Η προεκλογική και η λάσπη στον ανεμιστήρα: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό το βράδυ της Κυριακής; Γιατί είναι σημαντικές οι κυπριακές εκλογές;

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ. Κώστας Κωνσταντίνου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέματα που άπτονται της διαδικασίας των Προεδρικών Εκλογών 2023. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Παρακολουθήσαμε μια προεκλογική χαμηλών πτήσεων. Χωρίς να διεξαχθούν ενδελεχώς και σε βάθος, ως έπρεπε, συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα. Όχι γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, αλλά επειδή ο… θόρυβος επικρατούσε του λόγου.

Κάλυπτε τη φωνή των υποψηφίων. Οι δημοσκοπήσεις καθόρισαν νωρίς δυο «διαζώματα» υποψηφίων. Οι βασικοί, τρεις επικρατέστεροι και υπόλοιποι. Αυτό διαμόρφωσε υποψήφιους  διαφορετικών ταχυτήτων. Οι βασικοί και τα αουτσάιντερ.

Παρακολουθήσαμε μια προεκλογική, στην οποία κάποια επιτελεία, αλλά και ΜΜΕ, επιχείρησαν- μάλλον ανεπιτυχώς- να λερώσουν ανθρώπους. Αναζητούσαν άπλυτα για να τα βγάλουν στη φόρα.

Αυτή η τακτική δεν φαίνεται να απέδωσε καθώς η κοινωνία είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν απέδωσε καθώς τα λερωμένα εκείνων που χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους ήταν ήδη κρεμασμένα στα μανταλάκια. Η λάσπη στον ανεμιστήρα ενίοτε επιστρέφει σε αυτούς που την εκτοξεύουν.

  • Η μέρα δεν προσφέρεται για πολλές λεπτομέρειες. Δεν επιτρέπεται κιόλας από το νόμο. Θα επανέλθουμε από Δευτέρας. Οι αυριανές εκλογές θα πρέπει να τεθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που αφορά και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που έχει απαξιωθεί από τους πολίτες.

Το πολιτικό σύστημα επιχείρησε να ενηλικιωθεί μετά το 1974, αλλά οι δυσκολίες, που ορθώνονταν μπροστά του δεν το επέτρεψαν. Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και των προκλήσεων. Γιατί συνήθως ασκείται πολιτική στα δημοτικά όρια της μείζονος Λευκωσίας και μερικές φορές, για σκοπούς «ανάπτυξης» και συμφερόντων και σε άλλες περιοχές της νήσου.

Η πολιτική της αυταπάτης, επικράτησε σε πολλούς από τους τομείς. Οι ατάκες και οι πρακτικές της πεπατημένης, των συνθημάτων, των μπαλκονόβιων προσεγγίσεων, διαμόρφωσε ένα σκηνικό αδιεξόδου. Η αδυναμία «παραγωγής» πολιτικής ήταν και είναι βασικό χαρακτηριστικό.

Δημιουργήθηκε μια ιδεολογία της αρπαχτής. Εδραιώθηκε η αντίληψη πως η πολιτική διαχείριση δεν γίνεται με βάση το συλλογικό συμφέρον, αλλά το ατομικό ή μιας μικρής ελίτ (πολιτικής, οικονομικής).

Στη δημόσια σφαίρα, πέραν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, οι δημόσιες τοποθετήσεις γίνονται συνήθως Κυριακή πρωί έξω από τις εκκλησίες, μετά από μνημόσυνα. Τούτο προφανώς και δεν είναι υγιές φαινόμενο. Είναι πραγματικά περίπτωση προς μελέτη και έρευνα, να στέκονται στη γραμμή οι πολιτικοί για να κάνουν δηλώσεις με φόντο τους ναούς!

Το πολιτικό σύστημα πολύ πιθανόν να πληρώσει τον λογαριασμό σε αυτές τις εκλογές. Γιατί δεν προέβη σε διορθώσεις και επέλεξε ρήξεις. Η εσωστρέφεια είναι σύμπτωμα, που παραπέμπει σε μια αντιφατική αντιμετώπιση των μεγάλων γεγονότων, σε μια προσέγγιση ομφαλοσκόπησης.

Με λογική μικρού απομονωμένου χωριού που δεν μπορεί να δει τη μεγαλύτερη εικόνα. Επιπροσθέτως, η  συνωμοσιολογία, σύμπτωμα πολιτισμικής κατάπτωσης, δεν αποτελεί διέξοδος, χρησιμοποιείται, ωστόσο, ως άλλοθι για να καλύπτονται οι αδυναμίες.

Οι αυριανές εκλογές, ο πρώτος γύρος των προεδρικών, φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας από κάθε πτυχή. Και για τη χώρα, που έχει ενώπιον της πολλές προκλήσεις και προβλήματα, αλλά και για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Οι πολίτες καλούνται να ταρακουνήσουν τα εδραιωμένα «κεκτημένα» ενός συστήματος, που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη χώρα.

  • Το παραμύθι των «σωτήρων», των ξερόλων,  που νομίζουν ότι απευθύνονται σε κοινωνία από βλάκες, πρέπει να έχει ένα τέλος. Όπως και η αναρρίχηση στην εξουσία του- κάθε φορά και συγκυρία- «λιγότερου κακού».

Μόνο με ανατροπές μπορεί να αντιμετωπισθούν παθογένειες. Έκφραση νέων ιδεών, προτάσεων και συμμετοχικότητα. Το «δεν αλλάζει τίποτα» δεν είναι επιλογή. Διαιωνίζει τις παθογένειες και το σύστημα των μετρίων.

Οι στρεβλώσεις, η αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικής,  επηρεάζουν όλα τα πεδία της ζωής. Επηρεάζουν και το Κυπριακό. Γιατί αναπτύσσονται λογικές σε ένα σαθρό σύστημα, το οποίο εξυπηρετείται και με την όποια λύση καθώς θεωρούν πως θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο ή εκτιμούν πως θα πλουτίσουν.

Είναι η λογική του βολικού. Είναι η λογική της διεκδίκησης του  ελάχιστου για να μην έχουμε προβλήματα και διαταραχθούν ισορροπίες και τα κέρδη.

Γι αυτό και οι εκλογές είναι σημαντικές, φτάνει να δουν όλοι την μεγάλη εικόνα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Συντονισμένες ενέργειες της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους: Η Λευκωσία ασχολείται, όμως, με τις προεδρικές εκλογές!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: