Ενώ οι Δυτικοί… κοιμούνται: Ιράν και Τουρκία προχωρούν την κατασκευή εργοστασίων drones σε Ρωσία και Ουκρανία

File photo: Τα Bayraktar της Τουρκίας. Φωτογραφία via TRT World




To περιοδικό Forbes σε άρθρο γνώμης του Paul Iddon με τίτλο Iran And Turkey Push Ahead With Ambitious Drone Factory Projects In Russia And Ukraine τονίζει ότι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το Ιράν και η Τουρκία προχωρούν με τα αντίστοιχα έργα (project) τους για την κατασκευή τεράστιων εργοστασίων στη Ρωσία και την Ουκρανία για την κατασκευή μεγάλου αριθμού των δικών τους drones Shahed και Bayraktar.

Στις 5 Ιανουαρίου, μια υψηλού επιπέδου ιρανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη ρωσική πόλη Yelabuga, περίπου 600 μίλια ανατολικά της Μόσχας. Το Ιράν και η Ρωσία έχουν φιλόδοξα σχέδια να κατασκευάσουν εκεί ένα μεγάλο εργοστάσιο που θα παράγει τουλάχιστον 6.000 drones βασισμένα σε ιρανικά σχέδια. Το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες Shahed-131/136 περιπλανώμενα πυρομαχικά – μιας χρήσης, αυτό-πυροδοτούμενα – για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αναφορές ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη είχαν σχέδια για τη δημιουργία γραμμών συναρμολόγησης σε ρωσικό έδαφος εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2022. Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τα πολιτικά αεροσκάφη και τα σκάφη της για να μεταφέρει λαθραία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στη Ρωσία — κάτι που δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνει μετά τα εγκαίνια αυτού του εργοστασίου.

Στις 24 Ιανουαρίου, υπήρχαν περαιτέρω ενδείξεις ότι τα σχέδια για ένα άλλο εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών προχωρούσαν επίσης σταθερά. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Vasyl Bodnar, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο» για ένα τουρκικό εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar στην Ουκρανία.

Η Baykar Defense είναι ο κατασκευαστής του γνωστού τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2, το οποίο έχει συμμετάσχει σε πολλούς πολέμους τα τελευταία χρόνια και έχει εξαχθεί σε περίπου 30 χώρες.

«Υπάρχει μια εταιρεία που δραστηριοποιείται επί του παρόντος στην Ουκρανία και έχει προετοιμάσει ένα έργο… Αναμένουμε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα αρχίσει να παράγει προϊόντα με ουκρανικά εξαρτήματα», είπε ο Bodnar.

Η εκτίμησή του για δύο χρόνια θύμιζε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar, Haluk Bayraktar, ο οποίος είπε στο Reuters στα τέλη Οκτωβρίου 2022 ότι τα σχέδια για το εργοστάσιο «προχωρούσαν» παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η φάση του λεπτομερούς σχεδιασμού έχει ολοκληρωθεί. Και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή… μέσα σε δύο χρόνια θα θέλαμε να την τελειώσουμε», είπε τότε. Ο Bayraktar συζήτησε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στο Κίεβο στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Σε αντίθεση με το προγραμματισμένο εργοστάσιο στην Yelabuga, τα σχέδια της Τουρκίας και της Ουκρανίας για ένα εργοστάσιο Baykar στην Ουκρανία προηγούνται χρονικά της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Οκτώβριο του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba ανακοίνωσε ότι «το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο έχει ήδη επιλεγεί».

Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία περίπου 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 πριν από την έναρξη του πολέμου και τουλάχιστον 50 από το ξέσπασμά του. Το Ιράν έχει παραδώσει εκατοντάδες πυρομαχικά τύπου Shahed στη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2022, μαζί με επαναχρησιμοποιήσιμους τύπους όπως τα Mohajer-6.

Οι εγκαταστάσεις Baykar στην Ουκρανία θα έχουν τουλάχιστον 300 άτομα, που θα εργάζονται σε μια τοποθεσία 30.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατασκευάσουν το μεγάλο και προηγμένο drone Bayraktar Akinci και το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, εκτός από το ευρέως διαδεδομένο TB2.

Ο πρεσβευτής Bodnar ανέφερε ότι τα drones θα περιέχουν ουκρανικά εξαρτήματα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Εξάλλου, τα Akinci και Kizilelma τροφοδοτούνται ήδη από κινητήρες ουκρανικής κατασκευής – ο πρώτος τροφοδοτείται από δύο ουκρανικούς κινητήρες εκτόξευσης αερίων Ivchenko-Progress AI-450 και ο δεύτερος με ένα μόνο στροβιλοανεμιστήρα AI-322F.

Μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση που παράγει αυτά τα drones στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στην Baykar στο εσωτερικό (στην Τουρκία). Επί του παρόντος, η ιδιωτική εταιρεία μπορεί να κατασκευάζει 20 drones το μήνα, αλλά αντιμετωπίζει τριετή καθυστέρηση λόγω της δημοφιλούς ζήτησης για τα συστήματά της.

Στην Yelabuga, το Ιράν και η Ρωσία έχουν σχέδια να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο του Shahed-136 με νέο κινητήρα που μπορεί να αυξήσει την εμβέλεια και την ταχύτητά του. Το παρόν μοντέλο είναι αργό και θορυβώδες, αποτελώντας σχετικά εύκολου στόχο για την ουκρανική αεράμυνα. Το Κίεβο καλωσόρισε το 2023 καταρρίπτοντας 45 Shaheds που εξαπέλυσε εναντίον του η Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα έπρεπε ήδη να τροποποιήσει τα Shahed-136 στα τέλη του 2022, για να αποτρέψει τη δυσλειτουργία τους σε κρύο καιρό.

Δεν είναι σαφές εάν προγραμματίζονται άλλοι τύποι ιρανικών drones για την Yelabuga, αν και είναι πιθανό. Για μήνες, οι αναφορές έδειχναν ότι η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να λάβει το πολύ ταχύτερο, μεγάλης εμβέλειας drone Arash-2 από την Τεχεράνη, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με μεγαλύτερες ταχύτητες από το Shahed-136. Το Ιράν μπορεί να παραδώσει αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάποια στιγμή φέτος, πιθανώς μετά τον Οκτώβριο. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την παραγωγή πιο προηγμένων εκδόσεων, ενδεχομένως ακόμη και μοντέλων με τζετ, στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, η μαζική παραγωγή drones και στις δύο εγκαταστάσεις είναι απίθανο να ξεκινήσει σύντομα. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο, ακόμα κι αν ήταν καιρός ειρήνης. Ωστόσο, η επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Yelabuga και οι επαναλαμβανόμενες επιβεβαιώσεις από Ουκρανούς και Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το σχέδιο της Baykar στην Ουκρανία υποδηλώνουν έντονα ότι αυτά τα εργοστάσια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις αντίστοιχες αντίπαλες επιχειρήσεις τους κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forbes – Άρθρο γνώμης του Paul Iddon

Στην Αθήνα για υψηλού επιπέδου επαφές ο Άντονι Μπλίνκεν την επόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου: Θα προηγηθεί επίσκεψη στη Γερμανία και την Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: