Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Tα εκλογικά αποτελέσματα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να είναι εκτός δευτέρου γύρου για πρώτη φορά αλλά να αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου στην Κύπρο.

Προβάλλεται επίσης η αποχή που κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2018, το τι ψήφισαν οι Κύπριοι στη Βρετανία, τα επόμενα βήματα των κομμάτων και άλλα.

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Αβέρωφ κράτησε τον Συναγερμό» και γράφει ότι η υποψηφιότητα του τέως Υπουργού Εξωτερικών στοίχισε στη συσπείρωση του ΔΗΣΥ με αποτέλεσμα να τον κρατήσει εκτός δευτέρου γύρου από τις προεδρικές εκλογές.

Η αποχή, 27,96%, γράφει αλλού, κινήθηκε στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του 2018. Γράφει αλλού ότι αν δεν υπήρχε η διάσπαση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήταν Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο πρωτοσέλιδό του θέμα «Μάχη στρατοπέδων σε ΔΗΣΥ για την ψήφο του β’ γύρου» γράφει ότι η για πρώτη φορά μη παρουσία υποψηφίου του ΔΗΣΥ στην επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής και η μικρή, ευμετάβλητη διαφορά των δύο μονομάχων καθιστούν τον ΔΗΣΥ καθοριστικό ρυθμιστικό παράγοντα για την έκβαση της μάχης.

Γράφει επίσης ότι το εξωτερικό ψήφισε Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αλλού εξηγεί γιατί ο ΔΗΣΥ πρέπει να κάνει την υπέρβαση με Μαυρογιάννη.

Με τίτλο «Ένας ο πρώτος δύο οι νικητές» «ο Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής με το κλειδί στα χέρια του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γράφει αλλού ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχασε στα αστικά κέντρα με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη να εξασφαλίζουν συνολικά 19% και 15% αντίστοιχα περισσότερες ψήφους από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καθίσταται γεφυροποιός και ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε όπως διαφαίνεται να στηριχθεί ο Χριστοδουλίδης από το ΔΗΣΥ.

«Δυνατά για την αλλαγή» γράφει στο πηχυαίο της τίτλο η «Χαραυγή» με ολοσέλιδη φωτογραφία του Ανδρέα Μαυρογιάννη και αναφέρεται στις πρώτες δηλώσεις του κ. Μαυρογιάννης ο οποίος, μεταξυ άλλων, είπε είπε ότι «η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει».

Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τα αποτελέσματα ο οποίος είπε ότι λειτουργεί θεσμικά και σήμερα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο. Προβάλλει επίσης δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος καλεί τον Α. Νεοφύτου σε συνάντηση αλλά ρίχνει και μπηχτές για «ανανέωση».

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κυκλοφόρησε Δευτέρα έκτακτα και στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σοκ Μαυρογιάννη» γράφει ότι ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ θα δώσει την μάχη έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Γράφει επίσης ότι οι φοιτητές και οι Κύπριοι της διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν για αλλαγή. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις της πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Λιζ Τρας όπου επέρριψε ευθύνες στην «οικονομική ορθοδοξία» και τα οικονομικά συμφέροντα για την πτώση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: