Επανήλθαν οι …”ψεκασμένοι” στην Τουρκία: Βλέπουν ότι δήθεν η Ελλάδα διεξάγει υποκριτική επιχείρηση ήπιας ισχύος μέσω των σεισμών!

epa10483494 People collect their belongings from a damaged building after a powerful earthquake in Hatay, Turkey, 22 February 2023. EPA, ERDEM SAHIN




Τα άρθρα γνώμης για ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς στη Νοτιο-Ανατολική Τουρκία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίστηκαν και οι γνωστοί ψεκασμένοι εθνικιστές αναλυτές, που βλέπουν ξαφνικά υποκρισία στο πραγματικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη γειτονική χώρα και το λαό της.

Γενική εικόνα: Παραμένει ενεργό το ισχυρά θετικό επικοινωνιακό πλαίσιο που διαμορφώθηκε ανατρέποντας αιφνιδίως τα δεδομένα όσον αφορά τη σχετική με τα ελληνοτουρκικά σχολιογραφία στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου (χάρη στη θερμή υποδοχή της άμεσης ελληνικής συνδρομής, την παρουσία και τις δηλώσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας).

Ωστόσο, υποχωρούντος του αρχικού ενθουσιασμού, και παρ’ ότι οι δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια γίνονται εν γένει δεκτές στο ίδιο θετικό πλαίσιο, στην τουρκική δημόσια σφαίρα προβάλλουν εκ νέου, σταδιακά, γνωστές αγκυλώσεις και παγιωμένες ενστάσεις της τουρκικής σχολιογραφίας έναντι της Ελλάδας. 

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τον δεδομένο σκληρό πυρήνα ακραίων ανθελληνικών τοποθετήσεων ο οποίος έκανε εξαρχής αισθητή την παρουσία του [δηλώσεις και άρθρα γνώμης του Cihat Yayci και επιρροών του, όπως η εφημερίδα Aydinlik, όπου συνοπτικά υποστηρίχτηκε πρόσφατα ότι εκ μέρους της Ελλάδας διεξάγεται υποκριτική επιχείρηση ήπιας ισχύος με μοχλό την προσφερόμενη βοήθεια για τους σεισμούς] διακρίνονται επιπλέον τα εξής:

● Σταδιακή και προσεκτική ‘υπενθύμιση’ εκ μέρους φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων τού ότι (συνοπτικά) η εξαιρετική συνθήκη που διαμόρφωσαν οι σεισμοί χάρη στην καλοδεχούμενη ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ουδόλως επηρεάζει τις παγιωμένες θέσεις της τ/κυβέρνησης στα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα.

● Σποραδική και μη συστηματοποιημένη εκδήλωση δυσφορίας εκ μέρους αντιπολιτευόμενων σχολιογράφων, οι οποίοι εκκινούν άλλωστε από ανάλογα σκληρές στα ελληνοτουρικά θέσεις ενώ παράλληλα επ’ ουδενί θα επιθυμούσαν ‘διευκόλυνση’ των Ερντογάν/AKP μέσω ενδεχόμενης εξομάλυνσης των ελληνοτουρικών.

Ως ενδεικτικά των δύο αυτών στάσεων έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου επισημαίνουμε τα εξής σχόλια:

● Στην εβδομαδιαία έκδοση άρθρων γνώμης Star Acik Gorus (με ευρύ κύκλο συνεργατών από τον χώρο των διανοουμένων του AKP – συμμετέχει και ο Ibrahim Kalin) ο καθηγητής Ismail Sahin σε εκτενή ανάλυση με τίτλο «Πώς επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τους σεισμούς;», καταγράφει κατ’ αρχάς επί μακρόν την άμεση ανταπόκριση αλληλεγγύης εκ μέρους της Αθήνας, την παρουσία του ΥΠΕΞ Δένδια και του Υπουργού Διαχείρισης Κρίσεων Στυλιανίδη στη σεισμόπληκτη ζώνη.

Εκτιμά πως «οι ειλικρινείς δηλώσεις και τα μηνύματα που έδωσαν και οι δύο υπουργοί περιείχαν φράσεις που πρόσμεναν οι λαοί των δύο χωρών. Είναι σαφές ότι ούτε ο ελληνικός ούτε ο τουρκικός λαός είναι υπέρ του πολέμου ή της σύγκρουσης. Επιπλέον, ούτε ο ελληνικός ούτε ο τουρκικός λαός αλληλοπροσδιορίζονται ως ‘εχθροί’».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος θέτει ρητορικά το ερώτημα: «[…] Πολλοί άρχισαν να μιλούν για την πιθανότητα επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, είναι δυνατό κάτι τέτοιο;» και απαντά ως εξής:

«[…] Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να γίνουν δηλώσεις για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και να ξεκινήσει μια περίοδος ύφεσης. Δυστυχώς, αυτό είναι το μόνο που θα συμβεί!

Παρ’ ότι είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Εάν όμως και οι δύο πλευρές θέλουν μια διαρκή και βιώσιμη πρόοδο στις σχέσεις τους, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Πρέπει να δώσουν έμφαση σε τομείς συνεργασίας και όχι σε προβλήματα. […] 

Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αλλάξει την πολιτική της για την Ανατολική Μεσόγειο που εντάσσει την Τουρκία στο πλαίσιο των απειλών.

Το δεύτερο βήμα είναι να αναληφθούν γνήσιες πρωτοβουλίες για την προσαρμογή του γερμανογαλλικού μοντέλου συνεργασίας που γέννησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα και η Αθήνα θα πρέπει να επαναλάβουν σθεναρά τη δέσμευσή τους στις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού οι οποίες διατηρούν το status quo στο Αιγαίο […]».

● Από την άλλη πλευρά, στην ενημερωτική ιστοσελίδα του προβεβλημένου αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Murat Yetkin o ε.α. Πρέσβης Hasan Gogus σε γενικότερο άρθρο του για το θέμα της διεθνούς βοήθειας μετά τους σεισμούς («Οι σεισμοί με τα μάτια των ξένων») αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

[…] Οι ΗΠΑ θυμήθηκαν επιτέλους την Τουρκία με αφορμή τον σεισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών (Blinken), ο οποίος δεν πάτησε το πόδι του στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του, έρχεται […] μετά τον  Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος παραπονέθηκε ότι δεν είχε δει την Κωνσταντινούπολη εδώ και δύο χρόνια, υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Άδανα. […]

Τέλος, απ’ ό,τι ανταλαμβανόμαστε, και ο ΓενικόςΓρμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ έχει υπολογίσει να διασφαλίσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πώς το λέει η παροιμία; Αν ο χασάπης χρειάζεται κρέας, το πρόβατο έχει πρόβλημα 

Με λιγότερο γλαφυρό τρόπο έχουν παρόμοια τοποθετηθεί κ.ά. αρθρογράφοι ακραιφνώς αντιπολιτευόμενοι, τόσο του προοδευτικού χώρου όσο και της μη-προοδευτικής αντιπολίτευσης όπως πρόσφατα ο Armağan Kuloğlu στην εφημερίδα Yeniçağ [IYIόπου μ.ά. υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε υπόψη ότι [η Αθήνα] μπορεί να επιχειρήσει κάποιο «τετελεσμένο γεγονός» στηριζόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περίοδο που εμείς επικεντρωνόμαστε στην επούλωση των πληγών».

Το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαιοφόρο στον Περσικό Κόλπο, λέει το Bloomberg: Ο ρόλος μίας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: