Απόλυτος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ δεν σκοτώθηκε από τους Εγγλέζους για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Omega




Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο, την οποία πρέπει να απελευθερώσουμε, για να απολαμβάνει ο καθένας από τους κατοίκους της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, είπε την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Σε δηλώσεις του, μετά το μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ότι καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του Αυξεντίου.

«Να εμβαπτιστούμε στα νάματα εκείνου του αγώνα, και καλύτερος εμπνευστής δεν υπάρχει άλλος από τον Γρηγόρη Αυξεντίου», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Αυξεντίου «δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο”.

“Να την απελευθερώσουμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη, ώστε ο καθένας από τους κατοίκους της να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Αυξεντίου θα ήταν μια επανενωμένη πατρίδα, λέει ο Δήμαρχος Λύσης

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν αγωνίστηκε και δεν θυσιάστηκε για να είναι σήμερα τουρκοκρατούμενη η γενέτειρά του και όλος ο Πενταδάκτυλος τον οποίο δρασκέλισε πολεμώντας κατά του αγγλικού ζυγού, είπε την Κυριακή, ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καουρής, σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, στον Μαχαιρά.

«Το καλύτερο μνημόσυνο για τον ήρωά μας, για όλους τους ήρωες», πρόσθεσε, «είναι αν μπορέσουμε να διοργανώσουμε το μνημόσυνό του σε μια ελεύθερη Λύση, σε μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, χωρίς τον Αττίλα».

Ο κ. Καουρής σημείωσε ότι η παρουσία του Δήμου Λύσης στο μνημόσυνο και «στον ιερό χώρο του Μαχαιρά», είχε σκοπό «όχι μόνο για να τιμήσουμε τον Σταυραετό της αξιοπρέπειας και χωριανό μας Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και να του απολογηθούμε για τις πράξεις και τις παραλήψεις μας γιατί, εμείς, με τα χέρια μας, καταστρέψαμε την πατρίδα μας».

Ο Αυξεντίου, πρόσθεσε, «δεν αγωνίστηκε και δεν θυσιάστηκε για να είναι σήμερα τουρκοκρατούμενη η γενέτειρά του και όλος ο Πενταδάκτυλος τον οποίο δρασκέλισε πολεμώντας κατά του αγγλικού ζυγού».

Χριστοδουλίδης: Να παίρνουμε διδάγματα από τη θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ιστορική αναγκαιότητα η συλλογικότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: