Χρήστος Χαρπαντίδης στο 4th Southeast Europe-East Med conference: Συστράτευση παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνάμεων για το καλύτερο μέλλον της ελληνικής οικονομίας [video]

O Χρήστος Χαρπαντίδης  Αντιπρόεδρος Philip Morris International, Νοτιοανατολική Ευρώπη




Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 4th Southeast Europe-East Med conference που συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ των Δελφών, η εφημερίδα Καθημερινή και το Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Σε ένα από τα βασικά πάνελ του συνεδρίου το θέμα ήταν «Η νέα τροχιά της Ελλάδας προς την ανοικοδόμηση της οικονομικής της βάσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τον επιχειρηματικό κλάδο εκπροσώπησε ο Χρήστος Χαρπαντίδης Αντιπρόεδρος Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τοποθετήθηκε τόσο για τη συνολική πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος από μία καπνοβιομηχανία σε μία εταιρεία τεχνολογίας.

Το βασικό ερώτημα που του τέθηκε από τον συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη αφορούσε στη θέση της Ελλάδας σήμερα στο διεθνές περιβάλλον μετά την Covid-19, μέσα στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Αλλά ταυτόχρονα την εκτίμησή του τόσο για τις ευκαιρίες όσο και τις απειλές.

Ο κ. Χαρπαντίδης, στη βασική του τοποθέτηση επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων ή «πολυκρίσης» την οποία βιώνουμε παγκοσμίως και απειλεί σχεδόν κάθε οικονομία του δυτικού κόσμου, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση έναντι πολλών άλλων χωρών. Και μάλιστα συγκριτικά και με ορισμένους οι οποίοι ήταν πολύ επικριτικοί και σκληροί μαζί μας στο παρελθόν…»

Κατά την άποψή του, παρά τις σοβαρές απειλές (υψηλό ενεργειακό κόστος, πληθωριστικές πιέσεις και οικονομική ύφεση) και τη διαμόρφωση γεωπολιτικής και οικονομικής «ανασύνθεσης» που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, η Ελλάδα αναδεικνύεται ισχυρότερη, καθώς ανέκαμψε δυναμικά από την κρίση της πανδημίας επιστρέφοντας στα προ του Covid19 επίπεδα όσον αφορά το ΑΕΠ με ρυθμό ανάπτυξης 5,1% για το 2022 και 8,4% για το 2021.

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι πρόσφατα, η Fitch Ratings ανακοίνωσε τη 12η αναβάθμιση, σε 3,5 χρόνια, για την Ελλάδα – στο BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Εξειδικεύοντας, σημείωσε ότι κατ’ αρχήν, η ελληνική ηγεσία διαχειρίζεται αποτελεσματικά αυτές τις διαφορετικές και παράλληλες κρίσεις, μερικές καλύτερα από άλλες, αλλά συνολικά με επιτυχία.

Επεσήμανε ότι πλέον το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι θετικό, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και βελτιώνεται, η απασχόληση αυξάνεται, οι καταναλωτές αποταμιεύουν περισσότερο, οι επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα), η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Εκτιμά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, βγαίνοντας από την κρίση 10+ ετών, έχουν αναπτύξει νοοτροπία και δυνατότητες που τις εξοπλίζουν για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Και συμπληρώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν στην καινοτομία και σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποιήθηκαν, έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους και κατά τη διάρκεια αυτής της 10χρονης κρίσης και έχουν πετύχει μεταξύ άλλων ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην αλυσίδα αξίας -αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω του ελέγχου του κόστους- και της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων.

Παράλληλα, κινούνται με επίκεντρο τον καταναλωτή, έχοντας επίγνωση της οικονομικής κατάστασης των πελατών τους, απορροφώντας το κόστος όπου είναι δυνατόν – προκειμένου να συγκρατηθεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού.

Ο κ. Χαρπαντίδης αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνικές επιχειρήσεις, εστίασε σε ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο, αυτό της εμπιστοσύνης στη χώρα και τις δυνατότητές της.

Επεσήμανε επίσης ότι η Philip Morris International επένδυσε 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα το 2017. Η Παπαστράτος  μέσω της επένδυσης δημιούργησε 300 νέες θέσεις εργασίας ενώ προχώρησε σε εξαγωγές στην Ιαπωνία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Παπαστράτος έχει αναδειχθεί σε εργοδότη επιλογής με σειρά διακρίσεων ως κορυφαίος εργοδότης.

Αναφέροντας ως παράδειγμα την Παπαστράτος σημείωσε ότι προχώρησε στον μετασχηματισμό της από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, με όχημα την τεχνολογία και οδηγό την επιστήμη.

Η μετεξέλιξη της Παπαστράτος στην Ελλάδα σε Διοικητικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ξεκίνησε με 3 χώρες, μετά 5, 7 και τώρα 12) είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική οικονομία, αφού πιστοποιεί ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν όντως να πρωταγωνιστήσουν σε διεθνές επίπεδο, λειτουργώντας με εξωστρέφεια και αποκτώντας υψηλό προφίλ, διαμορφώνοντας την ανάπτυξη πέρα από τα σύνορα.

Κατά τον κ. Χαρπαντίδη η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά, η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οικονομική ανάπτυξη, η σταθερότητα και η εκπροσώπηση των αξιών του δυτικού πολιτισμού, τοποθετούν τη χώρα μας σε ηγετική θέση σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική περιοχή.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι καιροί απαιτούν συνεργασία. «Το τρέχον ερώτημα δεν είναι ποιος να ηγηθεί, αλλά πώς τα γειτονικά έθνη μπορούν να σέβονται το ένα τα συμφέροντα του άλλου, να συνεργαστούν και να συγκλίνουν τις προσπάθειές τους για κοινά οφέλη. Οι σύνθετες προκλήσεις απαιτούν σύνθεση, συνέργειες και συνεργασία. Επιπλέον, απαιτούν συλλογική σκέψη και πολιτική, κοινωνική και επιχειρηματική συναίνεση».

Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». «Αυτό το βλέπω στη δουλειά μου. Έχοντας την ευθύνη 12 χωρών στη ΝΑ Ευρώπη για την PMI, βλέπω περισσότερα κοινά συμφέροντα παρά διαφορές. Ενδεχομένως επειδή οι παγκόσμιες προκλήσεις μας επηρεάζουν με παρεμφερείς τρόπους.»

Κατά τον Αντιπρόεδρο της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η στρατηγική στροφή και η διεθνής αναβάθμιση της Ελλάδας έρχονται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν γεωπολιτικό «φύλακα» των αναδυόμενων εμπορικών διαδρόμων της ΝΑ Ευρώπης.

Και ο κ. Χαρπαντίδης, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σημειώνοντας:

Η επέκταση της παρουσίας πολυεθνικών εταιρειών όπως η Microsoft, η Google, η Amazon επιβεβαιώνει την ικανότητα της Ελλάδας να λειτουργεί ως κόμβος για οργανισμούς που αναζητούν τους καλύτερους πόρους, υποδομές, περιβάλλον, οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, ασφαλής, ευρωπαϊκή χώρα, με καταπληκτικό καιρό, φαγητό, ποιότητα ζωής. Πολιτική σταθερότητα, αναπτυσσόμενη οικονομία, ταλαντούχους ανθρώπους.

Ένας διεθνής πρωταγωνιστής αναδύεται, ήταν η καταληκτική του φράση, αναφερόμενος στην προοπτική της χώρας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: