Διχασμένοι, οι 27 αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην αμερικανική πρόκληση: Τα κουνέλια πιάστηκαν στους προβολείς ενός αυτοκινήτου!!!

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron (L) welcomes German Chancellor Olaf Scholz ahead of an informal meeting of EU heads of states and governments at the Chateau de Versailles, outside Paris, France. EPA, IAN LANGSDON




«Αφού αντέδρασαν σαν κουνέλια πιασμένα στους προβολείς ενός αυτοκινήτου», οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν πρώτα να κατευνάσουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), προτού προετοιμάσουν την απάντησή τους, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.

Τα παραπάνω σημειώνει η δημοσιογράφος, αναφερόμενη στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να αντιμετωπίσει τις τεράστιες επιδοτήσεις του Joe Biden για την πράσινη οικονομία των ΗΠΑ, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, να αποσπάσουν 25 δις ευρώ σε επενδύσεις από τη Γηραιά Ήπειρο.

Επισημαίνει τις επισκέψεις του Emmanuel Macron, των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας Bruno Le Maire και Robert Habeck, αλλά και της Ursula von der Leyen στην Ουάσιγκτον,  για να επικαλεστούν, όπως αναφέρει, «επιείκεια έναντι των βιομηχάνων τους».

Εν αντιθέσει, όπως υπογραμμίζει, με τον Επίτροπο Βιομηχανίας, Thierry Breton, ο οποίος αρνήθηκε να μεταβεί στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απατηλό» το να πάει να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς, ζητώντας αντίθετα την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού «ταμείου κυριαρχίας», για την επιδότηση επενδύσεων, με την υποστήριξη του Παρισιού.

Τονίζει την αποτυχία της ιδέας μιας οικονομικής δύναμης κρούσης της ΕΕ, λόγω της απροθυμίας Γερμανών, Ολλανδών και άλλων Σκανδιναβικών να δημιουργήσουν νέα χρέη, αλλά και την αδυναμία της ΕΕ, λόγω έλλειψης δικής της φορολογικής πολιτικής, να αναπτύξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά κίνητρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι οι εκπτώσεις φόρου.

Ως αποτέλεσμα είναι η υποχώρησή της στη βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κάτι όμως που, όπως σημειώνεται, μπορεί να διαρκέσει χρόνια. 

Όπως σημειώνει, ναι μεν ο Thierry Breton υπόσχεται ένα «σοκ επιτάχυνσης», αλλά ο νόμος του για το Net Zero Industry Act παίρνει την εμφάνιση νέου βιομηχανικού σχεδιασμού, που ορίζει κατώτατα όρια παραγωγής για πράσινες τεχνολογίες.

Κατά την Florentin Collomp, η Ευρώπη ανταποκρίνεται στον ανεμπόδιστο αμερικανικό προστατευτισμό με μέτρα παρεμβατισμού, «γεμάτα με γραφειοκρατία, που υπογραμμίζουν την έλλειψη μέσων και φιλοδοξιών», πέραν του σημαντικού μειονεκτήματος της ως προς το κόστος της ενέργειας, που είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο, από ό,τι στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:  Le Figaro, Florentin Collomp – Divisés, les Vingt-Sept peinent à se montrer à la hauteur du défi américain

Ζοφερό και επικίνδυνο το σενάριο του δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt: Για τις κινήσεις του Ερντογάν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: