Οι πολίτες της Κύπρου ψήφισαν ανανέωση, αλλά και συνέχεια: Η περίοδος χάριτος στον νέο Πρόεδρο, θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. Credit: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ*

Η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό είναι η απαρχή πολλών αλλαγών τόσο στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου, όσο και στις θέσεις και την πορεία μας ως κράτος στο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο πρέπει πλέον να ενταχθεί και το Κυπριακό.

Αναφορικά με το εθνικό θέμα, με τα δεδομένα διεθνώς να αλλάζουν δεν μπορούμε να μείνουμε αποκλειστικά προσκολλημένοι στην τακτική που ακολουθούσαμε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

Να κρατήσουμε μεν τα σημαντικά αλλά πρέπει να εμπλακούμε πλέον σε μια εξελικτική διαδικασία με μία τολμηρή πολιτική.

Θεωρώ πως όσον αφορά το Κυπριακό, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία, την οποία η νέα Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει και μάλιστα, όχι μέσα στα πλαίσια παραδοσιακών πρακτικών και υφιστάμενων διαδικασιών αλλά στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και στο διεθνές σκηνικό.

Τώρα, όσον αφορά στη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη και πώς αυτή διαφοροποιεί το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ότι έχει κερδίσει χωρίς να στηριχθεί επισήμως από μεγάλο κόμμα παρά μόνο από κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

  • Αυτό καταδεικνύει ότι ο κόσμος θέλει συνέχεια αλλά και ανανέωση. Συνέχεια γιατί ο νέος Πρόεδρος διετέλεσε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και ανανέωση γιατί δεν ήταν υποψήφιος ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα.

Είναι προφανές ότι το εκλογικό σώμα επιβράβευσε τις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και στο Κυπριακό, οι οποίες κατ’ ουσίαν παραπέμπουν σε μια φιλοσοφία ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο.

Ο ΔΗΣΥ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι παρά την αντίδρασή του αυτές τις μέρες, η πλειοψηφία του δικού του κόσμου στήριξε Νίκο Χριστοδουλίδη. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο σε προσωπικές διαφορές με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και σε πολιτικές διαφορές.

Για παράδειγμα, οι θέσεις Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό δεν είναι οι ίδιες με αυτές του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ. Και η πλειοψηφία του κόσμου του ΔΗΣΥ στήριξε Χριστοδουλίδη. Ο Συναγερμός είναι σε μία κατάσταση εσωστρέφειας και θα φανεί πώς θα τη διαχειριστεί το επόμενο διάστημα.

Το ΑΚΕΛ για τρίτη συνεχόμενη πενταετία παραμένει αντιπολίτευση και δεν κατορθώνει να εκλεγεί στην εξουσία. Επίσης, κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

Ο ενδιάμεσος χώρος την επόμενη μέρα πρέπει να επιδείξει συνοχή γιατί είναι κατακερματισμένος. Τα κόμματα που αποτελούν τον ενδιάμεσο χώρο καλούνται τώρα να έχουν μια δημιουργική και εποικοδομητική παρουσία με προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πέραν όμως από τα κόμματα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα ούτε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τη νέα Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, πέραν των πολλών θεμάτων που πρέπει να διαχειριστούν, η περίοδος χάριτος που ο κόσμος θα τους δώσει, θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν.

*Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κύριε Πρόεδρε, ήρθε η ώρα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου: Φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να έχει στα χέρια του τη συμφωνία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: