Έμεινε εγκλωβισμένος για 56 ώρες στα ερείπια των κτιρίων: “Έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα”, λέει 60χρονος Τούρκος, που ευτυχώς σώθηκε

epa10473612 Earthquake victim Greek Orthodox Nehiye Koskerâes husband Bedir Koster (R-2) and her relatives attend her funeral ceremony, after a powerful earthquake, at Tokacli village near Hatay, Turkey, 17 February 2023. EPA, SEDAT SUNA




Ένας από τους επιζήσαντες των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου αφηγήθηκε χθες Σάββατο στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πώς διατήρησε την ψυχραιμία του, παραμένοντας επί 56 ώρες εγκλωβισμένος στα ερείπια κτηρίου στην επαρχία Αντίγιαμαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Δεν ήξερα πόσες μέρες περάσαμε κάτω από τα ερείπια… Είχα καπνό μαζί μου, έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα», λέει ο Ζίγια Σονέρ Τουγκτεκίν, ο οποίος διασώθηκε μαζί με τον γιο του, 56 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σκόρπισε τον όλεθρο σε Τουρκία και Συρία.

Μπορεί ο ίδιος και ο γιος του να βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια, όμως η σύζυγος και η κόρη του δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερές. «Την ώρα του σεισμού, η κόρη και η γυναίκα μου προσπάθησαν να έρθουν κοντά μου. Το ταβάνι τις καταπλάκωσε και σκοτώθηκαν επί τόπου», αφηγείται. «Ο γιος μου Ντενίζ εγκλωβίστηκε και έσπασε τα πλευρά του».

Συμβουλεύει όσους βρεθούν σε ανάλογη θέση να προσπαθούν πρωτίστως να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Οι διασώστες τον ανέσυραν από τα χαλάσματα κυριολεκτικά με το τσιγάρο στο στόμα. «Όταν με ανέσυραν από τα ερείπια, είχα το τσιγάρο στο στόμα μου. Μου είπαν να το πετάξω, αλλά δεν το έκανα γιατί έτσι έμεινα στη ζωή», συμπλήρωσε. Δεν το αποχωρίστηκε ούτε στο φορείο με το οποίο τον απομάκρυναν από την ισοπεδωμένη συνοικία.

Τουλάχιστον 40.462 νεκροί και περισσότεροι από 108.000 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός των σεισμών στην Τουρκία. Άλλοι 5.800 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη γειτονική Συρία, ένας απολογισμός που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στις 21.31 (ώρα Ελλάδας) στην κεντρική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 54 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Καχραμάνμαρας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

  • Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος επικρίνει τις τοπικές αρχές στη βορειοδυτική Συρία για παρεμπόδιση της βοήθειας

Τουλάχιστον 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, με περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία να έχουν καταστραφεί ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη καθώς οι διασώστες προσπαθούν να ακούσουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια.

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της, οι ανησυχίες αυξάνονται για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή καθώς επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Δώδεκα ημέρα μετά τον σεισμό, εργάτες από το Κιργιστάν κατάφεραν να σώσουν μια πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια ενός κτηρίου στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν όμως το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση, ανέφερε το συνεργείο διάσωσης. Η μεγαλύτερη αδελφή και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν.

“Ακούσαμε φωνές την ώρα που σκάβαμε σήμερα πριν από μία ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί χαιρόμαστε πάντα”, δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος του συνεργείου διάσωσης.

Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης.

Οι εργάτες ζήτησαν απ΄όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτηρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: “Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου”.

Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έφθασε τις 40.642, ενώ η γειτονική Συρία ανέφερε τουλάχιστον 5.800 θανάτους, έναν απολογισμό που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Η υπηρεσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τα αποθέματα τελειώνουν εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία.

“Τα προβλήματα που συναντάμε είναι με τις επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο Μπίζλι.

“Αυτό προκαλεί συμφόρηση στις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να διορθωθεί αμέσως.”

“Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα. Η επιχείρησή μας χρειάζεται περίπου 50 εκατ. δολάρια τον μήνα μόνο για την απόκρισή μας στον σεισμό άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε”, πρόσθεσε ο Μπίζλι.

Στη Συρία, που συγκλονίζεται ήδη από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων καταγράφεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να φθάσει βοήθεια στους ανθρώπους.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν αναζητήσει στην Τουρκία καταφύγιο από τον πόλεμο επέστρεψαν στα σπίτια τους στην πολεμική ζώνη — τουλάχιστον προς το παρόν.

  • Δημόσια υγεία

Ενώ πολλά διεθνή συνεργεία διάσωσης έχουν φύγει από την τεράστια σεισμόπληκτη ζώνη στην Τουρκία, τουρκικά συνεργεία εξακολουθούσαν να ψάχνουν μέσα σε ισοπεδωμένα κτίρια με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζώντες. Σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάπλωση μολύνσεων στην περιοχή όπου χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα καταστρέφοντας τις υποδομές υγιεινής.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε σήμερα πως αν και υπήρξε μια αύξηση στις εντερικές μολύνσεις και στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτήρηση και την αποτροπή ασθενειών.

“Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε μεταδοτικές ασθένειες”, δήλωσε ο Κοτζά σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.

Οργανώσεις αρωγής λένε πως οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για μήνες καθώς πολλές κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί.

  • Η οργή αυξάνεται

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

“Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. “Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση”.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Turkey – Αντάκια/Καχρανμαράς, Turkey

Στους 45.000 οι νεκροί αλλά έχουν να ψάξουν ακόμη δεκάδες χιλιάδες γκρεμισμένα κτίρια: Κτίρια χωρίς σίδερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: