Μυστήριο μετά από 5 μήνες παραμένει ο αυτουργός των μεγάλων διαρροών στον Nord Stream : Οι Γερμανοί “αθωώνουν” τους Ρώσους

FILE PHOTO: Μια φωτογραφία που διατέθηκε από τη σουηδική ακτοφυλακή και λήφθηκε από το αεροσκάφος της σουηδικής ακτοφυλακής δείχνει τη μεγάλη διαρροή αερίου από το Nord stream 1 στη σουηδική οικονομική ζώνη στη Βαλτική Θάλασσα, Σουηδία, 28 Σεπτεμβρίου 2022 (έκδοση 29 Σεπτεμβρίου 2022). EPA/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT MANDATORY CREDIT: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το μυστήριο εξακολουθεί να σκεπάζει τις μεγάλες διαρροές φυσικού αερίου που εμφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σχεδιασμένοι να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η σουηδική έρευνα είχε καταλήξει τον Νοέμβριο σε δολιοφθορά: «οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν υπολείμματα εκρηκτικών σε πολλά από τα ξένα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν», δήλωσε ο Mats Ljungqvist, ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την έρευνα στη Σουηδία. Εκρήξεις είχαν καταγραφεί πριν ξεκινήσουν οι διαρροές.

Αλλά ενώ μια άλλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να αποδίδουν την ευθύνη στους Ρώσους, οι οποίοι ήταν ύποπτοι στον δυτικό Τύπο αμέσως μετά το περιστατικό.

Η εμπλοκή της Μόσχας «δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή τη στιγμή» ενώ «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt το Σάββατο. Η Γερμανία απέστειλε δύο ερευνητικά σκάφη, τα οποία πήραν δείγματα νερού και πετρωμάτων από το σημείο της έκρηξης, καθώς και συντρίμμια από τους δύο αγωγούς. «Πραγματοποιούμε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη» σε αυτά τα δείγματα, πρόσθεσε ο δικαστής.

Οι δύο έρευνες – η σουηδική και η γερμανική – έγιναν ταυτόχρονα επειδή το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα. Αλλά οι ερευνητές των δύο χωρών «είναι σε επαφή», διευκρίνισε ο Peter Frank.

Την ίδια ώρα, η κοινοπραξία Nord Stream, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η ρωσική Gazprom, είχε στείλει πολιτικό πλοίο υπό ρωσική σημαία για να πραγματοποιήσει επιθεώρηση στη σουηδική ζώνη. Τον Νοέμβριο, η Nord Stream έλαβε επίσης άδεια να επιθεωρήσει τους αγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή της Δανίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη έρευνα.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ουδέποτε ο Πούτιν απείλησε εμένα ή τη Γερμανία διαβεβαιώνει ο Ολαφ Σολτς

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: