παρόχους

Photo by RODNAE Productions via pexels https://www.pexels.com/photo/wood-marketing-dark-dirty-7563687/




Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο του ελεύθερου WiFi στους δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια της χώρας, το οποίο εκκρεμεί από το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το mononews, πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η Συμφωνία-Πλαίσιο από τους αναδόχους που έχουν οριστεί για την υλοποίηση του έργου και εντός 15 ημερών θα γίνει νέος διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατοχύρωση των γεωγραφικών περιοχών σε κάθε έναν από αυτούς.

Με το WiFi4GR – όπως λέγεται το πρόγραμμα- θα δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internet μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης έχουν ήδη υποδειχθεί από τους Δήμους και ενδεικτικά θα είναι xώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων και σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ήδη από το 2021, προσωρινοί ανάδοχοι για την διεκπεραίωση του έργου, είχαν οριστεί ο ΟΤΕ, η Nova και η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems.

Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε καλέσει τους τρεις αναδόχους να προσέλθουν για να υπογράψουν τις τελικές συμβάσεις, κάτι που έγινε πριν από μερικές ημέρες, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, φέρνοντας έτσι το έργο ένα βήμα πιο κοντά στην τελική υλοποίησή του.

Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ειδικά σε αυτές που παρατηρείται υστέρηση, αλλά και η προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει η δωρεάν αυτή πρόσβαση στις διάφορες αναπτυξιακές δραστηριότητες της κάθε περιοχής.

Η δράση είναι συμπληρωματική της αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο WiFi4EU, με την οποία παρέχεται δωρεάν σύνδεση WiFi σε πολίτες και επισκέπτες σε δημόσιους χώρους δήμων της Ε.Ε. και έχει σκοπό να καλύψει τους δήμους οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο έργο της Ε.Ε. ή να καλύψει επιπλέον σημεία ασύρματης πρόσβασης των δήμων που θα ενταχθούν στο WiFi4EU.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσουν οι ανάδοχοι σε χώρους που θα υποδειχθούν από την Αναθέτουσα Αρχή. Οι ανάδοχοι (ΟΤΕ, Nova, και η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems) ωστόσο θα αναλάβουν πέρα από την εγκατάσταση και την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Mε πληροφορίες από Mononews, Ναυτεμπορική

 Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης «ξεθολώνει» το σύμπαν: Nέα στρατηγική για τις εικόνες που καταγράφουν τα τηλεσκόπια 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: