Καρκινοπαθής από τις ΗΠΑ ανέπτυξε Ιρλανδική προφορά: Tι είναι το σύνδρομο PND και πως επηρεάζει τον εγκέφαλο

Oι μεταστάσεις από τον καρκίνο του προστάτη στον εγκέφαλο επηρέασαν την προφορά του ασθενούς μέχρι το θάνατό του. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ένας Αμερικανός ανέπτυξε “ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά” μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία, λένε οι ερευνητές.

Ο άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, πιθανώς έπασχε από σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS), αναφέρει το British Medical Journal.

Το σπάνιο σύνδρομο έδωσε στον άνδρα, ο οποίος δεν είχε άμεση οικογένεια από την Ιρλανδία, μια “προφορά” που παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.

Αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση μελετήθηκε και αναφέρθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και το Κέντρο Ουρολογικών Ερευνών της Καρολίνας στη Νότια Καρολίνα.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση FAS που περιγράφεται σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη που περιγράφεται σε ασθενή με κακοήθεια”, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης του άνδρα, όπως το όνομα και η εθνικότητά του, δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση.

Λέει ότι ζούσε στην Αγγλία στα 20 του χρόνια και είχε φίλους και μακρινά μέλη της οικογένειάς του από την Ιρλανδία.

Προσθέτουν όμως ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν με την ξένη προφορά.

“Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, παρούσα σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη”, αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Ακόμη και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, η προφορά παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του μήνες αργότερα.

Οι επιπτώσεις του συνδρόμου της ξένης προφοράς στο μυαλό

“Δεν είχε ανωμαλίες στη νευρολογική εξέταση, ψυχιατρικό ιστορικό ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων”, αναφέρει η έκθεση.

“Παρά τη χημειοθεραπεία, ο νευροενδοκρινής καρκίνος του προστάτη του προχώρησε με αποτέλεσμα πολυεστιακές εγκεφαλικές μεταστάσεις και μια πιθανή παρανεοπλασματική ανιούσα παράλυση που οδήγησε στο θάνατό του”.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αλλαγή της φωνής προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND).

Η PND συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο επιτίθεται σε τμήματα του εγκεφάλου τους, καθώς και στους μυς, τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό.

Άλλοι άνθρωποι που έχουν υποστεί ΦΑΣ έχουν περιγράψει στο BBC την ανησυχητική αίσθηση ότι ακούνε έναν “ξένο στο σπίτι” κάθε φορά που μιλούν.

Το 2006, η Βρετανίδα Linda Walker υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψε ότι η προφορά της Geordie είχε αντικατασταθεί από μια φωνή που ακουγόταν σαν της Τζαμάικας.

Μια από τις πρώτες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν το 1941, όταν μια νεαρή Νορβηγίδα ανέπτυξε γερμανική προφορά αφού χτυπήθηκε από θραύσματα βόμβας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την απέφευγαν οι ντόπιοι που την θεωρούσαν κατάσκοπο των Ναζί.

ΠΗΓΗ: bbc.com

Stop στην εξαγωγή Viagra στη Ρωσία από Αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία: Εγκρίθηκε ταχέως ντόπιο αντίτυπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: