Ο διάλογος του νέου Προέδρου της Κύπρου με τον “άνθρωπο” του Γ.Γ. του ΟΗΕ: Επιμονή στη απαράδεκτη Διζωνική, έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, στη Λευκωσία 21 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑZ HELLAS JOURNAL

Ο διάλογος κατά τη συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, είναι χαρακτηριστικός των προθέσεων των δύο πλευρών.

Κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα “πολιτευθούν”, στην περίπτωση που οι Τούρκοι αποδεχθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε τα παρακάτω σημεία:

– Επικεντρώνεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Έθνη με σημαντικό ρόλο και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

– Είναι σημαντικά τα μηνύματα που στέλνονται με δηλώσεις από όλες τις πλευρές, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αποφεύγει να εμπλέκεται σε μια αρνητική ρητορική.

– Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης θέλει να στείλει το μήνυμα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι το στάτους κβο δεν αποτελεί λύση και δεν ωφελεί καμία από τις δύο κοινότητες.

– Το μοντέλο λύσης που θέλει ο κ. Τατάρ είναι εκτός συζήτησης

– Επιμένουμε σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με πολιτική ισότητα. Τέτοια λύση ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι είναι εφικτή.

– Εξήγησε στον κ. Στιούαρτ ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών επειδή μπορεί να προσφέρει κίνητρα τα οποία να δημιουργούν win-win κατάσταση πραγμάτων. Η Τουρκία έχει πολλά αιτήματα από την Ε.Ε.

– Και η Ε.Ε. μπορεί να επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού.

– Είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη να στέλνουν το μήνυμα ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από τη ΔΔΟ, δεν είναι επιλογή.

– Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βασιστούν στον ίδιο και ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

– Μετέφερε στον κ. Στιούαρτ ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να μην αναμένονται οι εκλογές στην Τουρκία.

– Έθεσε στον κ. Στιούαρτ το θέμα των Βαρωσίων και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Από την πλευρά του, ο κ. Στιούαρτ φέρεται να είπε τα εξής:

– Νιώθει ενθαρρυμένος από τα όσα άκουσε από τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου.

– Καλωσορίζει την πρόταση για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη διαδικασία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα.

– Τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν λύση ΔΔΟ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

– Ο κ. Στιούαρτ θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό αλλά υπάρχει και δυσκολία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά.

– Πιστεύει ότι χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

– Ο “άνθρωπος” του ΟΗΕ έκανε ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα των Βαρωσίων.

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Στιούαρτ συζήτησαν τις λεπτομέρειες για τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης ανάμεσα στον εκλελεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε στον κ. Στιούαρτ ότι θέλει να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον κ. Τατάρ, ενώ ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, από την πλευρά του, είπε ότι ευελπιστεί ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δεύτερη συνάντηση.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: