Ασύλληπτου μεγέθους το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Καλαβρία- Οι νεκροί πλέον στους 60 φόβοι για αύξηση: Να επιληφθεί επιτέλους η ΕΕ διαμηνύει η Ρώμη [video]

epa10492244 Angelo Raffaele Panzetta (C-L), Archbishop of Crotone, blesses the bodies of migrants recovered after they washed ashore following a shipwreck, at a beach near Cutro, Crotone province, southern Italy, 26 February 2023. Italian authorities recovered at least 40 bodies on the beach and in the sea near Crotone, in the southern Italian region of Calabria, after a boat carrying migrants sank in rough seas near the coast, ANSA reported on 26 February. About 40 people survived the accident, Italian firefighters added. Authorities fear the death toll will climb as rescuers look for survivors. EPA/GIUSEPPE PIPITA




Ο προσωρινός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα κοντά στις ακτές της Καλαβρίας είναι εξήντα νεκροί, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Κάποιες εκτιμήσεις που μεταδίδουν Ιταλικά ΜΜΕ ανεβάζουν τους νεκρούς στους 100

‘Όπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στους άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, το πλεούμενο (μήκους είκοσι μέτρων) προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο. Οι γιατροί που, κοντά στον Κρότωνα, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.

Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. Είκοσι δυο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (έντεκα είναι ανήλικα) και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πριν από λίγο συνελήφθη στην Καλαβρία ένας από τους δουλεμπόρους που είχαν οργανώσει το ταξίδι αυτό διακοσίων και πλέον μεταναστών και προσφύγων, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τούρκο υπήκοο

Αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας -Να αναλάβει τις ευθύνες της η ΕΕ 

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, λέγοντας μεταξύ των άλλων:

«Είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι 

«Αποτελεί εγκληματική πράξη το να χρησιμοποιείται μια βάρκα μόλις 2 μέτρων, με επιβαίνοντες που άγγιζαν τους 200 και κακές καιρικές συνθήκες.

»Είναι απάνθρωπο το να ανταλλάσσεται η ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών με την τιμή του “εισιτηρίου” που πλήρωσαν, με την ψεύτικη προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού.

»Η κυβέρνησή μας καταβάλει προσπάθεια με στόχο να μπλοκάρουν οι αναχωρήσεις -και μαζί με αυτές, οι συγκεκριμένες τραγωδίες- και θα συνεχίσει να το κάνει, απαιτώντας, κατ΄αρχήν, την μέγιστη δυνατή συνεργασία από τις χώρες καταγωγής και αναχώρησης.

»Όσοι προσπαθούν σήμερα να εκμεταλλευθούν, υστερόβουλα, τους νεκρούς αυτούς, δεν χρήζουν σχόλιου. Από την στιγμή, δε, που στο παρελθόν είχαν εκθειάσει την αυταπάτη μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες».

Μήνυμα προς την ΕΕ και από τον Ιταλό ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταϊάνι

«Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι.

«Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών. Ελπίζω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα ιταλικό νάζι», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Φον ντερ Λάιεν: Εκκληση για την επιτάχυνση για το νέο σύμφωνο 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στο tweet της, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για «τραγωδία» και εκφράζει την βαθιά της θλίψη απευθύνοντας έκκληση για την επιτάχυνση των προσπαθειών σχετικά με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Δικαίωμα του Ασύλου και για το Σχέδιο Δράσης για την κεντρική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση  Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη/Reuters/ANSA 
Ιταλία Ρώμη 

 

Τραγωδία με μετανάστες στην Ιταλία: Τουλάχιστον 45 νεκροί μετά από ναυάγιο σκάφους στις ακτές της Καλαβρίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: