Ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Αρχιεπίσκοπος ας τον κοιτάξουν στα μάτια: 66 χρόνια από τη θυσία του ο Γρηγόρης Αυξεντίου παραμένει οδηγός για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

O ανδριάντας του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Φωτογραφία: ©2020 ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*, Λευκωσία

Εξήντα έξι χρόνια  συμπληρώνονται  από την ιστορική 3η Μαρτίου 1957 κατά την οποία ο γενναίος των γενναίων του αδούλωτου Κυπριακού Ελληνισμού προτίμησε να γίνει ολοκαύτωμα λευτεριάς παρά να ζεί γονατιστός κι εξευτελισμένος.

Εκεί  ψηλά, στις πυκνόφυτες  βουνοπλαγιές του Μαχαιρά  σε ένα μικρό κρησφύγετο,  ο Ζήδρος μας, ο καπετάνιος μας, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, πρότασσε στους στυγνούς αποικιοκράτες και στους χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες που περικύκλωσαν την περιοχή μετά από προδοσία, το σύγχρονο «Μολών Λαβέ».

Εμφορούμενος από τα ακατάλυτα ιδανικά της γενναιοψυχίας και της φιλοπατρίας του ένδοξου βασιλιά Λεωνίδα της Αρχαίας Σπάρτης, ο εκ Λύσης Κύπρου ορμώμενος έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού αφουγκράσθηκε τον παλμό των αγωνιζομένων για ελευθερία Κυπρίων, στέλλοντας σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης Κύπρου το μήνυμα πως, του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει.

Η φετινή επέτειος της ιστορικής θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη και διδακτική καθώς ο Ερντογανικός παραλογισμός απειλεί ευθέως να εποικίσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, να θέσει υπό ομηρία τη μεγαλόνησο, διεκδικώντας ταυτόχρονα νησιά του Αιγαίου των οποίων αμφισβητεί την Ελληνικότητα.

Παράλληλα, η υπόγεια ή φανερή προσπάθεια απονεύρωσης της Ελληνικής μας φυσιογνωμίας και  η εκδηλούμενη από κομματικά επιτελεία ταρίχευση της εθνικής μας συνείδησης, υποσκάπτουν τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και απαλλαγής από την Τούρκικη κατοχή.

Η κινδυνεύουσα από έξωθεν και έσωθεν εχθρούς ακρωτηριασμένη πατρίδα, μας καλεί σε αφύπνιση και εγρήγορση για να κρατήσουμε αλώβητη την ιστορική μας συνέχεια στην Κύπριδα Γη, την ποτισμένη με τον ιδρώτα και το αίμα ελληνικής παρουσίας 30 αιώνων.

Η βαριά κληρονομιά που μας άφησε ο Σταυραετός του Μαχαιρά μάς υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, τη διαφύλαξη της ενότητας του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.

Μας υποχρεώνει να διαμηνύσουμε σε εχθρούς και φίλους ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν γονατίζει μπροστά στη στρατιωτική υπεροπλία του κατακτητή.

Με σωφροσύνη, εθνική αυτογνωσία, πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας αλλά και διεκδικητικό ρεαλισμό, καλούμαστε να πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας έναντι στην Ελληνική μας ιστορία και τον πολιτισμό μας. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά έξωθεν πίεση δεν πρέπει να μας σύρει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

  • Με το βλέμμα στραμμένο στις αετοφωλιές του Μαχαιρά και το μυαλό να στριφογυρίζει στον βουβό Πενταδάκτυλο, έχουμε υπέρτατο χρέος να επιμένουμε στην εξεύρεση λύσης με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Προς τούτο, τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της νέας διακυβέρνησης υπό τον κ.  Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ.  Γεώργιου.
  • Και οι δύο, καλούνται σε χάραξη κοινής γραμμής,  σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα και σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας που προαισθάνονται πως κινδυνεύει ο ευρωπαικός μας πολιτισμός από τους νεοθωμανούς,  διεκδικώντας  ανυποχώρητα την ελευθερία της Κύπρου.

Μοναδικός κριτής όλων μας, λαού, Εκκλησίας και Πολιτείας,  ο Γρηγόρης της Κύπρου και του Ελληνισμού, που μας παρακολουθεί από το πάνθεον των αθανάτων. Το πρότυπο ήθους, φιλοπατρίας, αξιοπρέπειας, ευτολμίας και λεβεντιάς του Γρηγόρη Αυξεντίου είναι η βαριά παρακαταθήκη την οποία έχουμε χρέος να διαχειριστούμε και να τιμήσουμε όπως της αξίζει.

* Ο Ξενής Ξενοφώντος είναι δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού www.iep.org.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: