Αυτοί που δεν βρέθηκαν στη λίστα του Σίντλερ: Τελετή για τα 80 χρόνια από την ναζιστική «εκκαθάριση» του εβραϊκού γκέτο της Κρακοβίας [videos]

epa10516846 Stones placed during a ceremony to commemorate the 80th anniversary of the liquidation of the Jewish ghetto in Krakow, Poland, 12 March 2023. EPA/Lukasz Gagulski POLAND OUT




Πέτρες με τα ονόματα θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Πολωνία.

Οι γαλάζιες πέτρες τοποθετήθηκαν εκεί που το 1941 οι Γερμανοί ναζί δημιούργησαν το εβραϊκό γκέτο της Κρκοβίας.

Το γκέτο ιδρύθηκε στην περιοχή Podgorze της Κρακοβίας στις 3 Μαρτίου 1941 και ήταν ένα από τα πέντε κύρια γκέτο που δημιουργήθηκαν από τους Ναζί, όταν κατέλαβαν την Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Ναζί πραγματοποίησαν την «εκκαθάριση» του γκέτο στις 13 και 14 Μαρτίου 1943.

Μέσα στο γκέτο, κυρίως στην πλατεία Umschlagplatz του γκέτο -τη σημερινή Πλατεία Ηρώων του Γκέτο- δολοφόνησαν στη συνέχεια περίπου 2.000 Εβραίους, περίπου 8.000 μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και 3.000 στάλθηκαν στο Άουσβιτς.

Η ιστορία του εβραϊκού γκέτο της Κρακοβίας έγινε διεθνώς γνωστή με την ταινία “Λίστα του Σίντλερ” η οποία αφηγείται την ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού επιχειρηματία της Κρακοβίας που έσωσε τις ζωές χιλίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του.

Σήμερα στην Κρακοβία το εργοστάσιο του Σίντλερ λειτουργεί ως συγκλονιστικό μουσείο του Ολοκαυτώματος.

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: