Εντείνεται η κριτική σε βάρος του Ερντογάν στην Τουρκία: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, σημαντικές οι επιπτώσεις στις τουρκικές εκλογές

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the launching ceremony for the third ship of the Pakistan MILGEM Corvette Project at Istanbul Shipyard Command. Photo via Turkish Presidency




Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα, το αίσθημα ευθύνης και την εν γένει απόκριση του κρατικού μηχανισμού στον φονικό σεισμό στην Τουρκία, μεταδίδει το καλωδιακό δίκτυο Al Jazeera, (ανταπόκριση Patrick Keddie) στο πλαίσιο ενός οδοιπορικού που πραγματοποιεί στις πληγείσες περιοχές.

O Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έχει παραδεχτεί τις «ελλείψεις» στην απάντηση του κράτους στους σεισμούς, αλλά επιμένει ότι το μέγεθος της καταστροφής και οι σκληρές χειμερινές συνθήκες κατέστησαν αδύνατο για τον κρατικό  μηχανισμό να προετοιμαστεί επαρκώς.

Σύμφωνα με τις  τουρκικές αρχές, περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Βρετανίας.

Ωστόσο, οι επικριτές του Erdogan  κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι επέτρεψε την ενδημική διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα, την πλημμελή εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών, τη διαιώνιση της  πρακτικής να μην ζητούνται πιστοποιητικά ασφαλείας για επικίνδυνα κτίρια έναντι αμοιβής και την διασπάθιση των περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισπράχθηκαν συνεπεία ενός φόρου που επιβλήθηκε πριν από δύο δεκαετίες προκειμένου να διασφαλιστεί  ότι  τα κτίρια θα χρησιμοποιούν αντισεισμικές προδιαγραφές και η  χώρα θα είναι επαρκέστερα προετοιμασμένη.

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο  Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα κτίρια που κατέρρευσαν προκειμένου  να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν όλοι όσοι έπαιξαν κάποιο ρόλο. Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη περισσότερων από 100 ατόμων που είναι ύποπτοι για την κατάρρευση κτιρίων.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η απάντηση της κυβέρνησης στον σεισμό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις προ του σεισμού καταγράφουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος  για τον πληθωρισμό και τη νομισματική κρίση της χώρας, με τον Erdogan να ευελπιστεί ότι μια σειρά από πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά και οι έριδες στους κόλπους της  αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τον ορισμό ενός ανθυποψηφίου – θα πείσουν τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια ακόμα ευκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan ανέβηκε στην εξουσία μετά την αποτυχημένη απάντηση του κράτους στον καταστροφικό σεισμό του Ιζμίτ το 1999, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, με αρκετούς να  πιστεύουν ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να δικαιώσει τη γνωστή ρήση «η ιστορία επαναλαμβάνεται».

ΠΗΓΗ: Al JazeeraPatrick Keddie – Turkey earthquake: How are people reacting to state response?

Η «ομάδα Χόρχε» σκοτώνει την αλήθεια και ότι άλλο βρεθεί μπροστά της: Τα κάνει όλα, παντού και για όλους – Εξαιρούνται Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: