Έκθεση φωτογραφίας στην Βασιλίσσης Όλγας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της διπλής υπαίθριας φωτογραφικής έκθεσης στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Μάκης Μάτσας. AΠΕ – ΜΠΕ




Τα εγκαίνια της διπλής υπαίθριας φωτογραφικής έκθεσης στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πραγματοποίησαν σήμερα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Μάκης Μάτσας.

Οι δύο εκθέσεις επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944» και «Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή» διοργανώνονται από τον δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την εικαστικό ‘Αρτεμις Αλκαλάη, καθώς και με την επιμέλεια και τον συντονισμό του γραφείου Πολιτισμού του δήμου.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, ο δήμος Αθηναίων για ακόμη μια χρονιά, στέλνει μέσω των δύο εκθέσεων το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ποτέ πλέον τέτοιες φρικαλεότητες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Δημήτρης Καιρίδης και η αντιπρόεδρος Όλγα Κεφαλογιάννη, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας, Αλβέρτος Ταραμπουλούς, η διευθύντρια της Κοινότητας Τάλυ Μαϊρ και η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Ζανέτ Μπαττίνου.

   Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για όλους εμάς στον δήμο Αθηναίων. Όλοι γνωρίζουμε, πως ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η άγνοια, που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κοινή μας πορεία για την οικοδόμηση ανεκτικών και συμπεριληπτικών κοινωνιών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε την ιστορική μνήμη για τα εκατομμύρια θύματα της μεγαλύτερης θηριωδίας που στιγμάτισε την πανανθρώπινη ιστορία. Με αυτήν την έκθεση έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναδρομή: Η Ελλάδα έχασε περισσότερο από το 80% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της. Τα έργα της Αρτέμιδας Αλκαλάη μάς βάζουν στον μικρόκοσμο του σπιτιού-καταφυγίου των Ελλήνων Εβραίων της Κατοχής. Μεταβαίνουμε από το ‘πριν’ στο ‘μετά’, από το ‘μέσα’ της θαλπωρής και της ασφάλειας στο ‘έξω’ του διωγμού και της καταστροφής. Αυτή ακριβώς η αντιδιαστολή γεννά έντονα συναισθήματα και ξυπνά ενδοσκοπικές σκέψεις. Το τραύμα και η μνήμη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, γίνονται ‘φακός’ και ταυτόχρονα ‘εργαλεία’. Οι οικογενειακές στιγμές και εικόνες στοιχειοθετούν το μνημονικό της βίαιης και αποτρόπαιης μετάβασης από την ειρήνη στον πόλεμο. Το φάσμα του χρόνου συγχέεται και η διαχρονικότητα της δημιουργίας αναδύεται. Η τέχνη αντιστέκεται, η ζωή νικά. Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ που εκπροσωπεί το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, στον κ. Αλβέρτο Ταραμπουλούς, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, καθώς και στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας και στον πρόεδρο κ. Μάτσα για τη συνεργασία και βέβαια στην καλλιτέχνιδα, κ. Αλκαλάη».

Ο Μάκης Μάτσας από την πλευρά του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν αρκεί μόνο να προφέρουμε τις λέξεις ‘ποτέ ξανά’ και ποτέ να μη ξαναζήσουμε τη ναζιστική θηριωδία του περασμένου αιώνα. Θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρωτοβουλίες ανάλογες με τη σημερινή. Εύγε σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για αυτήν την εκδήλωση, εύγε και στην καλλιτέχνιδα Αλκαλάη». Ο κ. Μάτσας, αναφέρθηκε και στα σεμινάρια εκπαίδευσης καθηγητών σχολείων γύρω από το Ολοκαύτωμα που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στις επισκέψεις μαθητών στο Μουσείο του ‘Αουσβιτς, εκεί όπου συντελέστηκαν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Ολοκαυτώματος.

  •    Στην έκθεση αποτυπώνονται στιγμές από τη ζωή των Ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων, πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, το οποίο προέρχεται εξ ολοκλήρου από το αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, οι επισκέπτες βλέπουν χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, φωτογραφίες γάμων, επαγγελματιών, μαθητών, φωτογραφίες από γειτονιές και τόπους προσευχής, οι οποίες ξετυλίγουν τις ζωές ανθρώπων που εκτοπίστηκαν ή χάθηκαν για πάντα.

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο.

Δείτε ΕΔΩ τις φωτογραφίες του ΕΒΡΑΊΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες του εικαστικού έργου του Α.Αλκαλάη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χιόνια και στην Αθήνα φέρνει η «Βarbara»: Κυριακή η κρίσιμη μέρα* Αναλυτικά οι εκτιμήσεις Μαρουσάκη, Καλλιάνου, Σούζη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: