Νίκη, ήττα, αδιέξοδο ή σοκ; Πέντε σενάρια για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Oυκρανοί στρατιώτες πάνω σε άρμα μάχης σε δρόμο του Μπαχμούτ. EPA, GEORGE IVANCHENKO




Ο πόλεμος της Ουκρανίας έκλεισε ένα έτος χωρίς να διαφαίνεται άμεσο τέλος. Και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τις μάχες, και οι προοπτικές ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης φαίνονται μακρινές. Πώς λοιπόν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος;

Πέντε σενάρια για το τέλος του πολέμου εξετάζει ο αμυντικός αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, Νταν Σάμπαγκ.

Σενάριο 1: Η ρωσική επίθεση πετυχαίνει

Η Ρωσία επιτυγχάνει μια σημαντική νίκη στα ανατολικά είτε πολύ σύντομα – προτού η Ουκρανία αποκτήσει τα δυτικά όπλα που αναμένει σε λίγες εβδομάδες – είτε μετά την αποτυχία μιας ουκρανικής αντεπίθεσης. Το βασικό πλεονέκτημα των εισβολέων είναι ο αριθμός των διαθέσιμων στρατευμάτων – περίπου 300.000, σχεδόν όλοι τους οποίους ήδη δεσμευμένοι στην Ουκρανία.

Ορισμένοι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες φοβούνται μια “κίνηση τσιμπίδα” για να περικυκλωθεί το Ντονμπάς και τα ανατολικά από το Σούμι στο βορρά και τη Βελίκα Νοβόσικα στο νότο, που θα επιτρέψει στη Ρωσία να καταλάβει τις περισσότερες από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που μονομερώς ισχυρίστηκε ότι έχει προσαρτήσει.

Σε αυτό το σημείο, η Ρωσία θα μπορούσε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός για να διατηρήσει ό,τι έχει και να εκτελέσει μια αμυντική εκστρατεία για να εδραιώσει τον χτυπημένο στρατό της.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Ρωσία να χτυπά πολύ δυτικά, δεδομένης της οδυνηρά αργής προέλασης γύρω από το Μπαχμούτ και της καταστροφικής προσπάθειας κατάληψης του Βουχλεντάρ.

Επί του παρόντος, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει 1.000 θύματα την ημέρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο θα επιδιώξει μια νέα επιστράτευση και μια άλλη ανησυχία είναι ότι το Πεκίνο μπορεί να αρχίσει κρυφά να προμηθεύει τη Ρωσία.

 

Σενάριο 2: Η Ουκρανία προελαύνει

Η Ουκρανία συγκεντρώνει μια δύναμη περισσότερων από 100 δυτικών αρμάτων μάχης Leopard 1 και 2, συν άλλα, και έναν παρόμοιο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων που ελπίζει να χρησιμοποιήσει όταν υποχωρήσει η εποχή της ανοιξιάτικης λάσπης,  για να συντρίψει τις αμυντικές γραμμές της Ρωσίας .

Η προφανής στρατηγική είναι να προσπαθήσει να σπάσει τον οδικό και σιδηροδρομικό διάδρομο που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία, αποκόπτοντας έτσι τη χερσόνησο από την ενδοχώρα της, με μια επίθεση προς τη Μελιτόπολη ή το Μπερντάνσκ.

Συνδυάστε το με μια άλλη επίθεση στη τώρα επισκευαζόμενη γέφυρα Κερτς μήκους 19 χλμ προς τη ρωσική ηπειρωτική χώρα και η Κριμαία θα ήταν όλο και πιο απομονωμένη και ευάλωτη.

Η ελπίδα είναι ότι μια τέτοια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος θα μπορούσε στη συνέχεια να αναγκάσει τη Ρωσία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η πολεμική ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα δεν υποδηλώνει έναν ηγέτη πρόθυμο να συμβιβαστεί σύντομα.

Στην πραγματικότητα, εάν η Ουκρανία πρόκειται να αναγκάσει τη Ρωσία να φύγει από όλα τα κατεχόμενα εδάφη της, είναι πιθανό να χρειαστεί αρκετές ακόμη επιθέσεις, πολλούς μήνες τουλάχιστον, και μια δραματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης του Κρεμλίνου.

Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο, αν και είναι η στρατηγική που φαίνεται να πιστεύουν οι Δυτικοί. «Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα εδώ, καθώς μπορεί να είμαστε υπερβολικά ενθαρρυμένοι από τις πρώτες επιτυχίες της Ουκρανίας στις αντεπιθέσεις πέρυσι», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, ειδικός στη Ρωσία στο thinktank Chatham House.

 

Σενάριο 3: Αδιέξοδο

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας για την άνοιξη σημειώνει σταδιακή ή και καθόλου πρόοδο την άνοιξη και το καλοκαίρι, εν μέρει επειδή η Δύση αποτυγχάνει να της προμηθεύσει αρκετά όπλα.

Το αποτέλεσμα είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος που σταδιακά μειώνεται σε ένταση καθώς οι Ρώσοι στερούνται πυρομαχικών και ο ανεφοδιασμός στην Ουκρανία χαλαρώνει.

Στη συνέχεια θα αυξανόταν η πίεση στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις – όχι απαραίτητα από τη Δύση, αλλά ίσως υπό την ηγεσία της Κίνας .

Ωστόσο, η Ουκρανία θα ήταν πολύ απίθανο να παραχωρήσει επισήμως κάποιο έδαφος, δεδομένης της λαϊκής υποστήριξης για αντίσταση στη ρωσική εισβολή.

Επομένως, ένα πιο πιθανό τελικό σημείο εδώ δεν είναι μια ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων, αλλά μάλλον μια σύγκρουση που εδραιώνεται γύρω από τις γραμμές ελέγχου.

«Καταλήγεις με κάτι μεταξύ μιας παγωμένης σύγκρουσης και ενός αιώνιου πολέμου, στον οποίο καμία πλευρά δεν έχει την ενέργεια ή την οικονομία για να κερδίσει», είπε ο Nixey.

Αυτό θα είχε ομοιότητες με την κατάσταση μετά τις αρχικές ρωσικές εισβολές στην Ουκρανία το 2014 – αλλά αυτή τη φορά η Δύση θα έμενε αντιμέτωπη με έναν αδυσώπητο, μεγάλο εχθρικό παράγοντα στη Μόσχα. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, θα χρειαζόταν χρόνια δυτικής υποστήριξης για να διασφαλίσει ότι τα ανατολικά της σύνορα παραμένουν σταθερά.

Σενάριο 4: Δυτική εξάντληση

Η Ρωσία ελπίζει ότι μπορεί να εμπλέξει τη Δύση σε έναν μακρύ πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που θα εξουθενώσει τις χώρες πρώτα στρατιωτικά και μετά πολιτικά. Αυτό θα αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν όταν, μετά από 20 χρόνια, οι ΗΠΑ αποχώρησαν, παραδίδοντάς το πίσω στους Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής, οι δυτικές χώρες έχουν δείξει ισχυρή ενότητα στην επιθυμία να βοηθήσουν την Ουκρανία να διώξει τη Ρωσία.

Αλλά εάν ο Τζο Μπάιντεν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 από τον Ντόναλντ Τραμπ ή άλλον υποψήφιο απομονωτιστή, πιθανόν να τεθούν  σοβαρά ερωτήματα για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 44 δισ. ευρώ (46 δισ. δολάρια) στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) 18,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου .

  •  «Ήταν αναμφισβήτητα γενναίος ο Μπάιντεν, ένας 80χρονος, που επισκέφτηκε το Κίεβο, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι βλέπει την Ουκρανία ως ζήτημα που του κερδίζει τις εκλογές», είπε ο Νίξεϊ.

 

Σενάριο 5: Αλλαγή ηγεσίας

Οι πόλεμοι συχνά δεν τελειώνουν προβλέψιμα και η αποτυχία να επιτευχθούν οι επιθυμητές νίκες συχνά οδηγεί σε ξαφνική αλλαγή κυβέρνησης.

Η Ουκρανία φαίνεται πολύ εξαρτημένη από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τη δημόσια διπλωματία της, αλλά δεν κατευθύνει τη στρατιωτική της στρατηγική λεπτομερώς και η επιθυμία της χώρας να πολεμήσει είναι πολύ βαθιά.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Νίξεϊ είπε:

«Ο Πούτιν βρίσκεται πιθανώς στην πιο επικίνδυνη θέση που έχει βρεθεί ποτέ», αλλά πρόσθεσε ότι η λαβή του προέδρου στο Κρεμλίνο και τη χώρα παρ’ όλα αυτά φαίνεται να παραμένει ισχυρή και σφυχτή. Ακόμη και αν ο Πούτιν εκδιωκόταν απροσδόκητα, δεν είναι προφανές ότι κάποιος διάδοχος θα ήθελε να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Ακόμα κι έτσι, όσο περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει οριστικά αποτελέσματα, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί κάτι απροσδόκητο – και από τις δύο πλευρές.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Σε γραμματόσημο η ουκρανική εκδοχή του Δαβίδ-Γολιάθ δια χειρός Banksy: Με την ευχή …”αντε γ@@σου Πούτιν!” [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: