Σήμα κινδύνου από τον Π.Ο.Υ.: Δεύτερη στον κόσμο στην αύξηση μητρικής θνησιμότητας η Κύπρος, η Ελλάδα στην τρίτη θέση

Φωτογραφία από Daniel Reche από το Pixabay




Παρά το γεγονός ότι η μητρική θνησιμότητα είχε μειωθεί κατά το ένα τρίτο μέσα σε είκοσι χρόνια, μια γυναίκα συνεχίζει ακόμα να πεθαίνει κάθε δυο λεπτά σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας επιπλοκών, που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.

Η Κύπρος, μάλιστα, περιλαμβάνεται στις χώρες, που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη μητρικής θνησιμότητας – και συγκεκριμένα τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Βενεζουέλα – σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο παγκόσμιος δείκτης μητρικής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 34,3% από το 2000 ως το 2020, με τη Λευκορωσία να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση και τη Βενεζουέλα τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενη από την Κύπρο, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Διπλασιασμός των θανάτων μέσα σε μια 20ετία

Όπως καταγράφεται στο προφίλ της Κύπρου, ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας (MMR) (που ορίζεται ως οι μητρικοί θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (15-49 ετών), σε μια εικοσαετία διπλασιάστηκε.

Συγκεκριμένα από το 33 που ήταν ο δείκτης το 2000, ανήλθε σε 68 το 2020, ενώ οι μητρικοί θάνατοι από 4 που ήταν το 2000 αυξήθηκαν σε 9 το 2020.

Αύξηση παρατηρείται και σε σχέση με τα δεδομένα προ πενταετίας, αφού το 2015 ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στην Κύπρο ήταν 42, ενώ το 2020, όπως προαναφέραμε, ανήλθε σε 68. Οι μητρικοί θάνατοι από 6 το 2015, το 2020 ανήλθαν σε 9.

Ενας θάνατος κάθε δύο λεπτά σε όλο τον κόσμο

Παγκοσμίως, 287.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2020, έναντι 446.000 το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Με άλλα λόγια, καταγραφόταν ένας θάνατος κάθε δυο λεπτά της ώρας το 2020.

Σημειώνεται πάντως από τον ΠΟΥ ότι η μείωση είναι πολύ πιο οριακή από τους 309.000 θανάτους, που είχαν καταγραφεί το 2016, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.

Η εγκυμοσύνη παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη εμπειρία για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με σεβασμό προς αυτές», ανέφερε για το θέμα ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

Τόνισε ακόμη ότι οι νέες στατιστικές αποκαλύπτουν την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα έχει πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση και τη δυνατότητα να ασκήσουν πλήρως τα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους.

Οι αιτίες  

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κυριότερες αιτίες των θανάτων είναι οι αιμορραγίες, η αρτηριακή υπέρταση, οι μολύνσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, οι επιπλοκές αμβλώσεων υψηλού κινδύνου και τα υποκείμενα νοσήματα που τείνει να επιδεινώνει η εγκυμοσύνη (HIV/AIDS, ελονοσία…), καθώς και επιπλοκές που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποτραπεί ή θεραπευτεί.

Ο οργανισμός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία, που διαδραματίζουν οι προγεννητικοί έλεγχοι και οι ιατρικές φροντίδες μετά τον τοκετό.

Χαρακτήρισε ως «απόλυτα απαραίτητο» οι γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας, ιδιαίτερα να μπορούν να αποφασίσουν εκείνες, αν θα κάνουν παιδιά και πότε, ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν και να αφήνουν να περάσουν κάποια χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε εγκυμοσύνες.

Έλλειψη 900.000 μαιών παγκοσμίως

Ο Δρ. Άνσου Μπάνερτζι του ΠΟΥ αναφέρθηκε και στις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), Δρ. Νατάλια Κανέμ τόνισε ότι «μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα, επενδύοντας επειγόντως στον οικογενειακό προγραμματισμό και αναπληρώνοντας την παγκόσμια έλλειψη 900.000 μαιών».

Σημειώνεται ακόμη ότι στις δύο από τις οκτώ περιφέρειες των Ηνωμένων Εθνών —Ευρώπη/Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική/Καραϊβική—, ο δείκτης αντί να υποχωρήσει αυξήθηκε την περίοδο από το 2016 ως το 2020, αντίστοιχα κατά 17% και 15%.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε ή παρέμεινε στάσιμος σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, με την εξαίρεση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (–35%) και της κεντρικής και νότιας Ασίας (–16%).

Οι θάνατοι επικεντρώνονται στις πιο φτωχές περιφέρειες του κόσμου και σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις.

Η συγγραφέας της έκθεσης του ΟΗΕ, η Δρ. Τζένη Κρέσγουελ τόνισε ότι το 2020 περί το 70% των θανάτων καταγράφηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας είναι «136 φορές υψηλότερος από ό,τι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία».

Σε εννιά χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις (Υεμένη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Συρία, ΛΔ Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Σουδάν και Αφγανιστάν), ο δείκτης μητρικής θνητότητας είναι υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η κάνναβη βλάπτει σοβαρά την καρδιά: Αυξημένος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για όσους κάνουν συστηματική χρήση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: