Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή: Σε εξέλιξη οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στην Κύπρο [videos]

Ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Προεδρικές Εκλογές 2023. Φωτογραφία: pio.gov.cy




Στο 67,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι η ώρα 17.00, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Συνολικά ψήφισαν 379.554 εκλογείς.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με  την αντίστοιχη ώρα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν η προσέλευση ήταν στο 66,2% και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021 όταν η προσέλευση ήταν στο 56,7%.

  • Τα ποσοστά των εκλογέων που άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου ανά εκλογική περιφέρεια ήταν 69,7% για τη Λευκωσία, 64,3% για τη Λεμεσό, 68,2% για την Αμμόχωστο, 66,3% για τη Λάρνακα, 71,3% για την Πάφο και 66,6% για τις κάλπες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι η τελική προσέλευση στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 2018 διαμορφώθηκε στο 71,9%.

Ο Γενικός Εφορος ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα λήξει σε λιγότερο από μια ώρα και κάλεσε τους ψηφοφόρους όπως μεταβούν εγκαίρως στα εκλογικά κέντρα και οπωσδήποτε πριν από τις 18.00.

  • Πρόσθεσε ότι για να μπορεί να δοθεί παράταση θα πρέπει να υπάρχει αθρόα προσέλευση ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο και σε τέτοια περίπτωση θα δοθεί παράταση μόνο στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμένουν κλειστά. Σε τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και στο συγκεκριμένο κέντρο.

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ψηφοφόροι έξω από το εκλογικό κέντρο στις 18.00, θα τους επιτραπεί να μπουν για να ψηφίσουν, ενώ οι πόρτες θα κλείσουν.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με άψογο τρόπο και συνεχίζεται η προσέλευση των εκλογέων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την άρτια συμπεριφορά τους, τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα, όπως και τα επιτελεία των Εφόρων και τα μέλη της Αστυνομίας, για τον επαγγελματισμό και την προσήλωση που έχουν επιδείξει ανταποκρινόμενοι στο έργο που τους έχει ανατεθεί. Ευχαρίστησε επίσης τους αντιπροσώπους των υποψηφίων για τη συνεργασία που επιδεικνύουν.

 

Ψήφισαν οι υποψήφιοι, πολιτική ηγεσία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της οικογένειας τους, μετέβη σήμερα στις 9.45 το πρωί στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α’, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Προεδρικές Εκλογές.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λέγεται ότι σήμερα είναι γιορτή της δημοκρατίας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική γιορτή της δημοκρατίας δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, δεν θα πρέπει κανένας να απέχει από αυτό το δικαίωμα που το Σύνταγμα του έδωσε έτσι ώστε να λειτουργεί κατά τον ισχυρότερο δυνατόν βαθμό η βούληση του λαού και όχι η βούληση εκείνων μόνον που συμμετέχουν.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον.

Μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί της Κυριακής στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε τα εξής: «Ως ενεργός πολίτης άσκησα σήμερα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στην Αγλαντζιά. Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι κάθε καλό σε όλες και σε όλους. Καλή ψήφο και θα τα πούμε το βράδυ».

Διεθνές ενδιαφέρον για τις εκλογές και πλήθος απεσταλμένων από ξένα ΜΜΕ 

Διεθνή και τ/κ ΜΜΕ καλύπτουν σήμερα την ψηφοφορία και την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΓΤΠ, διαπιστευμένοι για σήμερα είναι δημοσιογράφοι από το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, το AP, το Euronews και ανταποκριτές από: Irish Times, Politico, AFP, Xinhua, DW, Radio France και το Radio Canada, Sky tv, EΡT, Reuters, Le monde, China Global TV network, ITAR TASS, ανταποκριτής αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης, όπως η Al Ahram, και ανταποκρίτρια σερβικών ΜΜΕ.

Ανταποκριτές έχουν διαπιστεύει για τη σημερινή ημέρα κι από τις ελληνικές εφημερίδες Τα ΝΕΑ και το Βήμα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, επίσης, από το ΓΤΠ, 10 Τ/κ δημοσιογράφοι παρακολουθούν επιτόπου την ψηφοφορία σήμερα, καθώς και συνεργείο από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Από τις σημερινές τ/κ εφημερίδες, μόνο η Αβρούπα κάνει πρωτοσέλιδα αναφορά στις Προεδρικές εκλογές. Ωστόσο τα ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι άρχισε η ψηφοφορία καθώς και στοιχεία για τον αριθμό των υποψηφίων, από ποιους υποστηρίζονται, τον αριθμό των ψηφοφόρων κι άλλα στοιχεία.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Cyprus

Στο 11,7% η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές Κύπρου μέχρι τις 10 το πρωί: Αύξηση σε σχέση με εκλογές 2018

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: