Αυτοί που έριξαν τον Σάχη, απειλούν τώρα τους μουλάδες: «Θάνατος στον δικτάτορα» φωνάζουν οι απεργοί εργάτες πετρελαίου στο Ιράν [εικόνες, βίντεο]

FILE PHOTO: Mε φωτογραφίες της Αμίνα Μάχσα και αιματοβαμμένα χέρια, διαδήλωση κατά του ιρανικού δολοφονικού καθεστώτος των μουλάδων. EPA, SEDAT SUNA




Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε πετροχημικά εργοστάσια και διυλιστήρια πετρελαίου σε όλο το Ιράν προχώρησαν σε απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς οι διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Mahsa Amini συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για τέταρτη εβδομάδα.

Ο καταγράφει στην Jerusalem Post ο δημοσιογράφος TZVI JOFFRE

Εργαζόμενοι στο πεδίο συμβατικού αερίου South Pars Phase 14 δήλωσαν σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έδιναν στις ιρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν σε διαδηλωτές τρεις ημέρες για να καταθέσουν τα όπλα τους, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «θα καταστρέψουμε ό,τι έχουμε φτιάξει».

Ένα άλλο βίντεο, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλατφόρμα του South Pars, έδειχνε έναν εργάτη να ανακοινώνει τη συνεργασία του με τους απεργούς εργάτες πετρελαίου και να επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι οι εργάτες θα «κατέστρεφαν ό,τι έχτιζαν» εάν δεν σταματήσει η καταστολή των διαδηλωτών.

Το Οργανωτικό Συμβούλιο για τις Διαμαρτυρίες των Εργαζομένων με Συμβόλαιο Πετρελαίου είχε προειδοποιήσει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι εργαζόμενοι στα πετροχημικά θα απεργούσαν εάν συνεχιστεί η καταστολή των διαδηλωτών.

Από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στις πετροχημικές εγκαταστάσεις Hengam και Bushehr ξεκίνησαν απεργίες για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι στην πετροχημική εταιρεία Kangan και στο Διυλιστήριο του Abadan συμμετείχαν στις απεργίες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το οργανωτικό συμβούλιο απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο πετρέλαιο και τα πετροχημικά σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να διαδηλώσουμε ευρέως και να προετοιμαστούμε για πανεθνικές απεργίες».

Το συμβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές και να σταματήσει να επιτίθεται στους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στο πετρέλαιο απεργούν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το συμβούλιο.

Πλάνα σύμφωνα με πληροφορίες από μια εγκατάσταση πετροχημικών στο Asaluyeh δείχνουν εργάτες να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα». Πρόσθετα πλάνα έδειξαν εργάτες να συγκεντρώνονται έξω από πρόσθετες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Abadan.

Εικόνες από το 1979

Οι απεργίες των εργαζομένων στο πετρέλαιο ήταν καθοριστικές στην Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που οδήγησε στην πτώση του Σάχη. Εάν η απεργία των εργαζομένων στο πετρέλαιο συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη σταθερότητα του τρέχοντος καθεστώτος, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα, όπως ποιος συμμετέχει στην απεργία, πώς οργανώνονται οι εργάτες και άλλα ζητήματα.

Ο κυβερνήτης της Μπουσέρ, Αχμάντ Μοχαμαντιζαντέχ, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στα αιτήματα των απεργών εργαζομένων την Τρίτη, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Όλες οι εργατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού τομέα και των εργοδοτών, πρέπει να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων», είπε ο περιφερειάρχης. «Τα συνδικαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής του Νότιου Παρς πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά και με ιδιαίτερο τρόπο».

Απεργίες έχουν αναφερθεί και σε άλλους τομείς εν μέσω των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγορών στην Τεχεράνη και σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Το συνδικάτο Συνδικάτο Εργασίας του Αγροβιομηχανικού Συγκροτήματος Ζαχαροκάλαμου Haft Tappeh κάλεσε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην πανιρανική απεργία. «Η απελευθέρωση από την καταπίεση και την εκμετάλλευση, από τις διακρίσεις και τις ανισότητες είναι δυνατή με ενότητα και αλληλεγγύη», είπε η ένωση.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν συνεχίστηκαν την Τρίτη, με τις ιρανικές δυνάμεις να εντείνουν την καταστολή των διαδηλωτών στην κουρδική πόλη Sanandaj και σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με την Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw, φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί βαριά πολυβόλα για να στοχεύσουν κτίρια κατοικιών στο Σαναντάι. Βίντεο από το Σαναντάι δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν σε σπίτια.

Την Τρίτη, η Hengaw ανέφερε ότι 32 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε κουρδικές κοινότητες από την έναρξη των διαδηλώσεων. Περισσότερα θύματα έχουν αναφερθεί σε άλλες πόλεις, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής.

Ακτιβιστές σε όλο το Ιράν κάλεσαν σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις για την υποστήριξη του Σαναντάι για την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.

Το βράδυ της Δευτέρας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο γραφείο του ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής στο Fuladshahr κοντά στο Ισφαχάν, σύμφωνα με πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, στο Πανεπιστήμιο Τέχνης της Τεχεράνης, διαδηλωτές φοιτητές σχημάτισαν το σχήμα της λέξης «αίμα» και φώναξαν «Γυναίκες, ελευθερία, ζωή», ένα σύνθημα που έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να τραπούν σε φυγή καθώς πλήθη διαδηλωτών τους κυνηγούν.

Με πληροφορίες από JerusalemPost // Tzvi Joffre

Η ρωσική FSB συνέλαβε οκτώ υπόπτους για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Ρώσοι, Ουκρανοί και Αρμένιοι οι συλληφθέντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: