Συγκλονίζει η ελληνική αποστολή στην Τουρκία: Σώζουν με αυταπάρνηση μικρά παιδιά* Ζοφερές προβλέψεις για 20.000 νεκρούς, ανέστιοι 380.000 άνθρωποι [videos]

Relatives of missing people wait in front of a collapsed building as emergency personnel search for them in the aftermath of a powerful earthquake in the Elbistan district of Kahramanmaras, southeastern Turkey, 07 February 2023. EPA, SEDAT SUNA




Συγκινητικές και τιτάνιες – χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος- είναι οι προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί βεβαίως με άλλες διεθνώς αποσταλείσες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη νότια Τουρκία.

Συγκλονίζει η ελληνική αποστολή

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένεια ( μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 9χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή.




Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνηση τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.




Υπενθυμίζεται, ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ , έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ, (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πως θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.

Πού έχoυν στρατοπεδεύσει οι άνδρες της ΕΜΑΚ

Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύον βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και Ελβετική Αποστολή Διάσωσης και αναμενόταν και ο αποστολή από την Ιταλία.

«Ευχαριστώ» από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Γαλλία

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, Αλί Ονανέρ, μίλησε σήμερα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό A2 σχετικά με τις ανάγκες της χώρας του για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού, εκφράζοντας “ευγνωμοσύνη” για την αποστολή βοήθειας από τη Γαλλία, αλλά και από την Ελλάδα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν “είναι, δυστυχώς, πιο συχνά οι δραματικές καταστάσεις που φέρνουν κοντά τους λαούς;» ο Ονανέρ είπε: “Έχετε δίκιο. Σε τέτοιες καταστάσεις κανείς δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί τις όποιες διενέξεις. Και έχουμε επίσης την εμπειρία του σεισμού του 1999, όταν με κάποιες εβδομάδες διαφορά είχαμε μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία και στην Ελλάδα και μπορέσαμε να παράσχουμε βοήθεια στη γείτονα και σύμμαχο Ελλάδα και η Ελλάδα μας στήριξε κι εκείνη”. Στο σημείο αυτό επανέλαβε, όπως και σε χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ότι “είμαστε ικανοποιημένοι που σήμερα η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα μας στηρίζει”.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους περισσότερους από 5.000 νεκρούς από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

«Η Γαλλία κινητοποιείται με τους εταίρους της για να παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες πληθυσμούς» και «οι γαλλικές ομάδες διάσωσης βρίσκονται επί τόπου για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, έρευνας και βοήθειας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ.

Ζοφερές εκτιμήσεις

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

ΠΟΥ: Επηρεάστηκαν πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν σε όλη την Τουρκία και τη Συρία μετά από δύο τεράστιους σεισμούς θα μπορούσε να είναι ακόμη και 23 εκατομμύρια ή και ακόμα περισσότερους, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Οργανισμού. Μιλά δε ακόμη και για πιθανότητα 20.000 νεκρών…

Η Δρ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε στο BBC ότι «πάρα πολλά νοσοκομεία απλώς δεν έχουν αυτό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, απλά πράγματα όπως το ρεύμα».

Σχολιάζοντας τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποιεί «μέχρι να καθαρίσετε όλες τις ζημιές, δεν ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει».

Οι διασωθέντες από τα ερείπια έχουν φθάσει τους 8.000 ενώ υπολογίζεται ότι 380.000 είναι οι άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο σε καταφύγια ή ξενοδοχεία.

Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα, σύμφωνα με επιστήμονες

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian, ΒΒC

«Μαύρος Κύκνος» για τον Ερντογάν ο σεισμός: Πώς επηρεάζει εκλογές και οικονομία*Ανάλυση Reuters

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: