Οι NYT μιλούν για την αποτυχία του πολιτικού συστήματος: Ο Κασιδιάρης κατόρθωσε να κάνει εκστρατεία μέσα από την φυλακή για το νέο του κόμμα!

FILE PHOTO: Κόσμος παίρνει μέρος σε αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίασης του βιβλίου του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, στο Παλαιό Φάληρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ανταπόκριση της Niki Kitsantonis με τίτλο Greece Moves to Block Far-Right Party as Election Nears, η οποία αναφέρεται στη νέα νομοθεσία που θέτει εκτός Βουλής κόμματα, των οποίων η ηγεσία έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα.

Εισαγωγικά, η αρθρογράφος αναφέρει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για να αποκλείσει την είσοδο στη Βουλή ενός νέου ακροδεξιού κόμματος, που θεωρείται διάδοχος της νεοναζιστικής ‘Χρυσής Αυγής’, η οποία έγινε γνωστή πριν από μια δεκαετία, αλλά ουσιαστικά απαγορεύτηκε αφού ανακηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο που απαγορεύει την είσοδο στο Κοινοβούλιο κομμάτων των οποίων ο ηγέτης έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα και θεωρείται δυνητική απειλή για την δημοκρατία.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος, που ελέγχουν συνολικά 178 θέσεις από τις 300 της Βουλής. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απείχε, ενώ μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Αν και δεν αναφερόταν ρητά στο νομοσχέδιο – σημειώνει η αρθρογράφος – η νέα νομοθεσία θα απέκλειε ουσιαστικά το ‘Εθνικό Κόμμα – Έλληνες’, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από έναν πρώην ανώτατο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, τον Ηλία Κασιδιάρη, με την αιτιολογία ότι είναι καταδικασμένος εγκληματίας.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Κασιδιάρης, ο οποίος έχει ένα τατουάζ με μια σβάστικα που περιγράφει ως αρχαίο ελληνικό σύμβολο και έχει εκφράσει εδώ και καιρό την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών στις ελληνικές φυλακές. Ωστόσο, κατόρθωσε να κάνει εκστρατεία μέσα από την φυλακή για το νέο του κόμμα.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην εισαγωγή του νομοσχεδίου αφότου διαπιστώθηκε από τις δημοσκοπήσεις πως το κόμμα του Κασιδιάρη υπερβαίνει το απαιτούμενο 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο στις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο.

Στην συνέχεια αφού αναφέρεται στο ιστορικό της ‘Χρυσής Αυγής’ που οδήγησε στην καταδίκη των ηγετών της, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενώ οι δύσκολες συνθήκες που επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να ευδοκιμήσει έχουν εκλείψει —η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται από τότε που βγήκε από την τελευταία της διάσωση το 2018— το νέο κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο κ. Κασιδιάρης το 2020, κερδίζει δημοτικότητα σε μία συγκυρία όπου παρατηρείται άνοδος των εθνικισμών σε διάφορα μέρη τη Ευρώπης. Κάνει εκστρατεία για θέματα όπως η απέλαση μεταναστών χωρίς έγγραφα και η «μηδενική ανοχή» για το έγκλημα.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για το κόμμα του Κασιδιάρη, ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται τον Απρίλιο, είναι περίπου 3,4%. Αλλά περίπου το 70% των ερωτηθέντων στην ίδια δημοσκόπηση είπε επίσης ότι το κόμμα πρέπει να σταματήσει να συμμετέχει στις εκλογές, κάτι που μπορεί να ενθάρρυνε την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη βασίστηκε σε νόμο του 2021, που εμπόδιζε καταδικασμένους εγκληματίες να κατέβουν ως αρχηγοί κομμάτων στις εκλογές.

Ο νέος νόμος επεκτείνει αυτή την απαγόρευση στον κατ’ όνομα επικεφαλής ενός κόμματος καθώς και την «αληθινή ηγεσία» του, αντανακλώντας φόβους ότι ο Κασιδιάρης μπορεί να ελέγχει τους νομοθέτες από τα παρασκήνια. Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού Συντάγματος», μια αλλαγή που ορισμένοι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή κατάχρησή του.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στόχος του μέτρου δεν είναι «η απαγόρευση ιδεών, αλλά η διασφάλιση της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης», σημειώνοντας ότι παρόμοιες διατάξεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από τους εχθρούς της», είπε στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ενώ υποστήριξαν τον θεμελιώδη στόχο της απαγόρευσης, ορισμένα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η διατύπωση του νομοσχεδίου ήταν πολύ ευρεία.

Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η νομοθεσία μπορεί να υπόκειται σε «παρερμηνείες» και πρότεινε τον περιορισμό της απαγόρευσης σε κόμματα με ναζιστική ή ρατσιστική ιδεολογία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είπε ότι περιλαμβάνει «επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, διαπρεπής Συνταγματολόγος που δέχθηκε επίθεση από μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής το 2010, είπε ότι η διάταξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό «αθώων» κομμάτων και ότι θα ήταν καλύτερο να στοχοποιηθούν βίαιες ομάδες και να απαγορευθεί στους καταδικασμένους εγκληματίες να υποβάλουν υποψηφιότητα ως βουλευτές και όχι μόνο ως αρχηγοί κομμάτων.

«Είναι επικίνδυνο να ξεφεύγουμε από το κριτήριο της άμεσης χρήσης βίας, διότι τότε γίνεται σχεδόν φιλοσοφικό ζήτημα και υπάρχει περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες», είπε ο κ. Αλιβιζάτος. «Το τίμημα κάθε δημοκρατίας είναι να ανέχεται κάποιον που μπορεί να είναι φασίστας».

Σε ομιλία του στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία την Τετάρτη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι πρωταρχικός στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να εξαλείψει έναν εκλογικό αντίπαλο στα δεξιά του. «Δεν ανησυχεί για την παρεμπόδιση των Ναζί, των φασιστικών ομάδων ή για την πάταξη του ακροδεξιού και εθνικιστικού λαϊκισμού», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ανησυχεί να πάρει τις ψήφους της ακροδεξιάς και των εθνικιστών».

Από την πτώση της Χρυσής Αυγής, άλλα, λιγότερο ακραία κόμματα έχουν εμφανιστεί στην ελληνική ακροδεξιά, όπως το εθνικιστικό κόμμα ‘Ελληνική Λύση’, η οποία έχει 10 έδρες στο 300μελές Κοινοβούλιο. Ωστόσο, κανένα εξ αυτών των κομμάτων δεν ασπάστηκε την νεοναζιστική ιδεολογία, όπως η Χρυσή Αυγή.

Προωθώντας το κόμμα του, ο κ. Κασιδιάρης προσπάθησε να το χαρακτηρίσει ως πατριωτικό και αντικαθεστωτικό και έχει ηχογραφήσει τηλεφωνικά μηνύματα για το κανάλι του στο YouTube για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία (αντιτάχθηκε στην ελληνική υποστήριξη προς την Ουκρανία) μέχρι τη μετανάστευση (ζήτησε να απελαθούν όλοι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα). Το έχει καταφέρει παρά την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις ελληνικές φυλακές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη, ο κ. Κασιδιάρης ανέφερε ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε την Τετάρτη, η οποία όπως είπε τον στοχοποιεί, είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Αρχή διενέργειας ελεύθερων εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν ήταν οι πεποιθήσεις του κ. Κασιδιάρη που ώθησαν στη νέα νομοθεσία, αλλά τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε μαζί με άλλους ηγέτες της Χρυσής Αυγής.

«Κανείς δεν θέλει να δει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να γίνεται ξανά όχημα βίας κατά πολιτών, οδηγώντας σε βάναυσους φόνους, τραυματισμούς και απεχθή πογκρόμ», είπε την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης. «Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τη βιαιότητα του παρελθόντος».

ΠΗΓΗ: εφημερίδα New York Times – Ανταπόκριση της Niki Kitsantonis

Μας «κράζουν» οι Γερμανοί (και καλά μας κάνουν) γιατί ο νεοναζί με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο χτυπά ξανά την πόρτα της Βουλής

Δημοκρατία και θεσμοί είναι ξανά με τις… πυτζάμες: Ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Κασιδιάρης στην πόρτα της Βουλής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: