Αναβολή εκλογών από 6 έως 12 μήνες μελετά ο έντρομος Ερντογάν για να γλιτώσει την κατακραυγή: Σοβαρά εμπόδια από το Σύνταγμα

Φωτογραφία: Τουρκική προεδρία




Αναβολή των εκλογών για διάστημα από 6 έως έως 12 μήνες φαίνεται να σχεδιάζει το επιτελείο Ερντογάν υπό το βάρος της κατακραυγής που έχει πυροδοτήσει τόσο η διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού όσο και οι αποκαλύψεις για το καθεστώς ευνοιοκρατίας που οδήγησε  στα χάρτινα κτίρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Haber Turk, (το οποίο μετέδωσε η ΕΡΤ) η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, με σκοπό αυτό να κρίνει ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι αδύνατη σε πολλές από τις πληγείσες επαρχίες με αποτέλεσμα την αναβολή τους για 6 έως 12 μήνες.

Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου αντιδρά τονίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει αναβολή εκλογών μόνο σε περίπτωση πολέμου.

«Εφόσον δεν υπάρχει πόλεμος, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν. Κανένας δεν πρέπει να προβάλει προφάσεις για να δημιουργήσει ένα νομικό κανόνα ειδικά για τον εαυτό του» δήλωσε ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ανοικτά για αναβολή εκλογών μιλά ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς και σύμμαχος του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Για τον Θεό, υπάρχουν ακόμη πτώματα κάτω από τα ερείπια. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για εκλογές όταν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το εκλογικό σώμα; Σε μια τέτοια περίοδο θα κάνετε προεκλογική προπαγάνδα, ή θα ζητάτε ψήφους από τους πολίτες μας που υποφέρουν».

«Σε αυτές τις μέρες που βιώνουμε ίσως την πιο οδυνηρή καταστροφή στην ιστορία μας, η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από το εκλογικό άγχος το συντομότερο δυνατό… Δεν μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, δεν μπορεί να συμβεί», έγραψε ο Αρίντς σε επιστολή που δημοσίευσε στο twitter.

 

«Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν άμεσα για να μπορέσει η κρατική γραφειοκρατία να επικεντρωθεί στις πληγές των πολιτών μας. Δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο Αρίντς πρότεινε ότι οι γενικές και προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2023 ή μαζί με τις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024 αφού η χώρα θα έχει ανακάμψει.

Ωστόσο, ειδικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι αναβολή των εκλογών είναι νομικά αδύνατη εκτός εάν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Το τουρκικό Σύνταγμα και ο βραχνάς των 80 δισ.

«Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο από το κοινοβούλιο και μόνο σε περίπτωση πολέμου. Ούτε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ούτε η καταστροφή δικαιολογούν και επιτρέπουν την αναβολή των εκλογών. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να λάβει μια τέτοια απόφαση», δηλώνει ο Τούρκος δικηγόρος Αλί Γιλντίζ (Ali Yildiz).

Οι Τούρκοι πολίτες ασκούν κριτική στην αργή και αναποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης του Ερντογάν στην καταστροφή και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η καταστροφή πιθανότατα θα κοστίσει στην οικονομία πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με περίπου το δέκα τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Γιλντίζ είπε ότι η Τουρκία έχει διαξεγάγει εκλογές ακόμη και σε καιρό πολέμου για χάρη της δημοκρατίας.

«Η Τουρκία στο παρελθόν διεξήγαγε εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας και το τουρκικό κοινοβούλιο λειτούργησε κατά τη διάρκεια πολέμου. Σήμερα, το μόνο που απομένει από την τουρκική δημοκρατία είναι η μετάβαση της εξουσίας μέσω εκλογών», είπε και πρόσθεσε.

«Εάν οι εκλογές αναβληθούν παρά την πολύ σαφή πρόβλεψη του συντάγματος, ανοίγει ένα κουτί της Πανδώρας που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της έγκαιρης μετάβασης της εξουσίας μέσω ελεύθερων εκλογών. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος», προειδοποίησε.

Το τουρκικό σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για την αναβολή των εκλογών.

«Εάν δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή νέων εκλογών λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για ένα έτος», αναφέρει το άρθρο 78 του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο σύμμαχος του Ερντογάν Αρίντς επέμεινε ότι τα Συντάγματα δεν είναι ιερά και μπορούν να αλλάξουν από τα κοινοβούλια.

Περιοδεία και βαφτίσια

Τι λέει ο Ερντογάν απέναντι σε όλα αυτά; Προς το παρόν τίποτε ξεκάθαρο. Χωρίς να αναφέρεται στις εκλογές, o Tούρκος πρόεδρος συνεχίζει την άτυπη περιοδεία του προσπαθώντας να δείξει ότι είναι κοντά στους πληγέντες του φονικού σεισμού.

Ετσι την Τρίτη επέλεξε την έδρα της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων (AFAD) για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποσχόμενος για άλλη μια φορά ταχεία ανοικοδόμηση.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του επισκέφτηκε νοσοκομείο, μίλησε με τραυματίες και έκανε την ονοματοδοσία ενός βρέφους, έπειτα από παράκληση της μητέρας, λέγοντας τρεις φορές το όνομα του μικρού κοριτσιού.

Η οργή όμως των επικριτών του ογκούται.

Επικριτές του Ερντογάν υπενθυμίζουν τα λόγια του προέδρου στο Καχραμανράς το 2019 όταν περηφανευόταν για την «οικιστική ειρήνη», όπως αποκαλούσε το μέτρο.

Εκτιμάται ότι οι αρχές χορήγησαν αμνηστία σε περισσότερα από 294.000 ακίνητα έναντι προκαθορισμένου προστίμου με το κράτος να εισπράττει τεράστια ποσά.

Mε πληροφορίες από Balkan Insight, ΕΡΤ

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του: «Οι σεισμοί ήταν ισχυροί σαν ατομική βόμβα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: