Ακαρπες οι 12 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Κούρτι και Βούτσιτς: Στα χαρτιά παραμένει η πρόταση της ΕΕ για Σερβία-Κόσοβο

epa10531120 High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell addresses the media after the High-level Meeting of the Belgrade-Pristina Dialogue in Ohrid, Republic of North Macedonia, 18 March 2023. International diplomats are trying to make progress with the so-called ‘French-German’ plan in an effort to normalize the ties between Kosovo and Serbia. EPA/GEORGI LICOVSKI




Παρά τις αρχικά θετικές εκτιμήσεις η Figaro επιμένει ότι οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας απέτυχαν το Σάββατο να υπογράψουν συμφωνία για την εξομάλυνση των περίπλοκων σχέσεών τους κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συνομιλιών που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία ωστόσο χαιρέτισε την πρόοδο μεταξύ των πρώην εχθρών.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκαν για 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, στη Βόρεια Μακεδονία, υπό την ηγεσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.

Οι Δυτικοί έχουν αυξήσει την πίεση στο Βελιγράδι και την Πρίστινα τους τελευταίους μήνες για να αποτρέψουν ένα πιθανό ξέσπασμα εντάσεων στην εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που εισέβαλε η Ρωσία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η συνάντηση της Οχρίδας ήρθε μετά τη διακοπή των συνομιλιών τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες, όπου αποκαλύφθηκε ένα ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο 11 άρθρων, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά τον θανατηφόρο πόλεμο μεταξύ των ανταρτών της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και των σερβικών δυνάμεων.

Οι Βρυξέλλες ήθελαν τη συμφωνία των δύο πλευρών σε ένα παράρτημα για την εφαρμογή αυτής της ευρωπαϊκής πρότασης με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της. Ο Josep Borrell δήλωσε  στον Τύπο ότι τα δύο στρατόπεδα είχαν αποδεχτεί το εν λόγω παράρτημα, αλλά παραδέχτηκε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα είχαν προχωρήσει λιγότερο από ό,τι αναμενόταν. «Τα μέρη δεν μπόρεσαν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση τόσο φιλόδοξη όσο αυτή που προτείναμε», είπε στους δημοσιογράφους χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που ανακήρυξε το 2008 η πρώην επαρχία της, της οποίας ο πληθυσμός των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, συντριπτικά αλβανικής καταγωγής, έχει μια σερβική κοινότητα περίπου 120.000 κατοίκων.

Μια κρίση που διαρκεί από το 1999

Από τον πόλεμο, ο οποίος έληξε το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου έχουν περάσει από κρίση σε κρίση. Στην Οχρίδα, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι είχε σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν δίστασαν να επιτεθούν ο ένας στον άλλο.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός είπε ότι ήταν έτοιμος να μονογράψει το κείμενο αλλά κατηγόρησε τη σερβική πλευρά για την έλλειψη υπογραφής. «Η άλλη πλευρά, όπως και στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου, αποφεύγει να υπογράψει τη συμφωνία και τώρα το παράρτημα», είπε ο Αλμπίν Κούρτι στους δημοσιογράφους. «Εναπόκειται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει έναν μηχανισμό ώστε αυτή η συμφωνία να είναι νομικά και διεθνώς δεσμευτική», πρόσθεσε ο Κοσοβάρος.

Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε επίσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης. «Πιστεύω ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα και θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στα πράγματα. Φυσικά, δεν ήταν κάποιο είδος D-day, ήταν μια εντάξει μέρα.”

Η ευρωπαϊκή πρόταση ορίζει ότι τα δύο στρατόπεδα δεν θα χρησιμοποιήσουν βία για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Το προσχέδιο θα οδηγήσει σε de facto αναγνώριση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, καθώς προβλέπει ότι και οι δύο πλευρές «θα αναγνωρίσουν αμοιβαία τα αντίστοιχα εθνικά τους έγγραφα και σύμβολα».

Το κείμενο δηλώνει επίσης ότι “η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνή οργανισμό”, βασικό αίτημα της Πρίστινα. Ταυτόχρονα, προτείνει να παραχωρηθεί «ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιαχείρισης» για τη σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο Βελιγράδι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή μετά από κάλεσμα εθνικιστικών κομμάτων για να αρνηθούν μια συμφωνία η οποία, όπως είπαν, θα ισοδυναμούσε με «συνθηκολόγηση».

Στο Κοσσυφοπέδιο, πολλά μέλη της σερβικής μειονότητας αρνούνται κάθε πίστη στην Πρίστινα, με την ενθάρρυνση του Βελιγραδίου. Ειδικά στα βόρεια της επικράτειας, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, το σκηνικό συχνών συγκρούσεων, διαδηλώσεων και ενίοτε βίας.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Στο στόχαστρο της Ρωσίας και πάλι το Κραματόρσκ: Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από νέους βομβαρδισμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: