Το Bloomberg αποκαλύπτει: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση σε Τουρκία και Εμιράτα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία

Ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιαν Νέλσον είχε συναντήσεις στο Μουσκάτ με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Φωτογραφία Under Secretary Brian Nelson, @UnderSecTFI




Το πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ των Beril Akman and Ben Bartensteinμε μεταδίδει ότι οι ΗΠΑ έχουν πει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία ότι οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί τους με τη Ρωσία εμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τίτλος της ανταπόκρισης: US Raises Pressure on Turkey and UAE to Curb Russia Trade Ties – Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία

Ο Brian Nelson, υφυπουργός τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ, σχετικά με τις αυξανόμενες εξαγωγές που περιλαμβάνουν αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας περιφερειακής περιοδείας που περιελάμβανε τα ΗΑΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Τουρκία να περιορίσει τη ροή εμπορευμάτων προς τη Ρωσία. Προειδοποίησαν τους ομολόγους τους ότι εξαγωγές αγαθών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έφταναν στη Ρωσία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αμυντική βιομηχανία για την επέκταση της σύγκρουσης, ανέφερε η πηγή.

Μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, δεκάδες Τούρκοι εξαγωγείς έστειλαν αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηχανήματα και άλλων 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλεκτρονικά είδη.

Αξιωματούχοι των υπουργείων εμπορίου και οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Ο Nelson είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, εντείνοντας την πίεση για συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις. Περισσότερες επισκέψεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν αναδειχθεί σε καταφύγια για τον ρωσικό πλούτο τον περασμένο χρόνο, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συγκεντρώσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ρώσου προέδρου. Τα ΗΑΕ διατήρησαν δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία ενώ ο ηγέτης του κράτους του Κόλπου ταξίδεψε για να συναντήσει τον Πούτιν τον Οκτώβριο εν μέσω έξαρσης της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν δήλωση την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με τα ΗΑΕ επικεντρώθηκαν στον «συντονισμό για την παράνομη χρηματοδότηση και άλλα περιφερειακά ζητήματα». Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι επιχειρήσεις των ΗΑΕ στη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα και που επέτρεψαν στην Τεχεράνη να παρακάμψει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου.

Στην Τουρκία, άλλοι τομείς ανησυχίας περιελάμβαναν ρωσικά πλοία που είτε υπόκεινται σε κυρώσεις είτε υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών που πραγματοποιούν δρομολόγια σε λιμάνια στην Τουρκία, η οποία έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς και εμπορικούς της δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν, που επιδιώκει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, έχει ζητήσει οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία για τη διαχείριση μιας ταραγμένης περιόδου στην οικονομία.

Ο Ερντογάν έχει επίσης εδραιωμένους δεσμούς με το Κίεβο και έχει προσπαθήσει να τοποθετήσει την Τουρκία ως μεσολαβητή στον πόλεμο. Έχει βοηθήσει στην εξασφάλιση συμφωνιών για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και διευκόλυνε τις ανταλλαγές κρατουμένων.

Ορισμένες από τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir αποχώρησαν από αυτό, μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ πέρυσι. Τουρκικές αεροπορικές εταιρείες εργάζονται για τον τερματισμό των υπηρεσιών προς τις ρωσικές εταιρείες, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg – US Raises Pressure on Turkey and UAE to Curb Russia Trade Ties

Βρε, βρε τον κ. Επίτροπο!!! Διέμενε στο πεντάστερο Emirates Palace στο Άμπου Ντάμπι… Ποιος πλήρωνε άραγε τα έξοδα; Είπατε Qatargate;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: