Ο Πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές στις 9 Απριλίου: Δύσκολη η αποφυγή μιας κυβέρνησης συνασπισμού στον πρώτο γύρο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με πολίτες στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Euractiv, (κείμενο Sarantis Michalopoulos).

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι εκλογές «θα έρθουν σύντομα», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία αναφορά για  συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξετάζει ως πιθανή ημερομηνία την 9η Απριλίου. Στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο του ελληνικού κοινοβουλίου και την επόμενη ημέρα (Τετάρτη 8 Μαρτίου), ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου από την πρόεδρο της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με τον τρόπο αυτό θα υπολείπεται ακριβώς ένας μήνας και μία ημέρα πριν από τις πιθανές κάλπες στις 9 Απριλίου, εξηγεί το δημοσίευμα.

Ένας νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές, καθιστώντας δύσκολη την αποφυγή μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί με αναλογικό εκλογικό σύστημα και ο δεύτερος γύρος αναμένεται ένα μήνα αργότερα. Στον δεύτερο γύρο, το κόμμα που θα πλειοψηφήσει  θα χρειαστεί περίπου το 38% των ψήφων για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να  επιμένει ότι θέλει μονοκομματική κυβέρνηση, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαφαίνεται ως ελάχιστα πιθανό σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Θα είναι επίσης δύσκολο για αυτόν να βρει έναν εταίρο συνασπισμού, ειδικά αφού οι σχέσεις του με τους σοσιαλιστές –που κατατάσσονται τρίτοι στις δημοσκοπήσεις πίσω από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ– υπέστησαν σοβαρή ζημιά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, γνωστό και ως  «Ελληνικό Γουότεργκεϊτ».

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει μια «προοδευτική» κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τους σοσιαλιστές, με τον ευρωβουλευτή του S&D Udo Bullmann να εκφράζει την βεβαιότητά του  πρόσφατα στην EURACTIV Greece ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές θα κάνουν τις «σωστές επιλογές» στις επερχόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos – Greece to hold elections on 9 April

Μητσοτάκης στα Γρεβενά: “Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Μιλάμε για το μέλλον”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: