Καθαρή δήλωση στήριξης από την Ιερουσαλήμ, αλλά και σκωτσέζικο ντους: Τι συμβαίνει με την μεγάλη ελληνική άσκηση “Ηνίοχος”;

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Photo via Twitter, @NikosDendias




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ*

Τις τελευταίες μέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά από ένα μαραθώνιο επισκέψεων στην αφρικανική ήπειρο, πραγματοποίησε μια ακόμα σημαντική επίσκεψη. Αυτήν στο Ισραήλ.

Ως εθιμοτυπική ξεκίνησε, για να ‘’γνωριστεί’’ με το νέο Ισραηλινό ΥΠΕΞ, με τον νέο/παλιό Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και τον Ισραηλινό πρόεδρο Χερτζογκ.

Τα μηνύματα που βγήκαν έπειτα από τις συναντήσεις του κ. Δένδια ήταν απροσδόκητα πολλά.

Ας ξεκινήσουμε να αναλύσουμε την επίσκεψη από ένα μήνυμα που στάλθηκε πριν ακόμα προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δένδιας, ήταν ο δεύτερος ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε το Ισραήλ , μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Πρώτος ήταν ο επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας, Αντόνι Μπλινκεν.

  • Πράγμα που τον κάνει τον πρώτο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έσπευσε να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση του Μπεντζαμιν Νετανιάχου.

Και μάλιστα χρονικά σε ένα σημείο, που η Ιερουσαλήμ έβραζε με τις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων να κλιμακώνονται επικίνδυνά.

Στην συνάντηση αυτή καθαυτή, ο Ελι Κοέν, νέος ΥΠΕΞ του Ισραήλ προχώρησε σε δηλώσεις στήριξής της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Μπορεί να φαίνεται λογική μια τέτοια δήλωση, μετά την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά εδώ πρέπει να επισημανθεί, ότι οι Ισραηλινοί γενικά είναι πολύ φειδωλοί σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Τόσα χρόνια, αν και έχει αναπτυχθεί μια στρατηγική θέση, είναι η πρώτη φορά που ακούγεται τόσο ξεκάθαρα από το Τελ Αβίβ κάτι τέτοιο.

Και μάλιστα από έναν ΥΠΕΞ, που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο.

Συνυπολογίστε, ότι υπάρχει εδώ και μήνες μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, που τρέχει εδώ και μήνες από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.

Χρονικά μια δήλωση στήριξης της Ελλάδας, δεν βοηθάει αυτή τη διαδικασία.

Βέβαια για να μη τα βλέπουμε και όλα υπερ μας….

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι πληροφορίες, ότι οι Ισραηλινοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δηλώσουν συμμετοχή στον φετινό ‘’Ηνίοχο’’.

Ένας Ηνίοχος, που πλέον η φήμη του και οι συμμετοχές του, έχουν και διπλωματικές προεκτάσεις.

Ενώ λοιπόν οι συμμετοχές, όπου να ναι κλείνουν, η συμμετοχή της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, είναι στον αέρα. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Οι αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς μιλάνε για μέγα unfair των Ισραηλινών, καθώς και από την αίγλη της άσκησης αφαιρούν, και όπως αναφέρουν πολλοί, που είναι κοντά στην Πολεμική μας αεροπορία…ξεχάσαν γρήγορα κάποιοι στο Τελ Αβίβ, την ‘’χάρη’’ που τους κάναμε τόσα χρόνια στους Ηνίοχους, να εξασκούνται κόντρα στους ελληνικούς S-300, προσομοιώνοντας πολλές επιδρομές τους εντός της Συριακής επικράτειας και εναντίον της όποιας αντιαεροπορικής αεράμυνας της Δαμασκού!

Όλα συγκλίνουν, στο ότι αν τελικά δεν μας επισκεφθούν φέτος, οι Ισραηλινοί, θα έχει να κάνει με την επαναπροσέγγιση τους με την Άγκυρα. Οι φήμες αναφέρουν ότι ο Ηνίοχος 2023, θα θυσιαστεί από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στο βωμό των σχέσεων Ισραηλ-Αγκυρας.

Σκωτσέζικο ντους λοιπόν, μας προσφέρουν οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι…

  • Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την προ μηνών, κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, ακύρωση της επίσκεψης του ΥΠΑΜ του Ισραήλ στο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης της Καλαμάτας. Κάτι που είχε σχολιαστεί έντονα στους διαδρόμους της Μεσογείων.

Επιστρέφοντας στα θετικά μηνύματα της επίσκεψης Δένδια, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η προκαθορισμένος χρόνος της συνάντησης Νετανιαχου-Δενδια…ξεπεράστηκε κατά πολύ.

Δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Το πιο φυσικό θα ήταν μια συνάντηση μεταξύ ενός πρωθυπουργού και ενός ΥΠΕΞ, να ήταν απλα εθιμοτυπική, καθώς τις όποιες συνομιλίες θα τις φέρναν σε πέρας οι δυο ‘’ομόθυμοι’’

Η μια ώρα και κάτι όμως της συγκεκριμένης συνάντησης και μάλιστα μετά τις δηλώσεις Κοέν, περί στήριξης του Ισραήλ στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας…να είστε σίγουροι ότι μόνο τυχαία δεν ήταν.

Παρών στην συνάντηση Νετανιαχου-Δενδια ήταν και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ!

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν δεν υπήρχε και το ζήτημα του ‘’Ηνίοχου’’, όλα θα μοιάζανε ιδανικά.

Κάπως έτσι όμως είναι οι σχέσεις σε αυτό το επίπεδο. Κάτι θα πάρεις κάτι θα δώσεις, και οι Ισραηλινοί ξέρουν το συγκεκριμένο παιχνίδι καλά. Δεν τους επιτρέπει η γεωγραφία τους, να μην ξέρουν!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η συνεχής παρουσία της Τουρκίας, μέσω των καναλιών, μέσα στα σπίτια μας καταρρακώνει το ηθικόν των Ελλήνων: Να σταματήσει η υπερ-προβολή του Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: