Το έχτισαν οι Χετταίοι, το γκρέμισε ο Εγκέλαδος: Κατέρρευσε μετά από 2.200 χρόνια το Κάστρο Γκαζιαντέπ, μνημείο της UNESCO [videos]

FILE PHOTO: Το επιβλητικό Κάστρο Γκαζιαντέπ πριν τον σημερινό σεισμό. Photo via Twitter




΄Το Κάστρο Γκαζιαντέπ, ένα μνημείο παγκόσμιου Πολιτισμού της UNESCO, στην νοτιανατολική Ανατολία, χτισμένο πριν από περίπου 2.200, δεν άντεξε τον μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την ανατολική Τουρκία και την Συρία.

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πάνω από 2.000 κτήρια αφήνοντας πίσω του πάνω από 1.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Το Κάστρο Γκαζιαντέπ ευρισκόμενο στην ομώνυμη πόλη, φημισμένη για τα πολλά κάστρα, τα μνημεία και τα ψηφιδωτά της,  κατασκευάστηκε περίπου στον 2ο αιώνα είναι ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα κάστρα της Ανατολίας.  Η περιοχή, πάνω στον “Δρόμο του Μεταξιού” φέρει ακόμη και σήμερα μνημεία που μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό της πολιτισμό ανά τους αιώνες.

Οι προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου Γκαζιαντέπ καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης.

  • Το Κάστρο Γκαζιαντέπ είναι ένα κάστρο που χτίστηκε για πρώτη φορά από την Αυτοκρατορία των Χετταίων ως σημείο παρατήρησης στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας .

Αργότερα ανακατασκεύαστηκε σε κύριο κάστρο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.

Υπέστη περαιτέρω επέκταση και ανακαίνιση υπό τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ μεταξύ 527 και 565 μ.Χ.

Η περιφέρεια του κάστρου σε στρογγυλό σχήμα είναι 1.200 μέτρα . Τα τείχη του είναι χτισμένα από πέτρα και το κάστρο έχει 12 πύργους.

Οι Χετταίοι ή Χιττίτες ήταν αρχαίος λαός ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ανατολία και την υπόλοιπη Εγγύς Ανατολή. Μιλούσαν μια γλώσσα, καλούμενη χεττιτική, η οποία κατατάσσεται στις ινδοευρωπαϊκές. Ο πολιτισμός τους ανήκει στους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς. Το απόγειό του έφτασε τη 2η χιλιετία π.Χ.

Το πλήρες μέγεθος της καταστροφής του Κάστρου δεν έχει ακόμη διευκρυνιστεί.

 

 

Η 11χρονη Αθηναία «Μύρτις» αποκτά μία ακόμη «αδερφή»: Την Αυρηλία από την Αρχαία Μεσσήνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: