Ο κατάσκοπος κρύβεται στα τσιπάκια: Αφαιρούνται οι κινεζικές κάμερες από τα υπουργεία της Αυστραλίας για λόγους ασφαλείας

Photo via Pixabay.com/Oliver Peters




Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Αυστραλίας απομακρύνουν από τις εγκαταστάσεις τους κάμερες παρακολούθησης που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από αναφορές ότι η τεχνολογία αυτή αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η απομάκρυνση των καμερών έρχεται καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πληγεί εν μέρει από την απόφαση της Αυστραλίας το 2018 να απαγορεύσει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei την πρόσβαση στο ευρυζωνικό δίκτυο 5G.

“Τις αφαιρούμε. Ζήτησα από το υπουργείο μου να επιταχύνει την αντικατάσταση αυτών των καμερών, ο υπουργός Άμυνας ζήτησε από την Άμυνα να διασφαλίσει ότι θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ σε συνέντευξή της στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ABC.

Η απομάκρυνση έρχεται καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πληγεί εν μέρει από την απόφαση της Αυστραλίας το 2018 να απαγορεύσει την κινεζική τεχνολογία.

Η Βρετανία ζήτησε τον Νοέμβριο από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της να σταματήσουν να εγκαθιστούν κινεζικές κάμερες παρακολούθησης σε ευαίσθητα κτίρια, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια, ενώ ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει προμηθευτές και προϊόντα από διάφορες κινεζικές εταιρείες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας την Πέμπτη σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία για τον εξοπλισμό, κάλεσε την Αυστραλία να παράσχει “ένα δίκαιο περιβάλλον” για τις κινεζικές εταιρείες.

Ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς δήλωσε ότι οι κινεζικής κατασκευής κάμερες που είχαν εγκατασταθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης απομακρύνθηκαν από το υπουργείο του, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει η απόφαση αυτή να έχει αντίκτυπο στις σχέσεις με την Κίνα.

“Λαμβάνουμε μέτρα σε σχέση με τη δική μας ασφάλεια, κάτι που οι χώρες έχουν το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Εκτιμούμε πραγματικά μια παραγωγική σχέση με την Κίνα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος”.

Ο νομοθέτης της αντιπολίτευσης James Paterson δήλωσε ότι ένας έλεγχος που είχε κάνει είχε αποκαλύψει ότι σχεδόν 1.000 μονάδες εξοπλισμού των Hangzhou Hikvision Digital Technology 002415.SZ και Dahua Technology Co 002236.SZ – δύο εν μέρει κρατικών κινεζικών εταιρειών – ήταν εγκατεστημένες σε περισσότερα από 250 κυβερνητικά γραφεία της Αυστραλίας.

Η Hikvision δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν “κατηγορηματικά ψευδές” ότι ο εξοπλισμός τους αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας.  Από την πλευρά της η Dahua Technology δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post

«Ψάξτε καταφύγιο, μην αγνοείται τις σειρήνες»: Προειδοποίηση σε Κίεβο και Οδησσό για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: