Αποκαλύψεις για τους μισθοφόρους της παραπληροφόρησης: Η ισραηλινή ομάδα του Jorge δρούσε σε πολλές χώρες -και στην Ελλάδα!

Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως ψευδείς ειδήσεις που προβλήθηκαν από το μέσο συνεχούς πληροφόρησης BFM-TV και τον παρουσιαστή του νυχτερινού δελτίου Rachid M’Barki για λογαριασμό ενός μεσάζοντα και της “Team Jorge”. Photo via BFM TV




Μαζί με το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας «Story Killers»-Forbidden Stories, η γαλλική εφημερίδα Le Monde παρουσιάζει αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με την ισραηλινή ομάδα “Team Jorge”.

Η εταιρεία η οποία παρέχει σε πελάτες της μέσω χαλκείων που διατηρεί ένα “οπλοστάσιο παράνομων υπηρεσιών” που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της Κοινής γνώμης και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. [..]

Μεταξύ επιχειρήσεων επιρροής και κυβερνοκατασκοπείας, οι εκστρατείες αυτής της ομάδας επηρέαζαν στα κρυφά την πολιτική ζωή και τον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι ομάδες αυτές διαχειρίζονται πλήθος ψευδών λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), αψηφώντας τον έλεγχο των ψηφιακών κολοσσών. [..]

Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως ψευδείς ειδήσεις που προβλήθηκαν από το μέσο συνεχούς πληροφόρησης BFM-TV και τον παρουσιαστή του νυχτερινού δελτίου Rachid M’Barki για λογαριασμό ενός μεσάζοντα και της “Team Jorge”. Ο παρουσιαστής, “ιστορική μορφή” του γαλλικού μέσου, περιμένει τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο “Αποκαλύψεις για τους μισθοφόρους της παραπληροφόρησης”, η Le Monde και τα άλλα ΜΜΕ που συνεργάζονται σε αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν πάνω από 1.700 λογαριασμούς στο Twitter και 250 στο Facebook αυτού του τύπου.

Παρουσιάζονται ως αληθινοί ενώ δεν είναι. Επίσης και ορισμένα προφίλ στο YouTube και στο Reddit που ανήκουν στην πλατφόρμα AIMS, δηλ. στο εργαλείο “Advanced Impact Media Solutions” που δημιουργεί ψευδή δημοσιεύματα και ψεύτικα προφίλ. Στις παρουσιάσεις προς τους πελάτες της η “Team Jorge” υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 39.000 εικονικά πρόσωπα (avatars).

Το δημοσίευμα για να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι ψευδείς λογαριασμοί στα ΜΚΔ, φέρνει το παράδειγμα ενός λογαριασμού με το όνομα Maxime Roussel και σημειώνει ότι “προφίλ σαν και αυτό βρίσκονται σε όλον τον κόσμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Μεξικό, στη Ρωσία, τη Σενεγάλη, τις ΗΠΑ ή τον Παναμά.

Ενώ συχνά δημιουργούνται για συγκεκριμένες καμπάνιες, ορισμένα προφίλ επαναχρησιμοποιούνται από τη μία καμπάνια στην άλλη. [..]

ΠΗΓΗ: Le Monde – Révélations sur Team Jorge, des mercenaires de la désinformation opérant dans le monde entier

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας υπό τον τίτλο «Όταν ο Ερυθρός Σταυρός έπεσε θύμα μιας εξελιγμένης εκστρατείας αποσταθεροποίησης» αναφέρεται ότι μεταξύ των θυμάτων της εταιρείας Percepto  (μιας εταιρείας με έδρα το Ισραήλ, που προσφέρει που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των εταιρειών παραπληροφόρησης).

Η εν λόγω υπόθεση αφορά στην επίσκεψη το 2020 (14 Σεπτεμβρίου) του Peter Maurer, προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου έγινε δεκτός από τον τότε πρόεδρο της Roch Kaboré. Επισήμως, ο Maurer προσκλήθηκε για να συζητήσει την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, η οποία πλήττεται από μεγάλες πλημμύρες και βία που συνδέεται με τζιχαντιστικές ομάδες.

Όμως, υπάρχει ένα άλλο, πολύ πιο ευαίσθητο θέμα στην ατζέντα: εδώ και ένα μήνα, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Ερυθρό Σταυρό ότι διατηρεί δεσμούς με τοπικές τρομοκρατικές ομάδες.

Αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι το αποτέλεσμα μιας περίτεχνης επιχείρησης χειραγώγησης, που σχεδιάστηκε και λειτούργησε από την ισραηλινή εταιρεία Percepto, με τη βοήθεια των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο, με στόχο να βλάψει την εικόνα μιας διεθνούς ΜΚΟ που θεωρείται ότι ασκεί υπερβολική κριτική στις πρακτικές των δυνάμεων της χώρας, ιδίως στις αυθαίρετες συλλήψεις και στην κακή μεταχείριση των κρατουμένων.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Damien Leloup  et Florian ReynaudQuand la Croix-Rouge était victime d’une campagne sophistiquée de déstabilisation

Η «ομάδα Χόρχε» σκοτώνει την αλήθεια και ότι άλλο βρεθεί μπροστά της: Τα κάνει όλα, παντού και για όλους – Εξαιρούνται Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: