Θαύματα μέσα στα ερείπια: Βρέφος και 6μελής οικογένεια ανάμεσα στις απίστευτες διασώσεις ύστερα από 100 ώρες στα χαλάσματα [videos]

View of a partially collapsed building following a powerful earthquake in the city of Kahramanmaras, Turkey, 10 February 2023. EPA, ABIR SULTAN




Ζωντανή κάτω από τα χαλάσματα μετά από 101 ώρες ανασύρθηκε μια εξαμελής οικογένεια στην πόλη Χατάι της νότιας Τουρκίας σε μία από τις πλέον απίστευτες διασώσεις μετά τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με το Associated Press τα έξι μέλη της οικογένειας κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από όλες αυτές τις ώρες τυλιγμένοι με κουβέρτες σε έναν μικρό χώρο μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρις στιγμής γνωστά, πρόκειται για ένα ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά τους (ηλικίας από 15 ως 24 ετών), ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό συγγενικού τους ζευγαριού που ζούσε στο απέναντι διαμέρισμα.

Όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους και ξέσπασαν σε κλάματα.

 

Επίσης ένα βρέφος μόλις 10 ημερών ανασύρθηκε ζωντανό μαζί με τη μητέρα του ύστερα από 90 ώρες εγκλωβισμού στα ερείπια στην πόλη Χατάι.

 

Επιβίωσε πίνοντας τα ούρα του

Κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην πόλη Γκαζιαντέπ, διασώστες ανέσυραν τον Αντνάν Μουχάμεντ Κορκούτ από ένα υπόγειο όπου είχε εγκλωβιστεί μετά τον σεισμό. Παγιδευμένος για 94 ώρες, ο 17χρονος είπε ότι αναγκάστηκε να πιει τα ούρα του για να μην αφυδατωθεί και να επιβιώσει. Είχε όμως ακόμα το κουράγιο να χαμογελάσει στο πλήθος φίλων και συγγενών που έκλαιγαν με δάκρυα χαράς καθώς τον μετέφεραν και τον έβαζαν σε φορείο.

 

Ζωντανή μετά από 104 ώρες

Επιπλέον, μία γυναίκα ανασύρθηκε σήμερα ζωντανή στο Κιριχάν της Τουρκίας από μια ομάδα Γερμανών διασωστών έπειτα από 104 ώρες που παρέμεινε καταπλακωμένη απο τα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε.

Γερμανοί διασώστες σήκωσαν με προσοχή την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν για να την τοποθετήσουν σε φορείο και να την μεταφέρουν στο ασθενοφόρο, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η ομάδα διάσωσης χρειάστηκε περισσότερες από 50 ώρες για να περάσει μέσα από τα ερείπια και να προσεγγίσει τη γυναίκα

Η γερμανική ομάδα κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη γυναίκα παρέχοντάς της νερό και χυμό φρούτων με ένα λάστιχο. Επίσης διατήρησε επαφή μαζί της χάρη σε ένα μικρό πηγάδι.

Η διάσωση ήταν πολύ περίπλοκη γιατί δεν υπήρχε χώρος. Η γυναίκα παρέμεινε πολύ μεγάλο διάστημα μπρούμυτα δίπλα σε συγγενείς της που σκοτώθηκαν.

«Και για εμάς τους ίδιους αυτή η επιχείρηση ήταν μοναδική», πρόσθεσε το μέλος της ΜΚΟ που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε διατηρήσει τόσο μεγάλο διάστημα επαφή με ένα άτομο που είναι καταπλακωμένο».

Η γυναίκα άντεξε περισσότερο από το όριο των 72 ωρών, που θεωρείται κρίσιμο από τους ειδικούς για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.

«Τώρα πιστεύω στα θαύματα», είπε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης που επιχειρεί στην περιοχή.

«Βλέπετε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται. Είναι τόσο μεγάλη η ανακούφιση για το ότι αυτή η γυναίκα υπό τέτοιες συνθήκες βγήκε σε τόσο καλή κατάσταση. Είναι ένα απόλυτο θαύμα».

  • Περισσότερο από 90% των επιζώντων ενός σεισμού διασώζονται εντός τριών ημερών μετά την καταστροφή. Ωστόσο αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη συχνότητα των μετασεισμών και την αμεσότητα της παροχής βοήθειας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό σε νότια Τουρκία και βορειοδυτική Συρία ήταν 21.000 σήμερα το πρωί.

Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Τα δάκρυα του διασώστη

Συγκινεί τέλος η εικόνα ενός διασώστη από την Ουγγαρία, ο οποίος βοήθησε στην ανάσυρση ενός κοριτσιού 18 μηνών από τα ερείπια στο Χατάι της Τουρκίας. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν οι δημοσιογράφοι άρχισαν να τον ρωτούν για τη διάσωσή της.

Με πληροφορίες από Skynews ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε εξέλιξη με θερμική κάμερα η επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τους Έλληνες ομογενείς, στην Αντιόχεια [εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: