Το στίγμα και οι προθέσεις της διακυβέρνησής του: Ο θρίαμβος του Χριστοδουλίδη είναι ηχηρό μήνυμα στους κομματικούς μηχανισμούς:

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ*

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν. Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πέτυχε μια νίκη μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, έχοντας απέναντί του δύο ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Η εκλογή του νέου Προέδρου συνιστά μια πολιτική επανάσταση και στέλνει σαφή μηνύματα στο πολιτικό και κομματικό σύστημα. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η άμεση υπέρβαση του τοξικού προεκλογικού περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει μια ομαλή μετάβαση στη νέα κυβέρνηση.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες ο νέος Πρόεδρος θα αποφασίσει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους Υφυπουργούς και τους συνεργάτες που θα στελεχώσουν την Προεδρία. Αυτή θα είναι μια διαδικασία με την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης θα δώσει το στίγμα και τις προθέσεις της διακυβέρνησής του. Αναμένεται μια νέα κυβέρνηση που θα έχει ποιοτικά στοιχεία που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν.

  • Ο κ. Χριστοδουλίδης έφερε στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου ένα νέο ήθος συμμετοχικής δημοκρατίας, με τη συνένωση πολιτικών δυνάμεων και δυνάμεων της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών. Η πρόκληση είναι να συνεχίσει και να διευρύνει αυτό το σύστημα συμμετοχικής δημοκρατίας και στη διακυβέρνησή του.

Χωρίς αμφιβολία, η εκλογή του διασφαλίζει τον σταθερό εξωτερικό προσανατολισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Διασφαλίζει ταυτόχρονα και τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και εξοπλισμών.

Υπάρχει ένα πολύ καλό υπόβαθρο για μια εξωστρεφή και παραγωγική εξωτερική πολιτική, με την οποία θα αυξηθεί η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενός κράτος που παράγει ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σε συνεργασία και με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει θετικά στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο νέος Πρόεδρος έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τομές στον τρόπο που παράγεται η δημόσια πολιτική.

Έχει, επίσης παρουσιάσει ένα πρόγραμμα άμεσων ενεργειών και αποφάσεων, με τις οποίες θα δώσει λύσεις σε βασικές προκλήσεις της εσωτερικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για τις οποίες πρέπει να εργαστεί για να φέρει αποτέλεσμα.

  • Στο πεδίο του Κυπριακού, απαιτείται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και συνέργειας των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς εσωστρέφεια, έτσι ώστε, με τη μέγιστη εσωτερική ενότητα, να σπάσει το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση του λαού και των θεσμών, την απαλλαγή από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.

Πρέπει να μεγιστοποιήσει τους συντελεστές ισχύος του κράτους, με τρόπο που να μετουσιωθεί η ισχύς αυτή σε διαπραγματευτικές δυνατότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό.

Αναμένεται ότι ο νέος Πρόεδρος θα επιδιώξει τη μέγιστη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλει θετικά στη διασφάλιση των πυλώνων του κοινοτικού κεκτημένου στις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού.

*Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κύριε Πρόεδρε, ήρθε η ώρα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου: Φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να έχει στα χέρια του τη συμφωνία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: