Tαβέρνα 5.000 ετών με ψυγείο και φούρνο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Λαγκάς του Ιράκ [videos]

Εικόνα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη του Lagash στο Ιράκ Πηγή YouTube




Μια ταβέρνα 5.000 ετών με υπαίθρια τραπεζαρία και μερική κουζίνα αποκαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων από το Μουσείο Πεν στο Ιράκ.

Η ταβέρνα βρίσκεται στη νότια αρχαία ιρακινή πόλη Λαγκάς, γνωστή πλέον ως Αλ-Χίμπα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι είχε παγκάκια, ψυγείο, φούρνο και υπολείμματα από παλιά τρόφιμα.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Δρ. Sara Pizzimenti από το Πανεπιστήμιο της Πίζας πρότεινε ότι αντί να σκάβει κατευθείαν, η ομάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική προσέγγιση ανασκάπτοντας την περιοχή σκάβοντας οριζόντια. Η ομάδα βρήκε ότι η ταβέρνα ήταν μόλις 19 ίντσες κάτω από την επιφάνεια ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση.

«Η ανάκτηση μιας τοποθεσίας όπως αυτό το δημόσιο εστιατόριο ηλικίας σχεδόν 5.000 ετών τόσο κοντά στην επιφάνεια είναι αξιοσημείωτη», δήλωσε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Έργου Lagash (LAP) και Επιμελητής του Τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Πεν, Δρ Χόλι Πίτμαν. «Μόνο μια σχολαστική, πολυφασική οριζόντια ανασκαφή μπορεί να αποκαλύψει ό,τι έχει απομείνει».

Το Lagash είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Μεσοποταμίας κατά την 3η χιλιετία. Λόγω των γύρω ελών και της εύφορης γης του, αποτελούσε σημαντικό κέντρο παραγωγής για τη γεωργία και την αλιεία.

Ο Δρ Pittman και η ομάδα διεθνών ερευνητών συμμετέχουν στο Lagash Archaeological Project εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Δρ Πίτμαν είπε ότι οι κάτοικοι στο Λαγκάς δεν ήταν ούτε ελίτ ούτε σκλάβοι, αλλά μάλλον ανεξάρτητοι άνθρωποι που ζούσαν σε αστικές γειτονιές, μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που θα πίστευαν προηγουμένως οι αρχαιολόγοι όταν ανασκάπτουν περιοχές όπως αυτή.

«Πιθανώς αυτό που έχουμε – και ειδικά σε ένα περιβάλλον τόσο επισφαλές όπως η νότια Μεσοποταμία – είναι ότι έχετε μια ευρεία ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε «μεσαία τάξη» κατά την 3η χιλιετία», εξήγησε ο Δρ Πίτμαν. «Είχαν πρακτορείο, έπαιρναν αποφάσεις. Δεν είχαν απαραίτητα πλούτη, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητοι και είχαν κινητικότητα».

Το Lagash Archaeological Project συνεργάζεται με τους γύρω κατοίκους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Οι ερευνητές θα διδάξουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους σχετικά με την αρχαιολογία και θα εξηγήσουν την περιοχή καθώς και θα έδειξαν τι βρήκαν καθώς εξήγησαν για ποιον σκοπό χρησιμοποιήθηκαν.

Η ομάδα των αρχαιολόγων ελπίζει ότι μια μέρα, θα μπορέσει να φέρει και Ιρακινούς φοιτητές αρχαιολογίας να εργαστούν στο έργο.

Ο Dr. Pittman και ο Ph.D. Ο υποψήφιος στην Τέχνη και Αρχαιολογία του Μεσογειακού Κόσμου, Reed C. Goodman, θα μιλήσει για τη Μεγάλη Διάλεξη στις 3 Μαΐου για το έργο τους ανασκαφές σε περιοχές στο Ιράκ.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: