Εντός του Φεβρουαρίου η πρώτη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ: «Κλείδωσε» το ραντεβού

FILE PHOTO: Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Θετική απάντηση για συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη έδωσε χθες ο Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προτείνει στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων πριν από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κόλιν Στιούαρτ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ τηλεφώνησε και στον Ερσίν Τατάρ ο οποίος απάντησε θετικά.

Απομένει να διευθετηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Τατάρ.

Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα είναι η οικία του Κόλιν Στιούαρτ στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προβαίνει σε σειρά ενεργειών στον άξονα του Κυπριακού από την επομένη της εκλογής του, εκμεταλλευόμενος και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με ξένους παράγοντες για να τον συγχαρούν.

Πέραν από τον Κόλιν Στιούαρτ για το Κυπριακό μίλησε και με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον οποίο προγραμματίζει να συναντήσει στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει στον Ερσίν Τατάρ ότι είναι έτοιμος να βρεθούν και πριν από την 1η Μαρτίου όταν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χθες επικοινώνησε με τον Ν. Χριστοδουλίδη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κ. Χριστοδουλίδη ο κ. Στιούαρτ εξέφερε την ετοιμότητά του να διευθετήσει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ,, όπως ήταν και η εισήγηση του εκλεγμένου Προέδρου.

Από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε προς τον Κόλιν Στιούαρτ ότι είναι έτοιμος για αυτή τη συνάντηση ακόμα και πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Παράλληλα συμφώνησαν όπως συναντηθούν και κατ’ ιδίαν προκειμένου να συζητήσουν τρόπους άρσης του αδιεξόδου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Η συζήτηση με Μπορέλ

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Μπορέλ συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει στον κ. Μπορέλ την αποφασιστικότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου αμέσως, και ταυτόχρονα μετέφερε την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, αλλά και στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται.

Σημειώνεται τέλος ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο εντός Μαρτίου.

Μήνυμα και από την Νούλαντ

Το δικό της μήνυμα, με ειδική αναφορά στο Κυπριακό,, έστειλε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Με ανάρτησή της στο τουίτερ, σε συνέχεια της ανάρτησης του ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, η Βικτώρα Νούλαντ συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κ. Νούλαντ, ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ και γνωστή για την διαχείριση του Κυπριακού για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ανάρτηση της αναφέρεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ως μορφή λύσης του Κυπριακού κι εύχεται να ενισχυθεί σε διμερές επίπεδο η συνεργασία για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό σε αυτή την βάση λύσης.

Στο δικό του μήνυμα ο Α. Μπλίνκεν είχε συγχαρεί τον κ. Χριστοδουλίδη επισημαίνοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση της ισχυρής διμερούς σχέσης.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη Πάφου: Ο εκλογείς υπερβαίνουν τις 52 χιλιάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: