«Πολεμική κερδοσκοπία» με τα νοίκια στη Σερβία: Εξώσεις και διπλασιες τιμές λόγω Ρώσων και Ουκρανών προσφύγων

FILE PHOTO: A protester holds a banner depicting Russian President Vladimir Putin reading ‘No War, No Putin’ during a protest organized by the Russian Democratic Society in Serbia in Belgrade, Serbia, EPA/ANDREJ CUKIC




Οι τιμές των ενοικίων στη Σερβία έχουν εκτοξευθεί σε αστρονομικά ύψη λόγω της μεγάλης εισροής Ρώσων και Ουκρανών πολιτών που πιέζουν πολλούς ντόπιους είτε να πληρώσουν πολύ περισσότερα ενοίκια είτε να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα που νοίκιαζαν.

Η πρακτική που ορισμένοι μακροχρόνιοι ενοικιαστές έχουν ονομάσει «πολεμική κερδοσκοπία» έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητούν ακόμη και το διπλάσιο ενοίκιο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Μίλαν Ιβάνοβιτς είναι ένας από τους μακροχρόνιους ενοικιαστές που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, ώστε ο ιδιοκτήτης του να μπορεί να νοικιάσει σε Ρώσους υπηκόους που προσφέρονται να πληρώσουν περισσότερα. Ο Μίλαν πλήρωνε 280 ευρώ το μήνα για ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Βελιγραδίου, αλλά ο ιδιοκτήτης αποφάσισε ξαφνικά να ζητήσει 400 ευρώ.

«Μου είπε ότι επρόκειτο για μια «φιλική» τιμή, δεδομένου ότι νοίκιαζα από αυτόν για χρόνια, και ότι θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερα χρήματα από Ρώσους», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς στη EURACTIV Σερβίας.

«Αποφάσισα να φύγω ούτως ή άλλως επειδή προσβλήθηκα σε ανθρώπινο επίπεδο. Μια μέρα πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να μετακομίσω, ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε να φύγω αμέσως για να μετακομίσει μια ρωσική οικογένεια. Είδα τους νέους ενοίκους με τα ίδια μου τα μάτια, πέρασαν από εκεί για να ρωτήσουν για τα έπιπλα, τη μετακόμιση και άλλες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

«Αναγκάστηκα να νοικιάσω άλλο διαμέρισμα για το οποίο τώρα πληρώνω 400 ευρώ, παρόλο που είναι το μισό μέγεθος από το προηγούμενο. Οι τιμές είναι γελοίες», δήλωσε ο Ιβάνοβιτς.

Ο Φίλιπ Βρμπάτσκι από το κτηματομεσιτικό γραφείο Gigant δήλωσε στη EURACTIV ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 100%, με ένα διαμέρισμα 64 τετραγωνικών μέτρων, ενός υπνοδωματίου στο Νέο Βελιγράδι να ενοικιάζεται τώρα στα 700 ευρώ το μήνα σε σύγκριση με μόλις 350 ευρώ πέρυσι.

Οι περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες στη Σερβία – νεότεροι, εργαζόμενοι και οικογένειες ως επί το πλείστον – υπέγραψαν μονοετείς μισθώσεις για να ρυθμίσουν επίσημα την παραμονή τους στη χώρα, δήλωσε ο Βρμπάτσκι. Το πρακτορείο του ασχολήθηκε με Ουκρανούς κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι περισσότεροι πελάτες του ήταν πρόσφατα κυρίως Ρώσοι, πρόσθεσε.

Μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών ενοικιαστών στο Βελιγράδι, το 90% βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δήλωσε στη EURACTIV ο Νίκολα Σάβιτς από το μεσιτικό γραφείο City Expert. Τα ποσοστά είναι παρόμοια για τις πόλεις Νις και Νόβι Σαντ.

«Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να ζουν σε ασφαλές μέρος, να είναι πλήρως εξοπλισμένο το διαμέρισμα», δήλωσε ο Σάβιτς, προσθέτοντας ότι «η καλή ταχύτητα του διαδικτύου είναι καθοριστικής σημασίας, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται από το σπίτι».

Οι περισσότεροι Ρώσοι και Ουκρανοί προέρχονται από τον τομέα της πληροφορικής, αλλά υπάρχουν επίσης σχεδιαστές, εικαστικοί ή ακουστικοί καλλιτέχνες, διατροφολόγοι και εστιάτορες, εξήγησε.

Παρόλο που υπήρξε μια μικρή μείωση του αριθμού των Ουκρανών και των Ρώσων στη Σερβία, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θέλουν να μειώσουν τα ενοίκια, καθώς, αφού τιμήθηκαν με δύο μεγάλες αφίξεις Ουκρανών και Ρώσων πολιτών πέρυσι, τώρα μάλλον ποντάρουν σε ένα άλλο μεγάλο κύμα Ουκρανών και Ρώσων πολιτών που, όπως είπε ο Βρμπάτσκι, περιμένουν οι άνθρωποι στη χώρα.

«Μεταξύ των δύο αφίξεων, υπήρχε λιγότερη ζήτηση και οι τιμές παρέμειναν στάσιμες. Οι ιδιοκτήτες περιμένουν επί του παρόντος υπομονετικά το αναμενόμενο τρίτο κύμα αφίξεων και, ως εκ τούτου, δεν είναι έτοιμοι να μειώσουν τις τιμές», δήλωσε ο Βρμπάτσκι στη EURACTIV.

Αυτό θα σήμαινε ότι μέχρι η Σερβία να πληγεί από το αναμενόμενο τρίτο κύμα, οι ντόπιοι ενοικιαστές θα μείνουν με σημαντικά υψηλότερα ενοίκια.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Με ισχυρή πλειοψηφία η Βουλγαρική Βουλή αναγνώρισε ως γενοκτονία τον Χολοντομόρ, το Μεγάλο Λιμό στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: