H μεγάλη των λύκων σφαγή: 75 θανατώσεις με κυβερνητική απόφαση στη Σουηδία * Οργή σε οικολόγους και ΕΕ [photos, video]

FILE PHOTO: Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης ενέκρινε τον πυροβολισμό 75 λύκων για το 2023 – αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι – παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι ο αριθμός των λύκων δεν είναι αρκετά μεγάλος για να συντηρήσει έναν υγιή πληθυσμό. Photo via Pixabay.com




Kυνηγοί σκότωσαν 54 λύκους μέσα σε ένα μήνα στη μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη σφαγή των άγριων ζώων στη Σουηδία, προκαλώντας οργή στους οικολόγους και ικανοποίηση στους αγρότες που θεωρούν τα αρπακτικά απειλή για τα προς το ζην.

Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης ενέκρινε τον πυροβολισμό 75 λύκων για το 2023 – αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι – παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι ο αριθμός των λύκων δεν είναι αρκετά μεγάλος για να συντηρήσει έναν υγιή πληθυσμό.

«Οι λύκοι αποτελούν απειλή για όσους από εμάς ζούμε σε αγροτικές περιοχές», δήλωσε ο Kjell-Arne Ottosson, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος και γεωργίας του κοινοβουλίου. «Πρέπει να το διαχειριστούμε. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Οι αγρότες λένε ότι περισσότερα από 340 πρόβατα θανατώθηκαν το 2021 από έναν σουηδικό πληθυσμό λύκων που υπολογίζεται σε περίπου 460 ζώα.

  • Τα αρπακτικά, τα οποία στη δεκαετία του 1960 θεωρούνταν ότι είχαν εξαφανιστεί στη Σουηδία, έχουν προκαλέσει επίσης την αγανάκτηση των κυνηγών, οι οποίοι λένε ότι τα σκυλιά που χρησιμοποιούν για να κυνηγούν ελάφια και τάρανδους  δέχονται τακτικές επιθέσεις.

«Αυτή η θανάτωση είναι απολύτως απαραίτητη για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των λύκων. Ο πληθυσμός λύκων της Σουηδίας είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε στη σύγχρονη εποχή», είπε ο Gunnar Glöersen, διευθυντής αρπακτικών στη Σουηδική Ένωση Κυνηγών, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT.

Ωστόσο, η κλίμακα της προγραμματισμένης θανάτωσης του τρέχοντος έτους –μόλις 203 λύκοι έχουν πυροβοληθεί συνολικά στη Σουηδία τα 12 χρόνια από την επανέναρξη του εγκεκριμένου κυνηγιού– έχει ανησυχήσει τους οικολόγους.

«Είναι τραγικό», είπε ο Daniel Ekblom της Εταιρείας Διατήρησης της Φύσης. «Θα μπορούσε να έχει συνέπειες για πολύ καιρό ακόμη».

Οι επιστήμονες είπαν ότι για να διατηρηθεί υγιής ο πληθυσμός λύκων που περιφέρεται στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τους 500 και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας είπε ότι είναι απαραίτητοι τουλάχιστον 300 για να αποφευχθεί η επιβλαβής ενδογαμία.

Ωστόσο, με επικεφαλής τα κεντροδεξιά κόμματα, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε πριν από δύο χρόνια υπέρ του ανώτατου ορίου του πληθυσμού των λύκων στους 270, ενώ η Σουηδική Ένωση Κυνηγών θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να μειώσει το όριο στα 150 ζώα.

Ο αριθμός των λύκων μειώθηκε απότομα στη Σουηδία μετά το 1789, όταν ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε στους απλούς ανθρώπους να κυνηγούν. Αυτό οδήγησε στον αποδεκατισμό των πληθυσμών των ελαφιών και των ταράνδων, ωθώντας τους λύκους να λεηλατούν περισσότερο τα ζώα – και το κράτος να πληρώνει μια αμοιβή για κάθε λύκο που σκοτώνεται.

  • Ο πληθυσμός συρρικνώθηκε στο χείλος της εξαφάνισης και το αρπακτικό κηρύχθηκε προστατευόμενο είδος τη δεκαετία του 1960.

Ωστόσο, οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται ξανά 20 χρόνια αργότερα, όταν τρεις λύκοι από τον Ρωσο-Φινλανδικό πληθυσμό μετανάστευσαν στην κεντρική Σουηδία.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει στο παρελθόν διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Σουηδίας, προειδοποιώντας ότι η ετήσια σφαγή έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, καθώς «ο πληθυσμός των λύκων δεν έχει φτάσει σε επίπεδο που να εγγυάται τη διατήρησή του».

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Σουηδία συνεχίζει να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε η Marie Stegard Lind της αντικυνηγετικής ομάδας Jaktkritikerna. «Η επιτροπή ήταν πολύ σαφής σχετικά με τη γνώμη της ότι αυτά τα κυνήγια είναι στην πραγματικότητα παράνομα», είπε ο Lind στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η φετινή σφαγή ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, αν και αρκετές περιφερειακές αρχές την έχουν ήδη ακυρώσει έχοντας φτάσει στην ποσόστωσή τους. Οι ειδικοί είπαν ότι το προγραμματισμένο εθνικό σύνολο των 75 λύκων της κυβέρνησης ενδέχεται να μην επιτευχθεί.

Υπό την πίεση των αγροτών και των κυνηγών, η κυβέρνηση ενέκρινε περιορισμένες ετήσιες σφαγές ξανά το 2010. Από τότε, ο λύκος «έχει γίνει σύμβολο της σύγκρουσης μεταξύ της πόλης και των αγροτικών περιοχών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Johanna Sandahl της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Παγκόσμιες δεσμεύσεις για τα σκουπίδια… Αυξήθηκαν τα απορρίμματα από πλαστικά μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: