Μία αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι μονόδρομος: Για να οδηγήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από εγγυήσεις και στρατούς

FILE PHOTO: Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ιωάννης Παπαμελετίου. Φωτογραφία Εθνική Φρουρά




Του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΙΟΥ*

Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική πολιτική ρητορική, με σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με απειλή πολέμου από την Τουρκία

Tο 2022 τιμήσαμε την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το σημαντικότερο, αλλά θλιβερό ορόσημο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Η επέτειος αυτή τιμήθηκε με σειρά εκδηλώσεων μνήμης και σημαντικών εκδόσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες συνέβαλαν στην αναψηλάφηση και τον δημιουργικό αναστοχασμό μιας κεφαλαιώδους πτυχής της πρόσφατης ιστορίας, η οποία άσκησε καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας μας.

Με αφετηρία το 1922, συνειδητοποιούμε την ιστορική πρόοδο και τα αξιόλογα επιτεύγματά μας, με πλέον πρόσφατο αυτό της επιτυχούς διαχείρισης από τις δύο χώρες μας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διεθνής συγκυρία, βεβαίως, μας έθεσε ενώπιον νέων προκλήσεων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία πράξη βάναυσης επιθετικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, απειλεί το μεταπολεμικό κεκτημένο της ειρήνης και μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων βασισμένης σε κοινές αξίες. Συνεπώς, είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου μας, έναντι του αυταρχικού αναθεωρητισμού και της χρήσης βίας.

  • Δυστυχώς, η Ελλάδα γνωρίζει καλά ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, καθώς βρίσκεται η ίδια καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική πολιτική ρητορική, με σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και με εξακολουθητικά εκτοξευόμενη απειλή πολέμου από την Τουρκία.

Απεναντίας, η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως, μεταξύ άλλων και μέσω των διεθνών συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε το 2020 με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ότι επιδιώκει την αρμονική συνεργασία με όλους τους γείτονές της, και είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφορών.

Ο διάλογος, όμως, για τυχόν διαφορές, και όχι μονομερείς διεκδικήσεις, δεν είναι νοητός υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων, αλλά μπορεί να διεξαχθεί μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας.

Σε αυτόν το διάλογο προσβλέπουμε με ειλικρίνεια, αλλά και με την ακλόνητη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εφόσον χρειαστεί. Το απευχόμαστε.

Η σημαντική αναβάθμιση των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, παράλληλα με τη συνεχή ενίσχυση των διπλωματικών ερεισμάτων και των στρατηγικών μας συμμαχιών, αποσκοπούν πρωτίστως στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε στενή συνεννόηση και συνεχή συντονισμό, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο τριμερών και πολυμερών μηχανισμών περιφερειακής συνεργασίας, με αυξανόμενη δυναμική.

Στο πλαίσιο αυτό, η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, δεν επιστεγάζει απλώς την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, αλλά συμβάλει, επίσης, καθοριστικά στην περιφερειακή σταθερότητα, όπως άλλωστε και η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μας.

Ως γνωστόν, τo 2023 θα είναι έτος εκλογών σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει και με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μέσα από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα. Σε ότι αφορά στο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, μαζί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την αλαζονική αδιαλλαξία και την έξαρση επιθετικότητας της Τουρκίας.

Θα ήταν ευχής έργον το 2023 να είναι το έτος κατά το οποίο θα επανέλθει η κινητικότητα στο Κυπριακό, το οποίο αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δυστυχώς, το Κυπριακό επί του παρόντος έχει οδηγηθεί σε τέλμα, εξαιτίας των εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών θέσεων της άλλης πλευράς, η οποία εργαλειοποιεί το αδιέξοδο που η ίδια προκαλεί με στόχο την αλλαγή της διαπραγματευτικής βάσης και την επιβολή τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βιώνουμε, δε, το οξύμωρο να ζητούνται διαρκώς νέες παραχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να «κατευναστεί» το μέρος που αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα και να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Κατά τον τρόπο αυτό, φαίνεται να επιβραβεύεται το μέρος που εκφεύγει σκόπιμα εκτός διαπραγματευτικού πλαισίου, εξόδοις της πλευράς που μένει εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Εντούτοις, η θέση της Ελλάδος στο Κυπριακό παραμένει απολύτως σταθερή και σαφής. Υποστηρίζουμε τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μονόδρομος είναι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα οδηγήσει σε μία επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα τρίτων και κατοχικά στρατεύματα, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ελπίζουμε, δε, ότι το κλείσιμο της επιτήρησης της εμβληματικής υπόθεσης Λοϊζίδου στο Στρασβούργο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ενδιαφέροντος που προκαλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων εκτοπισμένων.

  • Ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται αρμονικά, με στόχο οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης τόσο των ενεργειακών πηγών, όσο και των οδεύσεων.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα, μέσω των αγωγών και των Τερματικών Σταθμών Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, και από χώρα καταναλωτής να καταστεί στο μέλλον και χώρα παραγωγός, που θα καλύπτει όχι μόνο τις δικές της ανάγκες, αλλά και μέρος αυτών των Ευρωπαίων εταίρων και των γειτόνων της.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ στους αδελφούς Κυπρίους ένα ευτυχές και παραγωγικό 2023. Είμαι βέβαιος ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουμε την ικανότητα να μετουσιώσουμε τις εμπειρίες του 2022 σε δημιουργική δύναμη, να οικοδομήσουμε πάνω στα σημαντικά μας επιτεύγματα και να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις προκλήσεις του 2023.

*Ιωάννης Παπαμελετίου
Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Συντονισμένες ενέργειες της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους: Η Λευκωσία ασχολείται, όμως, με τις προεδρικές εκλογές!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: