Το Χρέος: Ουδείς φαίνεται ότι αισθάνθηκε την ανάγκη ή να είδε την χρησιμότητα να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και με αίσθημα ευθύνης να συζητήσουν…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π. ΜΑΛΛΙΑ, Πρέσβη επί τιμή

1.Όπως κάθε χρόνο την εποχή αυτή  εποχή με μεγάλη προσοχή  και την περίσκεψη που απαιτείται  διάβασα-στην κυριολεξία μελέτησα- τα άρθρα και τις αφηγήσεις  εκείνων που ήσαν  στο πεδίο της αντιπαράθεσης –μία ανάσα πριν από την πολεμική σύγκρουση- τις δραματικές εκείνες ώρες  της κρίσης των Ιμίων.

Υποδειγματικό μεταξύ αυτών το κείμενο της συνέντευξης  που παραχώρησε  στην «Καθημερινή »  της 29 ης Ιανουαρίου  2023 ο Αντιναύαρχος ε.α. κύριος Ιωάννης Λιούλης ,κυβερνήτης  της φρεγάτας «Ναβαρίνον»  στα  Ίμια. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας  την βαθιά  εντύπωση που μου προκάλεσε  η αίσθηση του μέτρου ,της ευθύνης και του ειδικού βάρους των λέξεων και φράσεων που χρησιμοποίησε περιγράφοντας  τις δραματικές εκείνες ώρες.

Δεν είναι αυτονόητο. Αυτά που λέγει και τα κωδικοποιημένα-καίτοι  καθαρά-μηνύματα  για την σημασία της προσήλωσης σε  θεσμικές  διαδικασίες  που εκπέμπει στο καταληκτικό κομμάτι της συνέντευξης  του πολύ διαφέρουν   ως προς το ύφος και της σοβαρότητα των καθημερινών  επιδεικτικών  μας  αναλύσεων.

Κυρίως δε   εκείνων που  χαρακτηρίζουν  τους αμύητους εκ της ασφαλούς πολυθρόνας σχολιαστές  με  πατριωτικά κηρύγματα  ή –δυστυχώς- και τους μυημένους μεν ενδημικούς  δε αστέρες του τηλεοπτικού γαλαξία της παντογνωσίας.

  1. Ας σταθώ όμως σε ορισμένες πτυχές που αφορούν σε θεσμικές διαδικασίες. Είκοσι  επτά χρόνια αργότερα  τα  διακριτά παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα. Ορισμένα τουλάχιστον  για να είμαι ακριβής και δίκαιος :

Α. Το  οφειλόμενο στην έλλειψη θεσμικής συνεννόησης  κενό εκείνη την νύκτα  έγινε αμέσως αντιληπτό.Από όλους, έστω και αν δεν ομολογείται. Είκοσι επτά χρόνια μετά κάθε πλευρά (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) επιμένει στην  ορθότητα της δικής της  θέσης. Έγιναν  εν τούτοις κάποιες προσπάθειες.

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 –πέντε δηλαδή χρόνια αργότερα  -προέβλεψε  την σύσταση του Εθνικού  Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτική που συνεδριάζει υπό την προεδρία του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών. Ναι.

Ο καταλύτης ήταν η κρίση των Ιμίων. Τα θετικά  θεσμικά  συστατικά του στοιχεία είναι  διαχρονικά αντιληπτά. Στις  αδυναμίες του περιλαμβάνονται:

-η  εξ αρχής αποφασισμένη από το ΚΚΕ μη συμμετοχή του.

– η επίσημη πρόσκληση και συμμετοχή της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά το 2015. Μόλυνε    δια της παρουσία της την Αίθουσα «Ιωάννης  Καποδίστριας» του Υπουργείου Εξωτερικών .

-η   περιστασιακή του  μετατροπή  σε βήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

-η σύγκληση του κατά το δοκούν .Ανάλογα  δηλαδή με την προσωπικότητα  του εκάστοτε Υπουργού  Εξωτερικών. Αναμφίβολα κατά την τελευταία τετραετία συνέρχεται τακτικότατα.

Παραμένει εν τούτοις  ένα χρήσιμο  θεσμικό εργαλείο  ενημέρωσης  και υβριδικής συνεννόησης .

Β.Με το νέο  ΚΥΣΕΑ ευτυχώς η κυβέρνηση  έκανε την επανάσταση του αυτονόητου. Στην Ελλάδα  κατά κανόνα το αυτονόητο  είναι το ζητούμενο. Συνέρχεται τακτικά  υπό την προεδρία του κυρίου Πρωθυπουργού  σε μηνιαία  βάση. Συζητά θέματα ουσίας  που αφορούν  στην εφαρμογή του εθνικού μας δόγματος εθνικής ασφάλειας.

Σκόπιμο είναι να «προβλέπονται»  και ειδικό  προς όλους μήνυμα στέλνουν  εφόσον χρειασθεί έκτακτες συνεδριάσεις. Η Κυβερνητική Δήλωση  της 1ης  Μαρτίου 2020 ( Έβρος) ήταν υποδειγματική. Θα βοηθούσε  με αφορμή  την συμπλήρωση τριετίας ,η δημόσια διατύπωση  του Εθνικού Δόγματος Ασφάλειας –έστω των θεμελιωδών  γραμμών  του  -δεσμευτικού για  όλους, από όλους, έναντι όλων.Αυτό λέπει.

3.Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος διαθέτει επιτέλους -ήδη από το καλοκαίρι του 2019-Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Σημαντικό αν και καθυστερημένο βήμα θεσμικής εναρμόνισης μας με τα ισχύοντα στα κράτη του ΝΑΤΟ , της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ,των γειτονθικών μας χωρών και όχι μόνο.

Ευχής έργον είναι  εν τούτοις  ο Σύμβουλος να  υποστηριχθεί  από ένα ολιγομελές Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας .Είναι κατάλληλη η ώρα , τώρα  έστω, να  υλοποιηθούν οι προ τετραετίας εξαγγελίες.

  1. Το λεγόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι άτυπο. Δεν έχει προβλεφθεί από το σύνταγμα ή τον νόμο. Η πλέον κρίσιμη σύγκληση  του έγινε την επομένη του  αδιέξοδου και  υπονομευτικού της  συμμετοχής της Ελλάδος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Η  παρουσία μας  στις  Βρυξέλλες κρεμόταν από μία κλωστή. Η σύσκεψη εκείνη των πολιτικών  μας ταγών  ήταν σωτήρια για την Ελλάδα  και για  την  Δημοκρατία μας. «Μείναμε στην Ευρώπη» .Η ιστορία αναγνωρίζει εκείνους που αφήνοντας κατά μέρους την  κομματική ιδιότητα  συνεργάσθηκαν για την παραμονή  μας στην Ένωση. Εκείνους που  ανταποκρίθηκαν στο το σωτήριο πολιτικό σάλπισμα-κάλεσμα  «Μένουμε στην Ευρώπη».Μείναμε. Αν Η Ελλάδα  το 2015 είχε αφεθεί στην τύχη της με ποια όμορη χώρα θα έμοιαζε περισσότερο;

5.;Eρχομαι τώρα στην πιο πικρή διαπίστωση. Ποτέ,ουδέποτε. Ουδείς  φαίνεται  ότι αισθάνθηκε την  ανάγκη ή  να είδε την χρησιμότητα  να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και με αίσθημα ευθύνης να συζητήσουν υπό εχεμύθεια το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όχι κατ’ ανάγκην σε περίοδο κρίσης.

Συζητάμε  όλοι με  όλους τους  πρωθυπουργούς της Τουρκίας .Εδώ και είκοσι χρόνια  όλοι ανεξαιρέτως συνομιλούμε με τον κύριο Ερντογάν. Καλώς πράττουμε. Καλόν να υπάρχουν οι δίαυλοι, χρησιμότερη όμως η δυνατότητα απευθείας  συνομιλίας.

Είκοσι επτά  χρόνια μετά τα Ίμια δεν νιώθουμε το βαρύ  χρέος και καθήκον  να  συνεννοηθούμε ;Τουλάχιστον για την Τουρκία. Δεν μπορούμε σε επίπεδο  πολιτικών ηγεσιών  να περιχαρακώσουμε από την καθημερινή αμφισβήτηση  και την Ύβρι ,την  άμυνα , την εξωτερική και την εθνική ασφάλεια; Κάθε φορά που διαχρονικά  θέτω το ερώτημα  η  απάντηση  είτε ευθεία είτε  έμμεση είναι  η  ίδια.Πετάς στα σύννεφα μου λένε. Με ποιους, με αυτούς;

Ας ελπίσουμε -περισσότερο ευχή είναι παρά πραγματική ελπίδα-ότι τουλάχιστον μετά τις  εκλογές θα δούμε και  την πραγματική επανάσταση του αυτονόητου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η διαδικασία λόγω του Μενέντεζ είναι στο σημείο μηδέν: Θέλουν οι ΗΠΑ να απεμπλακούν τα F-16 της Τουρκίας μέσω… της Αθήνας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: