Ξεδοντιάζουν το ISIS στη Συρία: Νεκρός ύστερα από αμερικανική αεροπορική επιδρομή ηγέτης των τζιχαντιστών

FILE PHOΤΟ: US soldiers take part in Military exercises with Syria democratic forces (SDF) at Dayrik town close to the tri-border between Syria, Iraq, and Turkey in al-Hasakah governorate, northeastern Syria, 07 September 2022. EPA, AHMED MARDNLI




Το θάνατο του Χάμζα αλ Χόμσι, θεωρούμενου ως ηγέτη του ISIS στη Συρία ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ένα ακόμη πλήγμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), η επιχείρηση αυτή έγινε με ελικόπτερο, το βράδυ της Πέμπτης.

Από την «έκρηξη στον στόχο» τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος εργασίας.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε

Ο «στόχος», Χάμζα αλ Χόμσι, εξουδετερώθηκε .

 

Δεν διευκρινίστηκε πάντως ποιον ρόλο έπαιζε ο Χόμσι στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ιράκ.

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που στηρίζεται από τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ΙΚ στη βόρεια Συρία.

Μετά την ήττα του ΙΚ στη Συρία, το 2019, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν να στοχοθετούν φερόμενα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Στις 10 Φεβρουαρίου, σε μια άλλη επιχείρηση σε συνεργασία με τις SDF κατασχέθηκαν όπλα ενώ σκοτώθηκε ένα άλλο στέλεχος του ΙΚ.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι Αμερικανοί σκότωσδαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού – Ιμπραίμ αλ Χασίμι αλ Κουρασι, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, στη Συρία.

Στην δήλωσή του τότε ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε:

«Υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για την προστασία του αμερικανικού λαού και των συμμάχων μας και για να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο. Χάρη στις ικανότητες και τη γενναιότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, εξολοθρεύσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi -τον ηγέτη του ISIS».

Ο Κουράσι είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Επρόκειτο για ένα ισχυρό χτύπημα στις απόπειρες ανασυγκρότησης του ISIS, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών στη Συρία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος και της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ξημερώματα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Είχε λάβει χώρα κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά.

Εκείνη η επιχείριση είχε διαρκέσει πάνω από δύο ώρες στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το κτίριο που στοχοποιήθηκε ανήκε στον γιο του Κουράσι, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 2016.

Ο τρίτος όροφος του κτιρίου κατοικιών είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την επιδρομή, είπε, ενώ ο δεύτερος και ο πρώτος όροφος είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Προτιμούν την εμπόλεμη ζώνη από την σεισμόπληκτη Τουρκία: Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες επιστρέψουν στην πατρίδα τους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: