Η εισαγωγική ομιλία του Μιχάλη Ιγνατίου στο 1st East Macedonia & Thrace Forum: Η Αλεξανδρούπολη είναι το νέο γεωστρατηγικό κομβικό σημείο της Ελλάδας [videos]

FILE PHOTO: O Μιχάλης Ιγνατίου στο βήμα του 1ου Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Τη σημασία της Αλεξανδρούπολης στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της ανατολικής Μεσογείου, ανέδειξε ο Μιχάλης Ιγνατίου κατά την ομιλία του στο 1st East Macedonia & Thrace Forum που διοργανώνει το Ολύμπια Φόρουμ σε συνεργασία με την Hellas Journal, τον δήμο Αλεξανδρούπολης και το Energizing Greece.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στο πρώτο Φόρουμ της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Το διοργανώνει το Ολύμπια Φόρουμ -και ευχαριστώ θερμά τον Συμεών Τσομώκο και τη Νίκη Γεωργάτου, την επικεφαλής της ιστοσελίδας μας.

Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με την Hellas Journal, τον δήμο Αλεξανδρούπολης και το Energizing Greece και στόχος είναι να αναδειχθεί η ξεχωριστή γεωστρατηγική σημασία της πόλης. Σας ευχαριστούμε όλους που βοηθήσατε για να γίνει αυτό το συνέδριο.

Ευχαριστώ και όλους τους συνεργάτες του Συμεών, πρόκειται για εξαίρετους επαγγελματίες.

Αυτή, λοιπόν, τη γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης αναγνώρισαν πρώτοι οι Αμερικανοί, υποστήριξε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ενίσχυσε σημαντικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, όπου είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και τον ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε μία κουβέντα στην οποία πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία.

«Η Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, «έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, – πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Η Αλεξανδρούπολη, είναι το νέο γεωστρατηγικό κομβικό σημείο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται η αγαπημένη μας Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Αυτό το κομβικό σημείο έρχεται να αναδείξει το 1st East Macedonia & Thrace Forum.

Φιλοδοξούμε, κάθε χρόνο να βρισκόμαστε εδώ και κάθε φορά να γινόμαστε καλύτεροι. Την επόμενη φορά ευελπιστούμε ότι θα είναι εδώ σημαντικοί βουλευτές και γερουσιαστές και Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και τα στελέχη του HALC, της ομογενειακής οργάνωσης ακτιβιστών, που κάνουν θαύματα στην Ουάσιγκτον. Είναι αυτοί που σταμάτησαν τα αμερικανικά F-35 στην Τουρκία, είναι οι ίδιοι που ξεκίνησαν τη μεγάλη προσπάθεια για να μην αγοράσει η δύναμη κατοχής τα F-16.

Θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνει αυτή η πόλη σημείο αναφοράς σε όλη την περιοχή, αλλά και στην Αμερική, η οποία ξοδεύει ήδη και θα ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για να την μετατρέψει σε δεύτερη Σούδα.

Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια όταν αναφερόμαστε στη Σούδα θα ομιλούμε για τη δεύτερη Αλεξανδρούπολη.

Ήδη, οι Αμερικανοί την εκμεταλλεύθηκαν, και στη διάρκεια των τελευταίων 11 μηνών πέρασαν από εδώ τη συντριπτική πλειοψηφία του πολεμικού υλικού με προορισμό την Ουκρανία. Πόσοι το γνωρίζουν αυτό; Και όμως είναι ένα γεγονός.

Δικαιολογημένα ο Ταγίπ Ερντογάν φοβάται την Αλεξανδρούπολη και αναφέρεται συχνά-πυκνά στην πόλη. Βεβαίως, δεν λέει αλήθεια όταν ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί ήρθαν σε τούτη την πόλη επειδή προετοιμάζονται να εισβάλουν στην Τουρκία.

Πρόκειται για βλακώδη ισχυρισμό, αλλά όπως κάνει πάντα, προειδοποιεί και απειλεί νομίζοντας ότι οι αντίπαλοι του θα υποχωρήσουν. Αυτό δεν θα συμβεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν στην πόλη έχοντας στο μυαλό τους κυρίως τη Ρωσία. Και την ίδια στιγμή αποδυναμώνουν την Τουρκία, η οποία κυριαρχείται από ισλαμοεθνικισμό, ένα επικίνδυνο μείγμα φανατισμού που στοχεύει την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες.

Ο Ερντογάν δημιούργησε ένα ψεκασμένο κοινό που πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα αποκόψουν από την Τουρκία ένα τέταρτο του εδάφους της για να δημιουργήσουν το κουρδικό κράτος.

Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον μία πόλη υπό την προστασία της Αμερικής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν -σας διαβεβαιώ- ότι οι Έλληνες είναι πιστοί σύμμαχοι της Δύσης και το απέδειξαν μετά την άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μήπως μυστικό ότι οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν πλέον τις εγκαταστάσεις τους στην Τουρκία; Όχι.

Δεν γνωρίζουν οι πάντες ότι μεταφέρθηκαν υπηρεσίες και αποστολές από το Ινσιρλίκ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες; Έπρεπε να το γνωρίζουν.

Αδικαιολόγητα, νομίζετε, τρέμει ο Ερντογάν την Αλεξανδρούπολη, όπου σήμερα ο Συμεών Τσομώκος και η ιστοσελίδα μας Hellas Journal διοργανώνουν το πρώτο συνέδριο για την ενέργεια σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία;

Όταν ο Άντονι Μπλίνκεν έπλεκε το εγκώμιο της πόλης, αυτό στην Τουρκία προκάλεσε θυμό. Είμαι βέβαιος ότι ο Ερντογάν δεν θα αφήσει ασχολίαστη τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε, όπως είπε, νέα αμυντικά όπλα, και στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Μπορεί η Αριστερά στην Ελλάδα να έχει τα θέματα της, αλλά σίγουρα καταλαβαίνει ότι η κοινή στρατιωτική παρουσία ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζει στρατηγικά την χώρα μας στον υπερθετικό βαθμό… Θυμίζω ξανά ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στη συνεργασία με τους Αμερικανούς, την οποία συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα η πόλη θα αναβαθμιστεί στον απόλυτο ενεργειακό κόμβο ολόκληρης της περιοχής. Αυτός είναι ο στόχος των Αμερικανών. Είναι στρατηγικός στόχος και θα δούμε πολλές συμμαχίες που δεν τις είχαμε φανταστεί.

Όλο αυτό το σχέδιο, ασφαλώς μειώνει ακόμα περισσότερο τη σημασία της ισλαμο-εθνικιστικής Τουρκίας, η οποία, όμως, καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη. Ουδείς πιστεύει πάντως ότι ο Ερντογάν θα τολμήσει να απειλήσει την περιοχή σας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι. Εύχομαι ένα καλό συνέδριο. Εύχομαι ότι οι ομιλητές μας θα λύσουν πολλές από τις απορίες σας και θα απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα σας.

Θα ακούσετε και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, αυτόν τον μεγάλο φιλέλληνα γερουσιαστή, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη σας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Είναι ο άνθρωπος που θα αποφασίσει αν η Τουρκία θα πάρει ή όχι τα F-16. Τον ακούσατε πολλές φορές να υπογραμμίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Επιστρέφοντας στην Αμερική τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για να γίνει η περιοχή σε ενεργειακό και οικονομικό κέντρο.

Θα ακούσετε και τον υφυπουργό Εξωτερικών τον Τζέφρι Πάιατ. Παραμένει ένας φίλος της Ελλάδας. Είναι ο διπλωμάτης που οραματίστηκε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: