Ιδού τα έργα του Ερντογάν, για τα οποία οι Αμερικάνοι κάνουν τους …τυφλούς: Επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία λόγω της Τουρκίας

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with Prime Minister Albin Kurti of Kosovo, who is in Turkey for a working visit, at Vahdettin Mansion in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Το περιοδικό  Le Point δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ του ειδικού απεσταλμένου στη Συρία, Guillaume Perrier, ο οποίος εξετάζει, κατά πόσο οι Κούρδοι που βομβαρδίζονται από την Τουρκία κι έχουν εγκαταλειφθεί από τους Δυτικούς μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην επανεμφάνιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Το εν λόγω ρεπορτάζ εντάσσεται σε εκτενές αφιέρωμα που αποτελεί και το κύριο θέμα στο εξώφυλλο του περιοδικού [Le retour de Daech].

Το ρεπορτάζ περιέχει μαρτυρίες Κούρδων σχετικά με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς αλλά και μαρτυρίες αρνητικές για την παρουσία των Κούρδων σε περιοχές όπου βρίσκονται αραβικοί πληθυσμοί.

  • Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

Η ανακατάληψη του Mishtenur και η απελευθέρωση του Κομπάνι τον Ιανουάριο του 2015, με την αποφασιστική βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, σταμάτησαν την επέκταση του χαλιφάτου του ΙΚ.

Επισφράγισαν μια συμμαχία μεταξύ των δυτικών στρατών και του συριακού κλάδου του PKK, δομημένου γύρω από τις ταξιαρχίες μαχητών (YPG) και γυναικών μαχητριών (YPJ). 

Μια συμφωνία που η Τουρκία απεργάζεται έκτοτε να τορπιλίσει με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την επανεμφάνιση της απειλής των τζιχαντιστών. 

«Όταν πολεμούσαμε το ΙΚ, όλος ο κόσμος μας χειροκροτούσε. Αλλά τώρα που μας απειλεί η Τουρκία, δεν έχει μείνει κανείς», υποστηρίζει ο Κούρδος Sherwan Derwish, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου της Manbij, ο οποίος, από το Κομπάνι μέχρι τη Ράκα, συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες μάχες κατά του ΙΚ.  Αναφέρεται ότι από τα τέλη του 2019, οι δυτικές δυνάμεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς από το τοπίο.

Από τότε που το κουρδικό προπύργιο απαλλάχθηκε από το ΙΚ, οι τουρκικές απειλές είναι μόνιμες. Εντείνονται ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου στην Τουρκία. Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Erdogan δεν λείπουν ποτέ από την εκλογική του ατζέντα και μια νέα μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση θα του επέτρεπε να συσπειρώσει τον πληθυσμό γύρω από στόχους ασφαλείας και μια υπερεθνικιστική γραμμή. Η τακτική είναι αποδεδειγμένη. Αν καταλάμβανε το Κομπάνι, ο Erdogan θα επέκτεινε την περιοχή που ήδη κατέχει.

Το Κομπάνι θα επέτρεπε στον Erdogan να κάνει τη σύνδεση και να εφαρμόσει το δημογραφικής μηχανικής σχέδιό του, υπενθυμίζοντας, εξήντα χρόνια αργότερα, την πολιτική αραβοποίησης της Μπααθιστικής Συρίας- σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

–Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος -στο Le Point- δημοσιεύεται αποκλειστική συνέντευξη του Ferhat Abdi Sahin γνωστού ως Mazloum Abdi, του Κούρδου επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ο οποίος αναφέρει, ότι φοβάται μια τουρκική εισβολή και ζητά να υπάρξει ειλικρινής δέσμευση από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον [Mazloum Abdi «La France doit être le premier soutien politique des Kurdes de Syrie»].

Στην ερώτηση, “Πώς εξηγείτε αυτή την ανοχή απέναντι στην Τουρκία;” απαντά:

“Βλέπουμε ότι η Ουάσιγκτον έχει πάρει θέση κατά της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να τερματιστούν οι απειλές του Erdogan. Το εκφράσαμε στην αμερικανική διοίκηση και το επαναλαμβάνουμε δημόσια. Νομίζω ότι σχετίζεται και με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια τέτοια περίοδο, οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία, δεν θέλουν να «χάσουν» την Τουρκία, θέλουν να εμποδίσουν [το ενδεχόμενο] να πλησιάσει λίγο παραπάνω τη Ρωσία”.

“Θεωρούμε τη Γαλλία ως φίλη χώρα (…) Έχω μιλήσει απευθείας με τον Πρόεδρο  Macron πολλές φορές και κάθε φορά μας έχει δώσει τη στήριξή του, κάτι που είναι θετικό (…) Δεδομένων των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας και των Κούρδων, αναμένουμε ότι η Γαλλία θα είναι το πρώτο μας πολιτικό στήριγμα μεταξύ των χωρών του συνασπισμού -αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Το περιοδικό Le Point δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Γαλλοϊρακινού ερευνητή, Adel Bakawan, ο οποίος προειδοποιεί,  ότι η αφύπνιση του ΙΚ στη Μέση Ανατολή απειλεί και τη Δύση. «Μπορούμε να φοβόμαστε επιθέσεις στο Βερολίνο, το Λονδίνο ή το Παρίσι», σημειώνει

“Η μαχητική βάση του ΙΚ βρίσκεται πάνω από όλα στο Ιράκ. Ακολουθεί η Συρία και μετά η Λιβύη” (…) “Και το ΙΚ έχει νέες φιλοδοξίες στην Ευρώπη, μέσω αδρανών κυττάρων, μοναχικών λύκων, κυμάτων κινητοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, υποπτευόμαστε ότι χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές για να προσπαθήσει να περάσει μαχητές στην Ευρώπη”.

 ΠΗΓΗ: Περιοδικό Le Point  Adel Bakawan «On peut redouter des attentats à Berlin, Londres ou Paris» του Julien Peyron

Ο γερουσιαστής Βαν Χόλλεν επιμένει: Η Τουρκία είναι ένας άπιστος και αναξιόπιστος σύμμαχος, δεν πρέπει να αγοράσει τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: