Μία προχωρημένη εκτίμηση της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα από την New York Times: Η Τουρκία είναι τόσο εκνευριστική για τον Αμερικανό υπουργό!!!

Secretary of State Antony J. Blinken departs Ankara, Türkiye, on February 20, 2023. State Department photo by Chuck Kennedy




H εφημερίδα New York Times σε ανταπόκριση του Michael Crowley από την Άγκυρα επισημαίνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) δεσμεύτηκε να συνεχίσει να βοηθά την Τουρκία να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό.

Όμως,  υπήρξαν λίγες ενδείξεις προόδου στις διαφωνίες σχετικά με τις πωλήσεις F-16 και το ΝΑΤΟ.

Τίτλος της ανταπόκρισης: On Blinken Visit, Quake Relief Soothes U.S.-Turkey Tensions – Κατά την επίσκεψη Blinken, η βοήθεια για το σεισμό καταπραΰνει τις εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχεδίασε για πρώτη φορά το ταξίδι στην Τουρκία, φαινόταν ότι θα ήταν μια δύσκολη, ακόμη και αμφιλεγόμενη διπλωματική επίσκεψη.

Η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχουν διαφωνίες σε πολλά σημαντικά ζητήματα, όπως οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία, η άρνησή της να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η αυταρχική μετατόπιση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι τόσο εκνευριστική με τόσους πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια που ο κ. Blinken, στην ακρόαση του χρίσματος, αναφέρθηκε στην Άγκυρα ως «υποτιθέμενο σύμμαχο» και εδώ και δύο χρόνια δεν την είχε επισκεφθεί.

Όμως λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη του κ. Blinken, ένας καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία άφησε πίσω του περισσότερους από 40.000 νεκρούς.

Η καταστροφή ώθησε άλλες ανησυχίες στο παρασκήνιο προσωρινά, προσφέροντας στην κυβέρνηση Biden την ευκαιρία να ενισχύσει μια παλιά συμμαχία και να κερδίσει κάποια εμπιστοσύνη καθώς προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, τη Δευτέρα, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Blinken μίλησε σαν ένας άνευ όρων αγαπητός φίλος, όσον αφορά τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Τουρκία για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική βοήθεια θα διευκόλυνε την επίλυση άλλων προβλημάτων, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι «φυσικά η αλληλεγγύη που έχει επεκταθεί σε δύσκολες στιγμές θα έχει θετική επίδραση στις σχέσεις».

Αυτά είναι καλά νέα για την κυβέρνηση Biden. Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τον Erdogan ως συνήθως απογοητευτικό, δεν έχουν την πολυτέλεια να γυρίσουν την πλάτη σε μια χώρα, της οποίας η τοποθεσία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ τής προσδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία. Η Ουάσιγκτον εκτιμά επίσης την επιρροή της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Και, πιο πρόσφατα, ο κ. Ερντογάν προσφέρθηκε ως δυνητικός μεσολαβητής ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεσολάβησε σε μια ζωτικής σημασίας συμφωνία μεταξύ τους για να επιτραπεί η αποστολή των απελπιστικά απαραίτητων ουκρανικών προϊόντων διατροφής σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, μια ξεκάθαρη ανάγνωση του State Department της συνάντησης του κ. Blinken τη Δευτέρα με τον Τούρκο ηγέτη έδωσε λίγα στοιχεία για το εάν, παρά την καλή εικόνα που κερδίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια στιγμή εθνικής τραγωδίας, οι δύο άνδρες σημείωσαν πραγματική πρόοδο για την επίλυση των πολλών υποκείμενων διαφορών μεταξύ των χωρών τους.

Τη Δευτέρα, ο Blinken σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ να διαθέτουν σύγχρονο, ολοκληρωμένο εξοπλισμό.

Αν και είπε ότι η κυβέρνηση Biden δεν συνδέει την προτεινόμενη πώληση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει το θέμα με το Κογκρέσο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι νέες υποψήφιες χώρες θα γίνουν τελικά δεκτές.

Όμως, όρθιος δίπλα του, ο κ. Τσαβούσογλου δεν έκανε κανένα υπαινιγμό ότι η Τουρκία ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η κυβέρνηση Biden μπορεί να αναγκάσει το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει την πώληση των F-16, εάν το επιλέξει. «Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια σταθερή στάση και εάν συνεργαστούμε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την αντίσταση», είπε.

Ο κ. Τσαβούσογλου όντως αναγνώρισε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχία ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας του —η οποία δεν έχει υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας— έχει ανθήσει από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γεμίζοντας τα πολεμικά ταμεία της Ρωσίας.

Ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, λέγοντας ότι τα στοιχεία που δείχνουν μια άνοδο του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

Ο κ. Blinken δεν έκανε κανένα σχόλιο για άλλα σημεία τριβής. Το ένα είναι η αυταρχική πολιτική του Erdogan με σκληρή καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, η οποία οδήγησε την Τουρκία στον αποκλεισμό από τη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία που ο Biden φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο πέρυσι.

Ούτε ο κ. Blinken ανέφερε τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σεισμό ως πρόσχημα, για να αναστείλει τις εαρινές εκλογές στη χώρα του για ιδιοτελείς λόγους.

Ο Blinken φαινόταν αποφασισμένος σε αυτό το ταξίδι να φέρει στο προσκήνιο την αντίδραση της Αμερικής μετά τον σεισμό. Επίσης, φαινόταν να κάνει κίνηση καλής θέλησης με έναν άλλο τρόπο: προφέροντας το όνομα της χώρας υποδοχής σύμφωνα με τις προτιμήσεις της κυβέρνησής της (Türkiye) – Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άρχισε επίσημα να το χρησιμοποιεί τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times – Ανταπόκριση του Michael Crowley

Ο Μπλίνκεν χαιρετίζει την “παύση” στις εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας: Να επιστρέψουμε στη διπλωματία, συμβουλεύει ο υπουργός…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: