Φιάσκο Πούτιν και «Σατανά»: Αποτυχημένη η εκτόξευση – σόου διηπειρωτικού πυραύλου ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία

FILE PHOTO: A handout still image taken from handout video made available by the Russian Defence ministry press-service shows launch of the Russian new intercontinental ballistic missile ‘Sarmat’ on Plesetsk Cosmodrome in Arkhangelsk region, (800 km north of Moscow), Russia, 20 April 2022. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Η Ρωσία πραγματοποίησε μία κατά τις ενδείξεις αποτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε χρονική στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα.

Την είδηση μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ρωσία ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου μέσω του διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών (του γνωστού deconflicition) δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Έτερος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν συνιστά μεν κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως οι ΗΠΑ δεν παύουν να τη θεωρούν ως ανωμαλία ή κλιμάκωση.

Η δοκιμή του βαρέος πυραύλου SARMAT –με το παρατσούκλι Satan II στη Δύση- που είναι ικανός να εκφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Satan ii έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν (βλέπε βίντεο ανωτέρω) και αν και τούτη τη φορά όλα είχανε πάει καλά, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα το είχε επισημάνει στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει να ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN μετέδωσε αρχικά ότι η δοκιμή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά την αρχική δημοσίευση του ρεπορτάζ, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στη χώρα. Η δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Ο χρόνος της δοκιμής υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι Πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στο την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Πούτιν έχει ανακοινώσει επιτυχείς δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου Απριλίου , λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και εκείνη η δοκιμή αφορούσε τον πύραυλο SARMAT, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχει βεληνεκές που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα (6.835 μίλια). Ο πύραυλος μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του R-36M Voevoda.

Ο Πούτιν προειδοποιούσε πέρυσι ότι ο πύραυλος αφορά «όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Εκείνη την εποχή, δυτικοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τη δοκιμή του 2022 ως «πυρηνικό κροτάλισμα» και θεωρήθηκε μάλιστα ως μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας εκείνη την εποχή, όπως η βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από CNN

Τοξική ομιλία μέσα σε χασμουρητά: Κοιμήθηκαν οι μισοί “κολλητοί” του Πούτιν, απουσίαζαν τα πρωτοπαλίκαρα [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: