Απ’ όλα είχε η τελευταία τηλεμαχία στην Κύπρο: Ρώσοι ολιγάρχες, χρηματοδοτήσεις, Κυπριακό -ο Αβέρωφ κλωτσούσε την μπάλα στην κερκίδα!

FILE PHOTO: Οι υποψήφιοι στο διακαναλικό debate, που έγινε στο κανάλι OMEGA TV. Διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via Omega TV




Με φόντο την οικονομική στήριξη, τις εισφορές και τις χορηγίες των κομμάτων, άναψαν τα αίματα στο τελευταίο διακαναλικό debate πριν την κάλπη, μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων, του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την τηλεμαχία συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη από τον ANT1, Μιχάλης Παυλίδης από το OMEGA, Γιώργος Κασκάνης από τον ALPHA και Γιάννης Καρεκλάς από το SIGMA.

Αρχικά ο Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ σεβάστηκε το γράμμα και τον νόμο για τις χορηγίες. Όπως είπε, είναι το μόνο κόμμα που το έκανε σωστά με απόλυτη διαφάνεια.

Σημείωσε επίσης ότι όλες τις χορηγίες τις έχουν ανακοινώσει και θα ανακοινώσουν και τις πιο μικρές για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

Κλείνοντας, έριξε τα πυρά του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέροντας πως δεν γίνεται να κρυβόμαστε πίσω από το γράμμα του νόμου και να μην δίνουμε στοιχεία.

Με την σειρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε μεταξύ άλλων να ξεκαθαρίσει γιατί δεν έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας τα νούμερα από τις εισφορές και τις χορηγίες προς την υποψηφιότητά του.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κρατική χορηγία, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτάθηκε στον λαό δημόσια. Τόνισε επίσης ότι όλα τα νούμερα θα τα δώσει στην δημοσιότητα μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών.

«Λένε ότι είμαι εξαρτώμενος. Και τι δεν έχω ακούσει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία», σημείωσε.

Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι άλλο το γράμμα του νόμου και άλλο πολιτική ηθική.

«Ακούσαμε κάτι πρωτάκουστο αυτοί που θέλουν διαφάνεια αποκάλεσαν την διαφάνεια λαϊκισμό. Εμείς βάλαμε κανόνες ανεξάρτητα από τον νόμο. 50% από την κρατική χορηγία στο κόμμα. Και 50% από εισφορές. Απορρίψαμε κάθε εισφορά πάνω από 50 χιλιάδες», τόνισε.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επανήλθε λέγοντας πως ο ίδιος έχει ακούσει χειρότερα. «Άκουσα ότι ο ξάδελφος μου έδωσε επτά εκατομμύρια στο ΑΚΕΛ για να επιλέξει εμένα», κατέληξε.

Κρατικές χορηγίες, εξαρτήσεις και… Ρώσοι ολιγάρχες

Σε ερώτηση ότι επιμένει ότι είναι ανεξάρτητος αλλά το ΑΚΕΛ πλήρωσε περισσότερα από τα μισά του προεκλογικά έξοδα και αν αυτό δείχνει εξάρτηση από το κόμμα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι το ΑΚΕΛ σεβάστηκε το νόμο για τις χορηγίες.

«Είμαστε απόλυτα στο φως. Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω το μέγεθος της εκστρατείας των ανθυποψηφίων μου. Τα χρήματα που κατάφερα να συγκεντρώσω είναι τσίμα τσίμα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε όπως τον κ. Χριστοδουλίδη πίσω από το γράμμα του νόμου».

Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει στοιχεία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «να δούμε πότε ξεκίνησε ο καθένας να κάνει δημόσιες αναρτήσεις. Τον Μάη άνοιξα τον λογαριασμό για την προεκλογική μου εκστρατεία, προηγουμένως είχα συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή. Σας καλώ να αποταθείτε σε αυτόν. Δεν πήρα λεφτά από άτομα που απέκτησαν υπηκοότητα από το ΚΕΠ αλλά αποτάθηκα στον κυπριακό λαό δημόσια. Λένε ότι είμαι εξαρτώμενος από Ρώσους και ισραηλινούς και το ερώτημα μου είναι πρέπει κάποιος για να είναι υποψήφιος να είναι εκατομμυριούχος ή να παίρνει λεφτά από το κόμμα του;».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ακούσαμε και κάτι πρωτάκουστο. Αυτοί που επικαλούνται τη διαφάνεια, την αποκαλούν λαϊκισμό. Με πλήρη διαφάνεια έχω εδώ και το τελευταίο σεντ και όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Διαφάνεια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από τους τύπους».

  • «Η Κύπρος τσαλακώθηκε για να κτίζουν κάποιοι δημοφιλία»

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του ότι η Τουρκία θα λύσει το Κυπριακό μόνο αν προκύψουν για την ίδια οφέλη και ερωτηθείς γιατί δεν το εφάρμοσε στη θητεία του στο ΥΠΕΞ και αν αυτό συμβαδίζει με τις πολιτικές ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε όταν μιλούμε για το Κυπριακό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το διεθνές πλαίσιο.

Στη περίπτωση της Ουκρανίας και της ρωσικής εισβολής μόνο η ΕΕ αντέδρασε.

Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για το βέτο στις κυρώσεις για την Λευκορωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν ήταν προσωπική η πολιτική για το Κυπριακό δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τόνισε ότι είναι έτοιμος να τσαλακωθεί για την χώρα. Ο κύριος Νεοφύτου επανήλθε λέγοντας ότι η Κύπρος τσαλακώθηκε για να κτίζουν κάποιοι δημοφιλία.

Σε ερώτηση ποιος φταίει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όποιος θεωρεί ότι φταίει η δική μας πλευρά δεν ξέρει να διαβάζει τα γεγονότα. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία ενώ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σίγουρα δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι η παρέλευση του χρόνου τσιμεντώνει τη μη λύση του Κυπριακού.

Αισιόδοξοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Αναμένουν με αγωνία το εκλογικό αποτέλεσμα σε 48 ώρες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: