Στο Μεσαίωνα του Ιράν: Μαζικές δηλητηριάσεις κοριτσιών για να κλείσουν τα σχολεία τους- Εξι μήνες από το βίαιο θάνατο της Μάσα Αμινί

FILE PHOTO: Iranian school girls attend a parliament session in Tehran, EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Άτομα δηλητηρίασαν εκατοντάδες μαθητές σε μια μεγάλη ιερή πόλη του Ιράν τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν να κλείσουν τα σχολεία θηλέων, ανακοίνωσε την Κυριακή μια υγειονομική αρχή.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περιπτώσεις δηλητηρίασης από την αναπνευστική οδό εκατοντάδων κοριτσιών ηλικίας περίπου 10 ετών σε σχολεία στην Κομ. Κάποια από αυτά νοσηλεύτηκαν για λίγο. Βρίσκεται 150 χλμ νότια της Τεχεράνης, η πόλη Κομ είναι το κέντρο των σιιτικών θρησκευτικών σπουδών στο Ιράν.

Οι γονείς τους είχαν συγκεντρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου μπροστά από το κυβερνείο της πόλης για να «ζητήσουν εξηγήσεις» από τις αρχές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Irna. Την επόμενη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Μπαχαντόρι Τζαχρόμι ανακοίνωσε ότι «τα υπουργεία πληροφοριών και παιδείας συνεργάζονταν» για να βρουν την προέλευση της δηλητηρίασης.

Καμία σύλληψη

Μετά από αυτή την έρευνα, «ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Youness Panahi επιβεβαίωσε σιωπηρά την Κυριακή ότι η δηλητηρίαση μαθητών στην Κόμ ήταν σκόπιμη», ανακοίνωσε η Irna. «Αποδείχτηκε ότι ορισμένα άτομα ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία θηλέων», είπε ο Παναχί. Δεν έχουν ανακοινωθεί συλλήψεις.

Η δηλητηρίαση προκλήθηκε από «χημικές ενώσεις διαθέσιμες και όχι στρατιωτικής χρήσης και δεν είναι ούτε μεταδοτική», πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η υπόθεση έρχεται καθώς το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, στις 16 Σεπτεμβρίου, υπό κράτηση της αστυνομίας ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας που επιβάλλει ιδιαίτερα στις γυναίκες τη χρήση πέπλου δημόσια.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Να αναλάβει η ΕΕ επιτέλους την ευθύνη του μεταναστευτικού διαμηνύει ο Ιταλός Πρόεδρος μετά την τραγωδία στην Καλαβρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: