Ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας: Αλλά χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πάρει τα F-16

President Erdoğan addressing the Inaugural Congress of the Conference of Constitutional Jurisdictions of the Islamic World Πηγή Τουρκική προεδρία




Το πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ των Selcan Hacaoglu και Firat Kozok σημειώνει ότι η Τουρκία πλησιάζει σε απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, αφήνοντας πιθανώς τη Σουηδία εκτός, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Turkey Could Approve Finland’s NATO Bid Before May Elections – Η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές του Μαΐου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλησιάζει στο συμπέρασμα ότι τα βήματα που έλαβε το Ελσίνκι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια ήταν αρκετά ώστε οι νομοθέτες να επικυρώσουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ανακοίνωση μπορεί να γίνει πριν το τουρκικό κοινοβούλιο σταματήσει τις εργασίες του στα μέσα Μαρτίου ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, ανέφεραν οι πηγές.

Η ισχυρή στάση του Ερντογάν κατά της Σουηδίας μπορεί να είναι μια ώθηση για την παγίωση της υποστήριξης των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων του στις επερχόμενες εκλογές. Μιλάει συχνά για την επέκταση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και έχει αφήσει τις χώρες να μαντεύουν πότε η Τουρκία θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη, και εάν την εγκρίνει.

Η συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οριστικοποίηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής στην Τουρκία.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει, εάν οι ΗΠΑ απαιτήσουν την επικύρωση των υποψηφιοτήτων των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για τη συμφωνία για τα F-16, δήλωσε επανειλημμένα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αυτή την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg

CNN: Γερουσιαστές καλούν τον Πρόεδρο Biden να καθυστερήσει την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία έως ότου η Φινλανδία και η Σουηδία επιτραπεί να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

Το CNN σε ανταπόκριση της Haley Britzky, με τίτλο Senators call on Biden to delay F-16 jet sale to Turkey until Finland and Sweden allowed into NATO, σημειώνει ότι μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών προέτρεψε τον Πρόεδρο Biden να καθυστερήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, έως ότου η Τουρκία συμφωνήσει να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Πηγές του Κογκρέσου είπαν προηγουμένως στο CNN ότι η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να ζητήσει από τους νομοθέτες να εγκρίνουν την πώληση F-16 στην Τουρκία, η οποία θα ήταν από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων εδώ και χρόνια.

Η ομάδα των 27 γερουσιαστών έγραψε στην επιστολή της την Πέμπτη, ωστόσο, ότι το Κογκρέσο «δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μελλοντικής υποστήριξης για την Τουρκία», συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των αεροσκαφών F-16, έως ότου η Τουρκία «ολοκληρώσει την επικύρωση των ενταξιακών πρωτοκόλλων».

«Η αποτυχία επικύρωσης των πρωτοκόλλων ή της υποβολής χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία», αναφέρει η επιστολή. «Μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με [την Τουρκία] είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένουμε την επικύρωση από την κυβέρνηση (της Τουρκίας) των πρωτοκόλλων ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία».

Την Πέμπτη, οι νομοθέτες επαίνεσαν την Τουρκία επειδή είναι «πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ καθώς συνεχίζεται η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αλλά είπαν ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον αυτού.

Η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας «επισκιάστηκε από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», αναφέρει η επιστολή, «και αυτές οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας, για την Ευρώπη και τη διεθνή παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να απειλεί».

ΠΗΓΗ: CNN – Senators call on Biden to delay F-16 jet sale to Turkey until Finland and Sweden allowed into NATO

Το Bloomberg αποκαλύπτει: Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση σε Τουρκία και Εμιράτα για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: