Ένας μεταμοντέρνος φασισμός εμφανίστηκε στη Ρωσία, καταγγέλλει Ρώσος Επιστήμονας: Η “οξεία ασθένεια” του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες… για να πείσει τις μανάδες των στρατιωτών ότι συμπάσχει… EPA, ALEXANDER SHCHERBAK, KREMLIN POOL, SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Sergueï Medvedevo οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία και τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ρίγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα

Επισημαίνει την “οξεία ασθένεια” του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine), που έχει εμφανή χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων ολοκληρωτισμών του εικοστού αιώνα, χωρίς να υιοθετεί την ιδεολογία, και είναι αποφασισμένο να καταστρέψει το ουκρανικό έθνος με πόλεμο και τρομοκρατία εναντίον αμάχων.

Kατά τον ίδιον, η δυσκολία της πρόκλησης που θέτει η Ρωσία στη Δύση προέρχεται από το γεγονός, ότι ο Poutine εδώ και 20 χρόνια, έχει ανοικοδομήσει «ένα κράτος Λεβιάθαν, κληρονόμο του σοβιετικού ολοκληρωτισμού», το οποίο «συνέτριψε τα ανοίγματα της δημοκρατίας», που εμφανίστηκαν μετά το 1991.

Προειδοποιεί, ότι ο νέο-απολυταρχικός και αυτοκρατορικός σπασμός είναι ακόμη πιο προβληματικός, καθώς έχει καταλάβει επίσης μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας, της οποίας δεν βλέπει αφύπνιση, χαρακτηρίζοντας τη ως μια «ακίνητη» και υποδουλωμένη «καμένη γη».

Υποστηρίζει, ότι η μεγάλη διαφορά με την Ουκρανία προέρχεται από το γεγονός, ότι η τελευταία θεωρεί τον εαυτό της έθνος, σε αντίθεση με τη Ρωσία, όπου δεν υπάρχει «ρωσικό έθνος, ούτε ρωσικός εθνικισμός», «μόνο οι σπασμοί μιας αυτοκρατορίας που δεν έχει πλέον τα μέσα να παραμείνει έτσι».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι Ρώσοι αγωνίζονται για ένα μύθο, αυτόν των «Ουκρανών φασιστών», ο οποίος πρέπει να ξεπεραστεί, τονίζει.

Δεν πιστεύει,  ότι θα αλλάξει κάτι χωρίς δραστική αναδιαμόρφωση, δεδομένου, ότι το πρόβλημα, έγκειται στο ό,τι η αντί-ανθρώπινη, αρχαϊκή και αποικιακή φύση του ρωσικού κράτους δεν άλλαξε ποτέ, ακόμη και την εποχή του Γιέλτσιν.

Κατά τον ίδιον, αυτό το κράτος πρέπει να καταστραφεί, πρέπει να αλλάξει εντελώς τη φιλοσοφία της οργάνωσης της εξουσίας, να προχωρήσει προς την ομοσπονδιοποίηση, που είναι και η ιδέα του αντιπάλου του Poutine, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Εκφράζει άγνοια ως προς τα σενάρια για το μέλλον,  αναφέροντας: 

 «Δεν είμαι βέβαιος, ότι αυτή η γενιά θα έχει το θάρρος και τους πνευματικούς και ηθικούς πόρους να πει, κάναμε λάθος. Φοβάμαι, ότι θα δούμε μια αργή επιδείνωση, μια κατάρρευση της κοινωνίας, ένα νέο κύμα μετανάστευσηςΊσως δεν θα υπάρξει καν Ρωσία μέχρι τα μέσα του εικοστού πρώτου αιώνα; 

Μερικοί προκαλούν χωρισμό, αλλά για αυτό, θα ήταν απαραίτητο να προκύψουν νέα θέματα. Ίσως η Τσετσενία, το Καλίνινγκραντ; Οι περισσότερες δημοκρατίες εξαρτώνται από τα κληροδοτήματα του κέντρου.

 Κοιτάζω τα περιφερειακά κινήματα που αναδύονται, αλλά μεταξύ 70 ετών κομμουνισμού και 22 ετών πουτινισμού, η χώρα έχει μετατραπεί σε έρημη καμένη γη. Ακόμα κι αν ηττηθεί ο Poutine, δεν ξέρω τι θα πρέπει να γίνει με νέα «δέντρα», νέα θέματα..»

Κατά την άποψή του, η Ρωσία χρειάζεται κοινοβουλευτισμό, αποστρατιωτικοποίηση, αποπυρηνικοποίηση, από-ιμπεριαλισμό και κυρίως εκδημοκρατισμό. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κεφάλαιο.

Επειδή η Μόσχα είναι ο πολιτικός κληρονόμος της Μογγολικής Ορδής, πιστεύω, ότι οι προκλήσεις είναι τέτοιες, που είναι τρομακτικό να σκεφτόμαστε το μέλλον της Ρωσίας και της Ευρώπης. Έτσι, σκεφτόμαστε μόνο τις επόμενες δεξαμενές που θα παραδώσουμε. Αυτή είναι η τραγωδία της παρούσας στιγμής.

Λόγω των πυρηνικών όπλων, η Δύση φαίνεται να διστάζει να δεχτεί μια πραγματικά αποφασιστική πολιτική, για να νικήσει τη Ρωσία. Ο Poutine υπολογίζει σε αυτό. », αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ; Le Figaro, Laure Mandeville – Sergueï Medvedev: «Un fascisme postmoderne a émergé en Russie»

Το Κίεβο πιέζει μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για στείλουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: